• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Liefdesverdriet hoe ga je ermee om

Liefdesverdriet hoe ga je ermee om?

Tja, liefdesverdriet hoe ga je ermee om? Het is een vraag die voor zowel mannen als voor vrouwen totaal verschillend beantwoord kan worden. Laat me beginnen met de mannelijke lezers onder ons. Sommige mannen kopen één of twee grote kratten bier en een doos sigaren, niet te duur natuurlijk. Vervolgens sluiten ze zich op voor een week of langer in hun appartement. Ze hangen dagen lang achter de tv en denken vervolgens dat hun verdriet ervan over gaat. Nou, vergeet het maar. Dat kan een man misschien even een beter gevoel geven, maar het verdriet gaat er niet van weg.

Hoe gaan vrouwen in de regel om met liefdesverdriet?

Vrouwen houden nu eenmaal van praten. Ze kunnen op die manier ook beter hun emoties verwerken. Veelal zoeken ze hun beste vriendinnen op om eens lekker uit te huilen, te roddelen en te kletsen over de verdwenen ex. Glaasje wijn erbij, met zijn tweeën of drieën op de bank, kunnen ze urenlang filosoferen over het leven en het verdriet om hun ex. Ook dat kan even een beter gevoel geven, maar het verdriet gaat er niet echt van weg.

Om je verdriet te verzachten zul je in de eerste plaats moeten beseffen dat je er mee te dealen hebt. Ook zul je moeten weten dat je niet de enige bent. Er gaat heel veel tijd overheen alvorens je je beseft dat wat je overkomt niet het einde van de wereld is. Omgaan met liefdesverdriet moet je leren.

Het duurt gewoon even. Het beste is als je jezelf daarvoor de tijd en ruimte geeft. Af en toe huilen, schreeuwen of schoppen lucht op. Je mag het jezelf toestaan. Het stelt je in staat om emoties een plaats te geven. Het hebben van liefdesverdriet zet je ook tot nadenken. Je hebt vragen als ‘waarom doet het mij zo’n verdriet?’ ‘ Is het echt omdat mijn ex nu zo geweldig is? of ligt het probleem bij mezelf?’ ‘Wat is er in mijn leven gebeurd dat ik hier zo’n last van heb?’

Hoe omgaan met liefdesverdriet. Komt het ooit nog goed?

Als je last hebt van liefdesverdriet vraag je je ook af of het ooit nog goed komt. Maar die vraag zou eerder moeten luiden ‘wat kan ik doen dat het weer goed komt met mezelf’. Immers, als je blijft hangen in liefdesverdriet, en je alleen maar blijft denken dat terugkomen bij je ex alle problemen zal oplossen, dan ben je niet op de goede weg.

Het gaat erom dat je eerst met jezelf in het reine komt alvorens je ook maar overweegt om je ex terug te winnen. Ga eerst een na wat er eigenlijk verkeerd is gegaan en of je dingen met jezelf zal moeten oplossen. Daarbij komt vaak een ander probleem om de hoek kijken, en dat is eerlijk durven zijn met jezelf.

Na een relatiebreuk word je namelijk keihard geconfronteerd met jezelf. Zet dus dat biertje of dat glas wijn maar even terug op tafel en stuur je vrienden of vriendinnen maar naar huis. Ga eerst eens eerlijk na wie de breuk veroorzaakt heeft, en laat je niet beïnvloeden door wat je omgeving je vertelt.

Liefdesverdriet hoe ga je ermee om – 5 tips om je weer snel beter te voelen

We geven je hieronder een 5-tal tips die je kunt gebruiken om beter om te gaan met liefdesverdriet.

Tip 1. Onderneem activiteiten die onbekend voor je zijn

Een goede manier om met je liefdesverdriet om te gaan is om activiteiten te ondernemen die nog onbekend voor je zijn. Dat stelt je in staat om een goede afleiding te hebben en wellicht tot nieuwe ontdekkingen te komen. Op die manier leg je je focus weer eens op geheel iets anders. Het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Kijk in de plaatselijke krant welke cursus er binnenkort van start gaat en schrijf je in. Zo kom je ook weer in een andere sociale omgeving en kun je nieuwe mensen ontmoeten.

Tip 2. Geloof in jezelf

Je hebt een zekere mate van vast en diep geloof nodig nadat je bent gevallen in een zwart gat van pijn. Je tast doelloos een tijdje rond misschien en dan zijn er dagen dat je je al wat beter voelt. Je denkt dat niets meer positief is.  Maar bedenk dat het leven je niet zomaar in de steek laat. Het feit dat je liefdesverdriet hebt heeft een bedoeling. Het zorgt ervoor dat je je sterk maakt voor alles wat er nog op je pad kan komen.

Tip 3. Maak een plan voor de week

Zorg ervoor dat je elke ochtend als je wakker wordt precies weet hoe je die dag gaat invullen. Als je geen plan voor jezelf hebt gesteld, riskeer je dat je je laat leiden door je eigen verdriet.

Je liefdesverdriet zal het dan uiteindelijk voor je invullen.  Een plan maken Een plan maken Een plan maken Maak dus een goed schema, met veel afwisseling.

Je hoeft al je huishoudelijke werkzaamheden of dagelijkse beslommeringen niet altijd in dezelfde volgorde af te werken. Breng daar ook verandering in aan zodat je veel te maken krijgt met momenten waarbij je actief je hersenen moet gebruiken.

Een hele goede aanrader is dat je je dag begint met een korte meditatie of ontspanningssessie. Concentreer je daarbij enkele minuten op je ademhaling. Na je meditatie loop je naar de keuken en verwen je jezelf met iets lekkers.

Tip 4. Ga naar de masseur

Als je liefdesverdriet hebt ben je natuurlijk uitermate gespannen. Het wordt dus tijd om eens een afspraak te maken bij de masseur voor een heerlijke massage. hoofdmassage Plan deze afspraak niet op een drukke dag maar neem er echt de tijd voor.

Afsluiten met een zonnebankkuurtje kan ook wonderen doen.

Een ander goed idee is om zelf een hoofdkrabber te kopen waarmee je eens lekker je schedel kunt masseren. Een perfect middel om je te ontspannen waarbij je alleen jezelf nodig hebt 😉

Tip 5. Koop een nieuwe outfit

Als je liefdesverdriet hebt wil je natuurlijk dat je je zo snel mogelijk weer beter voelt.

Pak dus zoveel mogelijk dingen op die je bezighouden en zorgen voor verandering. shoppen Zo kan het kopen van een nieuwe outfit je helpen om weer een goed gevoel over jezelf te krijgen. Je hoeft echt geen kapitalen uit te geven om dat gevoel te bereiken.

Gewoon een middagje naar de stad met een vriendin en daarna ergens wat drinken brengt al heel wat meer positiviteit in je leven. Er zijn nog veel meer tips die we je kunnen geven om te weten hoe je om kunt gaan met liefdesverdriet. Hiervoor zou je ook deze special kunnen lezen over liefdesverdriet verwerken. Liefdesverdriet Boek

Er is een 6-tal regels die je kunt hanteren om met je liefdesverdriet om te gaan:

 • denk niet steeds terug aan het verleden
 • probeer zoveel mogelijk te glimlachen
 • groet mensen op straat
 • vergeef jezelf
 • schenk aandacht aan je vrienden
 • investeer in jezelf

Kortom, neem jezelf onderhanden als je je snel weer beter wilt voelen. Je kunt ook mijn Ebook lezen “Genees Je Gebroken Hart in 15 Stappen” waar je meer informatie over vindt door hier te klikken

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Helaas is het voorbij met haar, ze ging op Tinder en hangt nu in de armen van een ander. Ze is ongelukkig, we hebben elke dag contact per app en bellen dagelijks. Ze is ongelukkig en deze stap was een grote fout van haar, geeft ze dagelijks toe. Ik ben aan de ene kant blij met de vrijheid, aan de andere kant huil ik al 5 weken haast dagelijks omdat ik haar mis. Ze is in de ” tentakels” van iemand die haar manipuleert, ze heeft borderline en autisme, een heel gevaarlijke combinatie. Ze zegt 3 x per week hoeveel ze van me houd, ik van haar, ik kan en wil niet zonder haar en voel een enorme leegte/jalouzie/wanhoop/angst/frustratie en ga maar door. Ik heb goeie hoop dat ze op kort termijn bij hem weg is. Ik heb nog steeds haar huisdeursleutel, die wil ze niet terug…mag ik houden want niemand anders krijgt hem zei ze gisteren nog. Ze wil nog graag met me gaan eten op verschillende plaatsen, gaan sporten, wandelen en zelfs hoopt ze een weekje mee te kunnen gaan op vakantie met me. Ik kan niet wachten……..als we samen zijn, of ik ben even bij haar krijg ik knuffels, legt ze haar hand op mijn been, houd ze mijn hand vast en raakt me vaak aan………

  1. Beste W,
   Als je partner ongelukkig is met zichzelf kun je niet verwachten dat ze happy zal zijn in een liefdesrelatie.
   Je zegt dat je haar mist, maar dan heb je het over jezelf, over wat JIJ mist in plaats van te denken:
   ‘ik heb er alles voor over dat zij weer happy wordt met zichzelf’
   Heb de ander lief omdat je die ander dat gunt, liefdevol te zijn naar zichzelf.
   Wanneer je iemand naast je wilt omdat je geknuffeld wilt worden is dat liefhebben op basis van angst, het is wat jouw ego tegen je zegt omdat je ego wil overleven en alleen angst kent, wat geen liefde is.
   Liefde is altijd gebaseerd op vrije wil, verbindende energie die het beste wil voor die ander, zonder iets terug te verwachten.
   Dat is voor 98% van de mensen heel heel moeilijk te begrijpen helaas.
   Lieve groet,
   Michelle

 2. Ik heb een aantal van je video’s bekeken maar ik zou heel graag je advies willen over mijn situatie. Ik heb namelijk nog nooit in deze situatie gezeten en ik weet niet goed hoe ik ermee om moet gaan. Ik zal proberen de ingekorte versie te vertellen. Twee jaar geleden ging het uit met mijn ex en toen heb ik eigenlijk tegelijkertijd een andere jongen leren kennen en daar ben ik meteen mee gaan daten en ik merkte vrij snel dat hij er voor de volle 100% in stond en ik niet, hij nam mij bijv meteen mee naar zn ouders en naar zn broertje en naar zn beste vrienden en ik hem heel lang niet, nergens mee naar toe genomen, nam het eigenlijk nog niet zo serieus. Toen na twee maanden tijd ongeveer vroeg hij al of ik samen wou wonen, dat vond ik toen heel erg snel, te snel naar mijn idee en dat een beetje afgehouden, we hadden echt intense ruzies waarbij we bijna dingen naar elkaar gooide maar was ook heel erg vurig als het wel goed ging en we zagen elkaar op gegeven moment echt elke nacht met slapen en in t weekend hele weekend en paste al onze plannen op elkaar af. maar hier kwamen we ons zelf wel tegen want het ging mij irriteren dat ik nooit thuis was en afspraken met vriendinnen af moest zeggen voor hem en andersom ook, ook omdat we elkaar te veel zagen eigenlijk. toen op gegeven moment vrij uit t niets wou hij toch niet meer samenwonen en zag het toch niet meer zo zitten terwijl ik er juist aan begon te wennen aan het idee, dus dat kwam wel als een klap voor mij. toen daarna ging t weer tijdje goed en toen zouden we vakantie boeken en daar deed hij heel lastig over, van ja komt nog wel dus op gegeven moment zei ik van joh wil je wel op vakantie dus dat gaf me een heel onzeker gevoel, toen op vakantie zelf toen we eindelijk geboekt hadden gaf ie aan niet te weten of ie nog verliefd was, toen was ik echt heartbroken en vrij snel daarna besefte hij dat ie t eigenlijk gewoon even kwijt moest maar dat ie mij niet kwijt wilde dus toen ging t weer ff goed maar ik werd continu zo onzeker hiervan en voelde elke keer als een klap in mn gezicht dus op gegeven moment begon een collega van mij meer amicaal te doen en gaf vaker complimenten wat mn vriend toen bijna nooit deed, gaf me een vetrouwd en zeker gevoel, wat mn vriend me totaal niet gaf met elke keer die verrassingen dat ie opeens niet meer verliefd was net als ik me comfortabel voelde in de relatie. Stond dus altijd op scherp. Toen ging ik met mn vriend en vrienden van hem met relatie naar een festival wat een weekend lang duurde en die collega was daar ook. die appte me toen een paar keer dat ie me er heel mooi uit vond zien en dat ie t leuk vond om me te zien, mn vriend die had t blijkbaar in de gaten dus die heeft snachts mijn telefoon gezien en die appjes gelezen en dat heeft een enooooorme ruzie ontketend en heel veel ellende en de weken daarop was het echt drama en ik begirjp het van zijn kant heel goed, en hij begrijpt het van mijn kant TOTAAL niet. Toch is het niet uitgegaan maar sindsdien nooit meer echt hetzelfde geworden en dit blifjt hij als argument aanhalen dat vertrouwen bij hem heel lang duurt voordat je t hebt en als je t verpest hebt bij hem dan komt t niet meer terug nou dat blijkt wel. Toen op gegeven moment in oktober toen was gewoon ronduit ongezellig, zagen elkaar veel maar zeiden nauwelijks wat, veel ruzie, gewoon echt ongezellige sfeer, raakte elkaar nauwelijks aan, toen heb ik daar beetje vrede mee gekregen al had ik t met iedereen erover dat ik t beter uit kon maken want het ging gewoon nergens meer over. Toen kwam hij op een maandag avond naar me toe en maakte het ineens uit, waar ik echt weken van ondersteboven was en onwijs verdrietig. wat niemand en ik zelf ook totaal niet snapte want ik wou t toch al die tijd zelf uit maken? ik wou m niet eens mee naar de bruiloft van me broer in augustus omdat ik me een beetje voor hem schaamde en hem niet echt wou voorstellen puur door zn gedrag en omdat ik niet wist of hij wel de ware voor me was. En nu zien we elkaar nog wel s per week sinds het uit is, geprobeerd geen contact te hebben toch stuurde we elkaar dingen en laatste 3 weken zagen we elkaar weer normaal 1-2 keer per week en appen elke dag maar het is elke dag een wedstrijd tussen ons bij mij komt dat puur door onzekerheid want hij wil t totaal niet meer aan tussen ons dat geeft ie ook aan en elke dag begint met t gevoel van ik ga niks sturen kijken of hij dat doet en zo kort mogelijk antwoorden en proberen niet te vragen of ie wilt afspreken maar wel bewust/onbewust dagen vrijhouden voor stel dat hij vraagt om af te spreken en merk dat t ook andersom is met appen dan want als ik de hele dag niks stuur en dan om 4 uur smiddags wat, dan reageert hij GELIJK met was je zo druk dat je niet kon appen blabla en dan denk ik ja als je me wilt spreken dan kan je mij toch appen? maar zo werkt dat dus niet in zijn brein, hij was ook altijd super jaloers en ik mocht niemand volgen op instagram enzo en nu wordt dat wel beetje losgelaten maar we maken elkaar volgens mij echt gek, hebben heel veel discussies en ruzies en onzekerheden en gister bracht ik dat ter sprake toen we weer een keer gingen eten en toen gaf hij dus aan dat ie niet meer zo verliefd was als in t begin en niet denkt dat dat terug komt en denkt dat t beter is dat we onze wegen scheiden en daar schrok ik wel heel erg van want ik ben dus echt heartbroken en daar snap ik dus helemaal niks van want IK wou het in eerste instantie uitmaken en toen maakte hij t ineens uit en nu ben ik echt obsessed met hem, ik vind het super aantrekkelijk en fantastisch en kan de negatieve aspecten bijna niet eens meer bedenken terwijl hij dus eigl niet meer verliefd op me is en me nu nog een soort van gebruikt voor de gezelligheid lijkt het, omdat ie me nog niet helemaal los kan laten. ik heb dit ook nog nooit eerder meegemaakt en ben bang maar ergens hoop ik ook dat ik dit gevoel heb dat ik hem terug wil juist omdat hij mij niet terug wil, the forbidden fruit en dat dat me heel erg aantrekt maar in alle opzichten passen we eigenlijk niet echt bij elkaar maar dag in dag uit ben ik zenuwachtig en beinvloedt het mn hele dag als hij me niet appt en zeker nu ben ik heel erg onzeker omdat ik hem gister echt heb moeten overtuigen om elkaar te blijven zien ondanks hij zegt dat ie denkt dat t uitstel v executie is. ik weet echt niet hoe ik ermee om moet gaan heb me nog nooit zo gevoeld en zo onzeker gevoeld en zo ben ik ook helemaal niet. hoop dat je me advies kan geven want ik heb echt geen leven meer door die onzekerheid en die afwijzing die ik voel.

  1. Beste Sarah, je bent obsessed wanneer hij onbereikbaar is. Jij bent verliefd op iets wat niet bestaat, op ideeën die je zelf creëert. Stop daarmee. Stop al helemaal met dat appen. Verdwijn compleet uit zijn beeld. Laat hem maar veel moeite voor je doen. Jullie hebben een relatie met ongelooflijk veel drama. Een relatie met veel drama kan nooit een gelukkige relatie zijn. Die drama bestaat omdat jullie beiden heel erg emotioneel afhankelijk zijn van elkaar. Lees dit artikel ook maar eens: https://www.liefdesverdriet.nl/obsessief-gedrag-in-de-liefde/ en bekijk de video. Lees ook dit artikel over hechtingsstijlen: https://www.liefdesverdriet.nl/ik-ben-emotioneel-afhankelijk-van-mijn-partner/
   Sterkte met jezelf en met hem! Hartelijke groet, Michelle

 3. Hoi Michelle,

  Bedankt voor al je fijne tips die ik hier aantref, ze geven me comfort maar toch heb ik het gevoel niet vooruit te komen. Het is nu een maand of 2 uit met mijn ex waarmee ik een jaar heb gedate. Ik heb gedurende de date/relatie fase regelmatig geuit dat bij mij het gevoel ontbrak, echter weet ik van mezelf dat ik last heb van extreme bindingsangst waardoor ik dit gevoel gewoon niet heb durven toelaten (dit heb ik hem inmiddels ook duidelijk gemaakt aan de hand van een brief waar ik geen reactie op gekregen heb).

  Hij heeft me 2 maanden voor hij er plotseling een punt achter zette gevraagd om het label ‘relatie’ aan ons samenzijn te koppelen, heeft me voorgesteld aan zijn ouders, deed extreem zijn lieve best voor me, wilde een weekend met me weg en heeft aangegeven dat hij voor me wilde gaan en niets liever wilde dan de connectie (die op dat moment lastig te vinden was) weer terug te willen vinden. Van het een op het andere moment (binnen een week) is alles omgedraaid en heeft hij er een punt achter gezet. Mijn bindingsangst is extreem in verlatingsangst omgeslagen, ik ben verliefd op hem en weet 100% zeker dat dit de persoon is waarmee ik oud wil worden. Hij laat mij niet meer toe, heeft mij letterlijk voor een dichte deur laten staan en blijft alleen zeggen dat zijn gevoel veranderd is en hij mij en zichzelf ruimte wil geven om weer in mijn kracht te komen en dat ik door moet met mijn leven. Dit probeer ik elke dag, maar het gaat elke dag dat ik hem niet spreek slechter met me. Ik blijf er compleet in hangen en ben van ’s ochtends tot ’s avonds hier continue mee bezig. Slik zelfs medicatie van de huisarts nu.

  Ik weet dat ik eerst in mijn kracht moet komen om hem weer onder ogen te komen, maar het lukt me gewoon niet om het om te draaien bij mezelf (en heb echt alle tips al geprobeerd). Ik durf het niet los te laten. Ik wil hem niet loslaten. En het idee dat ik een maand moet wachten (nu 10 dagen geen contact) en hij dan misschien allang is doorgegaan en echt niet meer met me wil afspreken maakt me letterlijk kapot. Voor mij is er geen andere optie dan hem terug in mijn leven. Hij heeft me toen het uit ging ook tegenstrijdige signalen gegeven en het voelt allemaal niet eerlijk. Soms denk ik dat hij er gewoon makkelijk vanaf heeft willen komen en heb ik juist sterk het gevoel wel met hem te willen spreken om het voor mezelf een plaats te kunnen geven. Zolang ik het niet uitpraat met hem, kan ik niet door. Maar ik weet ook dat het volgende contact weer juist positief moet zijn, maar dan komt hij er wel erg makkelijk vanaf…. Mijn vraag is, hoe kom ik in mijn kracht? En in hoeverre moet mijn geduld om in de toekomst met hem om te kunnen gaan (als hij dat überhaupt wil) ten koste gaan van mezelf want ik ga er echt in alle opzichten aan onderdoor. Hoop dat je me kunt helpen.

  1. Beste, op je vraag ‘hoe kom ik in mijn kracht’ is allereerst: toch het hebben van een andere mindset. Je uitspraak: “Voor mij is er geen andere optie dan hem terug in mijn leven” is een duidelijk voorbeeld van een verkeerde mindset. Hoe sterker je dit denkt, hoe verder je hem van je afduwt. Ik raad je aan om hier (jouw bindings/verlatingsangst) eerst aan te werken. Je kunt niet naar hem terug zolang jij niet onafhankelijk van een ander (hij in dit geval) kunt zijn. Het kan ook zijn dat je hem nu zo graag terug wilt omdat hij onbereikbaar voor je is geworden en je zijn persoontje/je relatie met hem verheerlijkt. Je zegt dat je soms denkt dat hij er gemakkelijk van af is gekomen, maar bedenk dat het misschien wel heel heel moelijk voor hem is geweest om tot dit besluit te komen. Het beste is toch echt geen contact, werken aan jezelf met hulp van een professional. Sterkte! Warme groet, Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG