Je relatie nog een kans geven: 8 tips voor succes

Wil je je relatie nog een kans geven? Nu je relatie over is vraag je je af of het verstandig is het nogmaals met je ex te proberen. Je overweegt of teruggaan naar je ex nu eigenlijk wel het beste besluit is of niet.

Denk je van wel? stel jezelf dan de vraag of er ook nog voldoende basis is om je relatie te redden. Het is niet altijd een gemakkelijke vraag, want er zijn zeer veel verschillende situaties die allen een aparte behandeling verdienen.

In dit artikel geven we je de 8 beste tips om je te inspireren om tot een juiste keuze te komen. Je zult ontdekken hoe je een en ander kunt toepassen op de situatie die voor jou van toepassing is.

Je relatie nog een kans geven: de belangrijkste keuze in je leven

Tip 1: wees je bewust van de gevolgen van je keuze

Je relatie nog een kans geven is een zeer belangrijke keuze. Waarom? Omdat die keuze van grote invloed is op je verdere leven. Maar niet alleen op je eigen leven en die van je ex, ook op alle generaties die na jou komen.

Hoe zit dat dan? Wel, je baseert je keuze namelijk op bepaalde principes en overtuigingen. Deze principes, waarden en overtuigingen (wat is een goede partner, waarom zou je bij iemand blijven, wanneer is het verstandig om uit elkaar te gaan etc) geef je altijd door aan je kinderen, die ze op hun beurt ook weer doorgeven aan hun kinderen.

Nu je dit weet zul je serieuzer om gaan met de vraag of je je relatie nog een tweede kans wil geven.

Tip 2: Bepaal eerst of je relatie nog een kans geven reëel is of niet

Wanneer je je ex terug wilt voor een tweede keer (je relatie is dus al een keer uit geraakt), dan hoeft dit niet per sé ‘lastig’ te zijn. Helaas denken veel koppels “we zijn niet compatible”, met andere woorden “we passen gewoon niet bij elkaar”

Maar vaak is dat een denkfout.

Wanneer je relatie al een keer fout is gelopen en jullie je relatie toen toch een kans hebben gegeven, dan kan dat juist een voordeel zijn. Immers jullie hebben elkaar al in een eerder stadium laten zien dat het mogelijk is om de draad weer op te pakken en het weer te proberen.

Kortom jullie hebben elkaar laten zien dat je bereid bent om voor je relatie te vechten. Een vechtlustige houding is een kwaliteit die helaas vaak ontbreekt bij veel mensen. Veel koppels geven de strijd al snel op en trekken alleen conclusies zoals “we hebben nu al zoveel ruzies gehad, het wordt tijd dat we uit elkaar gaan”

Je kunt ook dit artikel nog lezen: Hoe maak ik het goed met mijn partner: ruzies oplossen doe je zo

Tip 3: Bepaal de reden: was het om ruzie stel jezelf dan deze vragen

Het is natuurlijk zeer kort door de bocht door te zeggen na zoveel ruzies: “ok het werkt niet, laten we maar uit elkaar gaan”. Het gaat helemaal niet om het aantal ruzies die je hebt gehad, maar zeker ook om welke ruzies het precies ging.

Wat verder ook zeer belangrijk is is deze vraag:

begrijpen jullie de reden waarom die ruzies waren ontstaan?

Eigenlijk is dit wel een van de meest belangrijke vragen als je je relatie nog een kans wil geven.

Tip 4: Pak de kern aan van het probleem

Als je nooit zoekt naar de kern van het probleem dan zul je je relatie nooit een nieuwe kans kunnen geven.

Hier een aantal handvatten c.q. vragen om er achter te komen :

  • vraag jezelf af wat jullie concreet hebben gedaan om de kern van het probleem te ontdekken
  • welke oplossingen hebben jullie gezien om te voorkomen dat de problemen zijn ontstaan?
  • welke concrete afspraken hebben jullie gemaakt om de problemen aan te pakken toen jullie weer besloten om je relatie nog een kans te geven
  • hebben jullie voldoende samen de resultaten geëvalueerd? en (heel belangrijk) als die niet tot het gewenste resultaat hadden geleid hadden jullie daar voldoende begrip voor? maar ook: is het ook reëel om daar begrip voor te hebben?

Tip 4: Hou er rekening mee dat je ex wantrouwig is

We hebben het net gehad over voordelen als je relatie al een keer is verbroken. Echter aan voordelen kleven ook nadelen. Het grootste nadeel is: hoe vaker de relatie wordt verbroken des te minder je ex nog vertrouwen heeft in het laten slagen van jullie relatie.

Nu zul je je ex dus (nogmaals) moeten laten inzien dat er ondanks alles nog steeds voldoende mogelijkheden zijn om je relatie nog een kans te geven. Maar het is mogelijk. Echt!

Ken je overigens het turbulente liefdesverhaal van Richard Burton en Liz Taylor? Het is een mooi voorbeeld hoe het ook fout kan lopen als je de koe niet bij de horens pakt. richard burton liz taylor

Nadat ze in 1964 in het huwelijk traden ging het koppel na tien jaar scheiden in 1974. Ze hertrouwden in oktober 1975 waarna het weer al snel weer fout liep. Immers, ze lieten zich meeslepen door impulsieve emoties en onstuimige aantrekkingskracht.

Liz was zo verliefd op haar Richard dat ze hun kernproblemen (o.a. drankverslaving van Richard) niet inzag en daarmee niet konden oplossen.

Al snel verviel het koppel dus in dezelfde patronen. Gevolg: na 8 maanden, in juni 1976 besloten ze voor een tweede keer weer uit elkaar te gaan.

 

Richard en Liz zijn overigens ook na de tweede scheiding elkaars grote liefde gebleven, maar helaas wisten ze niet om te gaan met hun heftige emoties en in te spelen op elkaars behoeften.

Tip 5: De tip indien jouw relatie een knipperlichtrelatie is

Is er sprake van een breuk die meerdere malen heeft plaatsgevonden? Ook in dat geval kun je met de hiervoor geformuleerde vragen aan de slag. Je bent natuurlijk veel sneller geneigd te zeggen “ok het werkt toch niet, dat blijkt wel omdat we meerdere malen uit elkaar zijn gegaan”

Dat snappen we heel goed, maar denk hier eens over na:

Dat jullie meerdere malen uit elkaar zijn geraakt hoeft niet per sé te betekenen dat het echt niet meer de moeite waard is om voor elkaar te vechten. Het kan namelijk heel goed zijn dat jullie elke keer weer tegen dezelfde problemen opliepen en dat jullie daarbij nooit professionele hulp hebben gehad. Die problemen ontstonden ook omdat jullie nooit een concreet plan hebben gemaakt waarmee je je relatie had kunnen redden.

Beantwoord deze vraag eens eerlijk: waren jullie een koppel die elke keer weer keek naar de problemen en ruzies (de negatieve kanten) of zagen jullie ook wat er wél was (de positieve kanten)

Hebben jullie oplossingen aangereikt door middel van brainstorming? Het vinden van oplossingen vraagt soms veel creativiteit, maar als er een wil is is er altijd een weg. Ook relaties die meerdere keren uit elkaar zijn geraakt verdienen nog een kans, mits er aan de basis een gezond fundament ligt. Ik heb in de afgelopen jaren koppels weer bij elkaar gebracht nadat ze drie keer uit elkaar waren geraakt.

Tip 6: Je relatie nog een kans geven wanneer er kinderen zijn

Je vraagt je misschien af of er nog hoop is voor de toekomst nu jij en je ex kinderen hebben

Het is in de eerste plaats heel belangrijk dat kinderen opgroeien in een warm en hecht gezin. Een gezin waarbinnen ze kunnen leren wat gezonde relaties zijn en hoe dat er uit ziet. Ook kunnen ze leren van hun ouders hoe problemen kunnen worden opgelost, mits de ouders dat uiteraard ook kunnen laten zien.

Wil je weten of er voldoende basis is om je relatie nog een tweede kans te geven? Ga dan ook eens na of:

  • je ex het beste uit jou heeft weten te halen (en omgekeerd wist jij het beste uit je ex te halen?)
  • je ex je heeft kunnen inspireren (qua stijl van leven, waarden, het nastreven van doelen) en jij je ex
  • je ex je heeft gesteund toen je het moeilijk was en in hoeverre jij bereid was om je ex te steunen
  • je ex niet terugdeinst voor teleurstellingen en hoe je zelf om gaat met verwachtingen die niet zijn uitgekomen
  • je ex van zijn eigen problemen niet jou het gevoel geeft dat het ook jouw problemen zijn of is je ex in staat ze zelf op te lossen

Verder is het belangrijk om jezelf af te vragen of de voordelen die je had in je relatie niet opwegen tegen de nadelen. Wees ook eerlijk: geen enkele relatie is gevrijwaard van problemen, stress en moeilijke tijden. Dat is ook helemaal niet erg. Het zou een groter probleem zijn als je relatie altijd maar van een leien dakje ging en je nooit hebt geleerd er samen je schouders voor onder te zetten.

Komt er dan op een gegeven moment een zware stormachtige tijd, dan weet je niet wat je van je partner kunt verwachten en raak je door zijn of haar reactie snel verward waardoor er allerlei conflicten kunnen ontstaan. Die conflicten kunnen vaak verergerd worden door onkunde en onwetendheid

Tip 7: SOS voor wanneer je ex is vreemd gegaan

Je relatie was goed maar opeens is je ex vreemd gegaan. Dat kan een reden zijn van jullie breuk. Je vraagt je af of je ook in dat geval je relatie nog een kans moet geven. Vreemdgaan hoeft niet altijd de doodsteek te zijn voor je relatie. Sterker nog: er zijn relaties die er veel beter uitkomen nadat één van de partners was vreemdgegaan. Ik geef je hierbij een aantal redenen waarom dat zo is:

– jij en je partner worden er weer bij bepaald waarom ze toen ooit voor elkaar kozen (terug naar de basis)

– jij en je partner worden gedwongen om meer met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren

– jullie zullen na vreemdgaan een heftige emotionele tijd doormaken waarbij ruimte gemaakt kan worden voor vergeving en het opnieuw ontdekken van elkaar. Wanneer je leert vergeven kan dat de relatie behoorlijk veranderen. Het kan de relatie zelfs een boost geven.

Maar natuurlijk is de ene ex partner de andere niet. Is je ex meerdere malen vreemd gegaan en heeft hij of zij je steeds beloofd om het niet weer te doen? In dat geval zou ik zeggen: je zou er beter aan doen om je ex los te laten want je doet jezelf meer verdriet dan je lief is.

Sommige ex partners zijn nu eenmaal niet te vertrouwen. Je moet de feiten soms ook onder ogen willen durven zien. Misschien heeft je ex ingezien dat je erg gevoelig bent voor mooie woorden, en is je ex verbaal sterk. Kortom, je ex weet dat je snel zwicht voor hem of haar, terwijl je weet dat dat eigenlijk niet goed is. Dan komt het er eigenlijk op neer dat je ex misbruik van je maakt.

Tip 8: DE tip als je besluit je relatie geen tweede kans te geven

Je relatie nog een kans geven gaat voor jou niet op? Dat kan, zeker als je dit artikel hebt gelezen kun je besluiten om je ex niet meer terug te willen. Bedenk dan dat het ‘niet erg is om de pijn van de breuk te voelen’. Vaak doet het pijn en moet je je kiezen even op elkaar zetten en accepteren dat het is zoals het is. Zeker wanneer je ex ofwel fysiek of emotioneel misbruik van je maakt weet dan dat je meer waard bent dan dat. Je ex verdient dan geen tweede kans. Vertrouw me maar, er komen ongetwijfeld betere tijden aan voor je.

Mocht je je relatie nog een kans geven? Schrijf je dan in voor de gratis ex terug training per video hieronder op deze pagina!

Klik hier om een reactie achter te laten 7 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG