JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        LIEFDESVERDRIET    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Lichamelijk lijden na een relatiebreuk

Mensen met liefdesverdriet voelen vaak, naast mentale ook echt fysieke pijn en treden er symptomen op als gebrek aan energie, slapeloosheid of vermindering van eetlust. Deze pijn heeft dan ook een evolutionaire reden want verlaten worden en eenzaamheid zijn niet bevorderlijk voor het overleven van de menselijke soort. Als wij in groepen leven hebben we meer kans om ouder te worden en nageslacht te produceren.

In plaats van dit artikel te lezen kun je ook de video hier bekijken:


Bij liefdesverdriet is er niet echt sprake van een depressie, maar van verschillende aspecten van een depressie. De pijn is eigenlijk bedoeld om ons te waarschuwen dat er gevaar op de loer ligt. Je wordt gestimuleerd om ervoor te zorgen dat je de pijn moet voorkomen en (evolutionair gezien) de juiste keuzes kunt maken.
Daarnaast komt de pijn ook voort vanuit een gekwetst ego. Ons narcisme wordt gevoed door de gedachte dat we het ‘waard zijn om bemind te worden’.

>>> lees ook het artikel 'relatie verbroken en veel pijn' met tips wat te doen bij liefdesverdriet

Je moet weer leren om apart van de ander door te gaan, en leren onderscheid te maken tussen ‘verlangen’ en het ‘nodig hebben’

Om ervoor te zorgen dat deze fysieke pijn na een verloren liefde niet te lang aanhoudt moet je eerst je verdriet een plek willen geven. Inzien dat alles voortkomt uit machteloosheid en niet weten wat je er mee aan moet, en dat dat helemaal niet erg is.

Je moet leren inzien dat alles wat je in de relatie had geïnvesteerd niet tevergeefs was, maar dat het je juist een ervaring rijker heeft gemaakt. Het is goed als je alle positieve en negatieve kanten van je verbroken relatie eens opschrijft, en dat je beseft dat je nu eerder geneigd bent om je oude relatie te idealiseren. Dat komt door de aanmaak van stoffen in je hersenen waarover ik je straks nog iets meer ga vertellen.

Wat je vooral niet moet doen als je lichamelijke klachten hebt na een relatiebreuk

Je partner heeft je nu afgewezen en je voelt overal fysieke pijn. Besef dat de pijn erger wordt als je uit alle onmacht je ex probeert te stalken, te smeken etc. Je ex kan hierop vrij heftig reageren, vooral als de breuk ook moeilijk was voor je ex.

Dat liefdesverdriet pijn doet is ook wetenschappelijk aangetoond. Door middel van een scan van de hersenen is aangetoond dat emotionele pijn door liefdesverdriet dezelfde gebieden in de hersenen stimuleert als de gebieden die actief worden bij lichamelijke pijn.

Soms kan hevige emotionele stress ook resulteren in het ‘broken heart syndrome’ waarbij er een tijdelijke verslapping van de hartspier optreedt.

Lijden mannen net zoveel als vrouwen bij liefdesverdriet?

Over het algemeen lijden mannen net zoveel als vrouwen, maar er bestaan wel een aantal belangrijke verschillen. Mannen worden over het algemeen sneller agressief en stalken hun ex partner.

Vrouwen vertonen eerder gevoelens van depressie en stress en hebben ze meer behoefte om over hun gevoelens te praten dan mannen.

Lees ook het artikel hoe mannen omgaan met liefdesverdriet

De overeenkomst tussen mannen en vrouwen is dat ze beiden door dezelfde fasen gaan.

Te weten:

 • De protestfase (het terugwinnen van een verloren geliefde wordt het belangrijkste doel, soms ook obsessief. Je stelt jezelf allemaal vragen hoe het zover heeft kunnen komen. Men kan in deze fase ook wel agressief worden of ernstige fouten maken door impulsief handelen. In deze fase onstaat ook een toegenomen activiteit van stoffen in de hersenen zoals dopamine en noradrenaline.
  Bij dopamine ga je vaak je partner idealiseren waardoor je ‘hoofd op hol’ wordt geslagen en je niets anders kunt dan alleen denken aan je partner. Noradrenaline zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je vlinders in je buik gaat voelen. Je kunt je bij een overdosis aan noradrenaline ook minder fijne symptomen krijgen zoals misselijkheid, zwetende handen etc.
  Feitelijk ontstaan deze stoffen doordat je steeds meer de hoop verliest om je ex terug te krijgen. Een toepasselijke uitspraak van een Romeinse dichter is hierbij: “the lesser my hope, the hotter my love”
 • In de tweede fase vindt er een vermindering van de stof dopamine plaats en kun je meer berusten in de situatie

Besef dat de fout niet alleen bij jezelf gezocht moet worden. Er zijn ongetwijfeld momenten geweest dat jullie beter elkaars behoeften hadden moeten communiceren, maar je had toen de kracht, of de wil of gewoon puur de moed er niet voor. Dat is niet erg, want hier leer je van. Je leert nu in te zien dat moed en communicatieve vaardigheden één van de meest belangrijkste dingen zijn binnen een relatie.

>>> bekijk hier de video en uitgebreide artikel 'de fasen van liefdesverdriet'

De voordelen van fysieke pijn bij een verloren liefde

De voordelen dat je relatie nu over is, is dat je nu kunt gaan werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Je kunt nu weer je eigen grenzen gaan verkennen.
Probeer in ieder geval je fysieke pijn niet weg te dringen, want fysieke pijn bij liefdesverdriet is heel normaal. Zorg dat je zo snel mogelijk leert om trots te zijn op jezelf, waardoor je je eigenwaarde weer kunt ontwikkelen, en dat kun je doen door bijvoorbeeld:

- Weer eens aardig te zijn voor je familie, vrienden en collega’s
- Een vriend(in) te verrassen met ontbijt op bed
- Je in te zetten voor vrijwilligerswerk
- Weer naar de sportschool te gaan en jezelf sportieve doelen te stellen (sport maakt ook endorfines aan waardoor je je beter gaat voelen)
- Jezelf een nieuwe look te geven (dat kan dmv kleding, een nieuw kapsel etc.)
- Met oude slechte ingeslopen gewoontes te breken


Wat kun je doen om de fysieke pijn te verzachten?

- Door zoveel mogelijk te praten met een goede vriend of vriendin, die ongetwijfeld een realistischer beeld heeft van je problemen
- Door jezelf en je ex te vergeven
- Grijp in ieder geval niet naar alcohol, drugs of andere tijdelijke pijnverzachters
- Schrijf zoveel mogelijk op en stuur ook een afscheidsbrief naar je ex zodat je echt afscheid kunt nemen van je relatie. Benoem wat je voelt zonder je ex aan te vallen
- Vraag jezelf af of je wel de juiste partner had, of hij of zij wel in staat was om jou de liefde te geven waar je zo naar verlangde
- Berg alles wat je herinnert aan je relatie op en zet het op een onbereikbare plek
- Kom in actie want passiviteit vergroot het probleem
- Reageer je niet af op je ex door hem emotioneel te chanteren of te manipuleren

Als je weer leert van jezelf te houden zal je fysieke pijn bij liefdesverdriet ook minder worden. Weet dat de tijd je zal helpen om de pijn te doorstaan en dat je er weer bovenop zult komen. Men zegt dat je vaak de helft van je relatietijd moet nemen om je liefdesverdriet te verwerken.

>>> Klik hier voor het uitgebreide artikel over het verwerken van liefdesverdriet

Ben je ervan overtuigd dat je relatie toch nog kansen heeft en heb je de moed om je ex terug te winnen?

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Ik homo,hij bi (en nog wat anders! geen probleem daarmee !dat niet) Dat is het probleem
  niet, WEL ruzie gemaakt onlangs 3 m al, uit angst voor zijn levenssituatie en ik verkeerd gedaan uit frustratie en eenzaamheid, wachten en hopen?! Hij wil ons verleden van al 4j + 13 j nu opgeven uit angst voor zijn leven en reputatie als sportieve macho ,ALLES,zijn zonen en ex-vrouw,zaak enz. Hij wil mij niet meer vertrouwen(té bang geworden geworden van mijn ‘zatte’?! reacties die er geweest zijn !
  , laat staan ‘graagzien’ of SPELEN, want zo noemde hij onze vriendschap altijd!

  1. Tjonge, als ik dit zo lees ben je echt beter af zonder hem dan met hem. Teveel gegeven, te lang gewacht, en hij maar denken aan zichzelf? Een partner die zijn relatie slechts ‘spelen’ noemt, daar moet je ver vandaan blijven. Denk je ook niet? Sterkte en groetjes, Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl