JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        LIEFDE    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Liefde op het eerste gezicht - wat betekent het nu echt?

Wil je dit artikel liever beluisteren? Dat kan! Je vindt het hier:
Listen to “Waarom worden we verliefd?” on Spreaker.

Hallo hallo, mijn naam is Cupido. Ik heb je net een pijl in je hart gestoken om die vlinders in je buik te laten fladderen. Oh, en ik heb er ook voor gezorgd dat je ogen stralen en kleur op je wangen hebt!

Wees niet bang. Luister eens naar je hartslag. Hoe voelt dat? Heerlijk toch? Het gevoel van liefde op het eerste gezicht. Zoiets maak je misschien maar 1 keer mee in je leven en als je geluk hebt misschien nog een tweede keer. Kortom het is een uniek gevoel.

Als je dit artikel leest herken je dat gevoel ongetwijfeld. De vlinders in de buik, direct als je hem of haar in de ogen kijkt. Als die liefde dan ook nog eens beantwoord wordt, denk je: 

Dit kan niet anders dan dat het echt is.

We zijn vast voor elkaar bestemd. 

Iets in mij zegt dat.

En zij/hij zegt dat ook.

Als liefde op het eerste gezicht wederzijds is, is het geen toeval. 

Het wil mij zeggen dat ik op mijn gevoel af moet gaan. Ik moet dit beantwoorden’.

liefde op het eerste gezicht

Misschien was het tussen jou en je ex ooit ook liefde op het eerste gezicht en kun je niet verkroppen dat dat magische gevoel er niet meer is.....

magische gevoel van liefde

Tussen jou en je ex is misschien een ongelooflijk mooie romantische relatie ontstaan, waar menigeen jaloers op zou zijn.
Want laten we eerlijk zijn. Het is toch het ideale plaatje van hoe het begin van een liefdesrelatie zou moeten zijn? Het voelen van die enorme aantrekkingskracht is buitengewoon zalig.

Je ziet hem, je ziet haar, die ogen, die blik, zijn of haar manier van lopen, hoe ze lacht, hoe hij lacht…kortom, het zijn vaak de kleine dingen waardoor je zo dolverliefd op iemand kan worden zonder hem of haar te kennen.


De romantiek van liefde op het eerste gezicht

Er is volgens mij niemand op deze aardbol die ervoor weg zou lopen. Wie zou niet dat heerlijke gevoel willen voelen dat alles klopt, in perfecte harmonie is? Die energie, dat levenslustige gevoel is toch alles wat een mens nodig heeft om zich compleet te voelen.

Maar het is niet alleen het gevoel, ook het verhaal dat je ooit kunt vertellen aan je kinderen. Want zeg eens eerlijk. Hoe geweldig is het als je kinderen je vragen op je 35-jarig huwelijksjubileum:

'Hey pap, mam, hoe hebben jullie elkaar eigenlijk gevonden?’ en dat je als ouders dan kunt zeggen:

“Vanaf het eerste moment dat we elkaar zagen, wisten we dat het echt was.
Het was echt direct liefde op het eerste gezicht”.

Klinkt toch heel magisch, of romantisch of hoe je het ook wilt noemen. Zoals in de happy-end hollywood films. Dat wil je weer terug met je ex. Als je wilt weten hoe je ex er op dit moment in staat zou je dit artikel nog kunnen lezen:

romantische liefde

Sommige mensen geloven er niet in. Althans niet in een happy-end, of 'ze leefden nog lang en gelukkig'.

Logisch ergens, want plotseling verliefd worden op iemand die je helemaal niet kent is niet alleen bizar, je weet ook dat je nog heel veel zult moeten ontdekken in elkaar. Die ontdekkingen kunnen naderhand best teleurstellend zijn.

Waarom we ons zo sterk aangetrokken voelen, zonder de persoon te kennen, we kunnen het niet goed verklaren. Het gebeurt gewoon. Het is zo’n beetje als romantische tovenarij. 


Liefde op het eerste gezicht: het levende bewijs dat het bestaat

Als iemand mij zou vragen 'Bestaat liefde op het eerste gezicht echt?' dan zou ik antwoorden met een volmondig “ja”.

Waarom? Wel, Ik ben namelijk zelf het levende bewijs van dat het zo is 😉

Het begon zo: het is eigenlijk een vrij standaard verhaal. Ik ontmoette hem in een nachtclub in Lyon. Ik woonde daar na mijn schooltijd omdat ik van plan was er voor een jaartje ‘tussen uit’ te gaan en de Franse taal beter onder de knie te krijgen. 

Ik weet zelfs nog wat hij aanhad bij die eerste ontmoeting: een bruine corduroybroek en een witte wollen coltrui. Ik vond dat zo apart en dacht: "Wie gaat er nu in hemelsnaam naar een dancing in een witte wollen coltrui?" Hij wel dus. Misschien is het daarom wel dat ik op hem viel 😉

Zijn glinsterende groen-bruine ogen staken er in ieder geval mooi af bij dat wit. Verder zag ik ook zijn manier van bewegen en praten wat mij zo aantrok. Ja het was echt liefde op het eerste gezicht, en na 38 jaar (in 2018) is die liefde er nog steeds. Comme c'est romantique n'est-ce pas?


Waarom worden we verliefd? Wat zegt de wetenschap hierover?

Afgezien van mijn persoonlijke ervaring met liefde op het eerste gezicht dat niet alleen bestaat maar ook blijvend kan zijn,  is het allemaal logisch.

De wetenschapper, professor Stéphanie Ortigue aan de universiteit van Syracuse publiceerde .Na haar onderzoek in Journal of Sexual Medicine dat “er slechts 0,2 seconde nodig is om verliefd te worden” en dat het vergeleken kan worden met het ‘euphorische gevoel dat je ervaart wanneer je cocaine gebruikt”.


sterke aantrekkingskracht

Gevoelens van verliefdheid ontstaan feitelijk in nog geen vijfde van een seconde. Dit staat helaas in schril contrast met het feit dat die gevoelens gemiddeld nog geen 3 jaar lang duren...

Maar zoals bij drugs zal het effect van deze ‘geluksmoleculen’ niet oneindig aanhouden, aldus Ortigue.

Als liefde op een later tijdstip niet meer wordt beantwoord kan het zelfs noodlottig worden. Je kent vast het verhaal van de arme Madame Bovary die zelfmoord wou plegen toen ze keihard werd geconfronteerd met de realiteit van haar onbeantwoorde liefde.

Was het voor haar wel echte liefde? of ging het puur en alleen om een intense verliefdheid. Misschien wist Madame Bovary ook niet wat het verschil was tussen liefde en verliefdheid zoals zoveel mensen dat ook niet weten.


Definitie van liefde op het eerste gezicht

Voordat we het fenomeen van deze vorm van ongekende heftige liefdesgevoelens verder gaan analyseren, laten we eerst eens kijken wat er precies aan de basis ligt van dit fenomeen. Dat doen we aan de hand van de definitie.

We nemen het woordenboek erbij, want in wikipedia staat alleen iets over het programma liefde op het eerste gezicht. Maar dat bedoelen we natuurlijk niet.

Dit is wat we vinden als definitie:

liefde op het eerste gezicht is...

  • “een fenomeen dat een persoon kan voelen tijdens een spontane ontmoeting met een vreemde”
  • “een onmiddellijke aantrekkingskracht waar je niets tegen kunt doen”
  • “de spontane en onberedeneerde geboorte van gevoelens van liefde voor een onbekende persoon waarvan het fysieke uiterlijk aan ons ideaalbeeld beantwoordt"
  • “liefde die ontstaat bij de eerste aanblik van een onbekend persoon”

Het gaat er uiteindelijk om dat we willen weten of die liefdesgevoelens terug kunnen komen. Zeker als het gedaan is met je relatie. Je bent ooit verliefd geworden op de persoon die nu je ex is. Het was toen liefde op het eerste gezicht. Dat gevoel wil je uiteraard weer terug. Je wil die fantastische indruk weer maken bij je ex.

Je kunt ook deze artikelen nog lezen: 


Waarom worden we eigenlijk verliefd?

Talrijke sociologische studies hebben uitgewezen dat wanneer je iemand ontmoet je je automatisch aangetrokken voelt tot personen die overeenkomen met onze genen. 

We bevinden ons in een toestand waarbij we heel snel overstag gaan voor futile en oppervlakkige dingen zoals bij het kiezen van bepaalde kleding of kapsel. zo gelukkig voelen we ons. 

Dat komt omdat de hersenen allerlei stofjes aanmaken zoals dopamine, ocytocine en endorphine. die stofjes geven ons dus dat gelukzalige gevoel. Het is dus niet ene Cupido die ons hart doorboort met zijn liefdespijl. Jammer, het zou best leuk zijn geweest als het zo in elkaar zat 😉

Meer weten over verliefd worden? Je kunt ook deze artikel nog lezen:


Moet je altijd gehoor geven aan sterke en directe aantrekkingskracht?

Dat hangt ervan af. Als het wederzijds is, natuurlijk! Waarom niet? Het is ook nog eens hartstikke leuk. Ik kan je alleen niet garanderen of de liefde ook blijvend is en je relatie lang zal duren.

Voor de meeste partners die hals over kop verliefd werden op elkaar duurt de relatie gemiddeld gezien niet lang. 

Na enige tijd ga je je storen aan allerlei futile dingen die je niet door had toen je elkaar net leerde kennen.

Je zult er sowieso aan moeten werken om de liefde levend te houden. 

De prille liefde van het begin gaat over. Het is slechts een kwestie van tijd. De vlinders zullen verdwijnen, en de vraag is wat er dan nog overblijft.

Verliefd worden op een knap meisje of een knappe vent is natuurlijk niet zo moeilijk. Maar op een gegeven moment ga je ook dat 'gewoon' vinden. Bovendien, schoonheid vergaat. Als je ouder bent kijk je anders naar mensen, en kun je je op veel manieren tot de ander aangetrokken voelen.

liefde op het eerste gezicht

Symptomen van liefde op het eerste gezicht 

Ik had het net over de vlinders in de buik, maar eigenlijk is het sterker dan dat. Het is alsof een vulkaan tot explosie komt. Je zweeft ergens hoog boven jezelf, en de wereld is opeens 100x mooier.

Je herkent het misschien wel als je dit artikel leest. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het zo is, maar natuurlijk is het voor elk mens weer anders. De grote gemene deler blijft evenwel dat het een super heftig en krachtig gevoel is dat je ongelooflijk veel energie geeft. Je voelt je sterker dan je je ooit hebt kunnen voorstellen.

Deze gevoelens van heftige aantrekkingskracht heeft wel wat weg van hypnose. Het maakt dat je de controle over jezelf verliest. Je voelt je warm en verlegen tegelijk. Is dat vervelend?

Niet echt, maar je kunt door de zojuist genoemde stofjes die je hersenen aanmaken vaak onhandige dingen doet. Je kunt door je gevoelens zelfs zo lomp uit de hoek komen dat het gewoon hilarisch is. Je hebt jezelf niet meer goed in de hand.

Uit onderzoek gedaan in 2012 in Frankrijk blijkt dat liefde op het eerste gezicht ook zorgt voor de verhoging van de hartslag en je daardoor ook meer gaat transpireren. Je zou haast zeggen dat het op krachtsport lijkt.


Waar komt liefde op het eerste gezicht eigenlijk vandaan?

In de voorgaande alinea spraken we over ‘het fysieke uiterlijk dat aan ons ideaalbeeld beantwoordt”. Er is een psychologische reden waarom je je bij de eerste aanblik opeens aangetrokken voelt tot een bepaald persoon die je nog niet kent.

Onbewust zul je in je vroegere leven ervaringen hebben gehad met personen die je nu in je geliefde herkent.

waarom worden we verliefd

Er zijn allerlei externe factoren die ook een rol kunnen spelen in het ontstaan van deze aantrekkingskracht. De omgeving zoals het licht, de sfeer, de muziek, de temperatuur, de geuren etc.

Ook deze factoren zijn bepalend in hoeverre je je aangetrokken voelt tot een bepaalde persoon. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat er een ‘natuurlijk gevoel van liefde’ ontstaat. Een gevoel dat niet te temmen is en vaak tegen je verstand ingaat.


De valkuilen van liefde op het eerste gezicht

Oh, zijn er ook valkuilen? Jazeker!

Ook als is het moment dat je op elkaar valt idyllisch, sensationeel en geweldig, deze liefdesgevoelens kunnen je ook behoorlijk parten spelen.

Daar waar platonische liefde vrij geaard en rustig is, is liefde op het eerste gezicht meer avontuurlijk van aard. Wie avontuur zegt, zegt gevaar en risico’s. Je begint een affaire waar je vanaf de start niet weet waar deze uiteindelijk toe zal leiden.

Als je zo hevig verliefd bent, en dat tot over je oren, sta je ook niet open voor goed advies. Als een dolle stier ren je op je doel af. Je wil slechts 1 ding en dat is genieten van deze alom verslavende liefde.

Wat is dan het risico?

Wel, door deze gevoelens kun je in de armen van de verkeerde persoon vallen. Deze aantrekkingskracht kan ook relatie hebben met je hechtingsstijl en alles wat je in eerdere relaties hebt meegemaakt.

Het is goed dat je je hiervan bewust bent zodat je weet welke risico’s je loopt, want verder gaan met liefde op het eerste gezicht heeft niet altijd een ‘happy end’ als resultaat.

En jij? Hoe denk jij over liefde op het eerste gezicht? Ik moedig je aan om hieronder je reactie achter te laten en je ervaringen met mij te delen. Alvast reuze bedankt!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl