Je ex terugwinnen moeilijk? 

liefdesverdriet Liefdesverdriet Symptomen: Hoe Herken Je Ze?

Liefdesverdriet… wat is het eigenlijk? Wat zijn de liefdesverdriet symptomen en wat kun je er aan doen?

Het verdriet om een verloren gegane liefde kan sommige ex-geliefden helemaal van de kaart brengen. Je voelt je hopeloos en verlaten. Als je eenmaal weet dat het echt om liefdesverdriet gaat, dan wil je natuurlijk ook de oorzaken weten. Je wil er immers uit komen en op zoek naar oplossingen om verder te gaan met je leven.

Liefdesverdriet kan een echte last worden die je om je nek meedraagt. Het kan de structuur die je in je leven had zelfs overhoop gooien. Toch hoef je je niet eindeloos te laten meeslepen in die spiraal van teleurstelling en radeloosheid.

Want door enkele inspanningen te leveren kan je je liefdesverdriet overwinnen en je zelfvertrouwen weer opkrikken. Na verloop van tijd kan je er zelfs aan denken om je relatie opnieuw een kans te geven. Wil ook jij uit die sombere put geraken, weet dan dan niets onmogelijk is. Als je je liefdesverdriet succesvol kan verwerken, dan behoort ook het terugwinnen van je ex tot de mogelijkheden.

Wat zijn de liefdesverdriet symptomen eigenlijk?

Verdriet om een verloren liefde is een geheel van emoties die ontstaan uit het afbreken van een liefdesrelatie. Het gaat om een koude klap die je te verduren krijgt, en die niemand anders lijkt te begrijpen. Een stukgelopen relatie is een bittere pil om te slikken, vooral omdat je je verdriet moeilijk kan delen met een ander. Bij een overlijden van een familielid kan je je smart als het ware verdelen met de overgebleven familieleden, terwijl je er bij liefdesverdriet moederziel alleen voor staat.

Want niemand anders voelt wat jij precies hebt gevoeld voor je geliefde; niemand anders kan dus ook de wanhoop begrijpen waaraan je nu ten prooi valt. Dat maakt liefdesverdriet ook zo individueel en zo moeilijk aan een ander uit te leggen. Niemand hield van je ex zoals jij dat deed en daarom ben je helemaal niks met banale, “goed bedoelde” adviezen die zeggen dat je weer verder moet of die je proberen te troosten met de gedachte dat er nog zoveel andere vis in de zee is.

Hoe ontstaat liefdesverdriet?

Voor de een komt het einde van een relatie als een donderslag bij heldere hemel, voor de ander is een breuk het eigenlijk wel verwachte resultaat van een uitdovende liefde. In beide gevallen kan je opgezadeld worden met liefdesverdriet. Op dat vlak maakt het niet zoveel uit of je de bui had zien hangen of niet. Zelfs iemand die tegen beter weten in blijft geloven in het succes van zijn relatie kan een enorme terugslag krijgen eens het echt zover is.

Het ontstaan van liefdesverdriet is terug te voeren tot een gevoel van verlatenheid, van eenzaamheid en ontreddering. Je had met je partner een eigen wereldje opgebouwd, vol intimiteit en affectie. Nu stort dit helemaal als een kaartenhuisje in mekaar en verlies je een baken om je aan vast te houden. Dit besef komt als een natte dweil in je nek terecht en zorgt voor een gevoel van emotionele verplettering.

Wat het verdriet om een geliefde met je kan doen

Het gevoel dat je helemaal in de touwen ligt is typisch aan liefdesverdriet. Je wereld lijkt wel ingestort en je denkt dat je de ware liefde nooit meer zal vinden. Je had met je ex een groot deel van je leven gedeeld en samen hadden jullie de meest enthousiaste toekomstplannen. Nu het uit is lijkt dit alles wel iets van een ver verleden. Dit geeft je een bevreemdend gevoel en lijkt het nog moeilijker te maken om alleen verder te gaan.

Maar wat je misschien nog wel het meest parten speelt, is het gemis aan liefde en lichamelijk contact. Een omhelzing van je geliefde, een troostende streling, een haast achteloze aanraking: het zijn allemaal positieve uitingen van liefde waar je het nu zonder moet doen. Door dit gemis ga je je slecht in je vel voelen; je kan het zelfs vergelijken met een soort van ontwenning.

Daarbovenop komt nog dat je nu niet meer zoals voorheen met je ex kan praten: je kan je hart niet meer luchten, je kan je ei niet meer kwijt bij een luisterend oor dat je kan vertrouwen.

Liefdesverdriet verwerken

liefdesverdriet verwerken Gevoelens van lusteloosheid, somberheid en zinloosheid: een gebroken hart hebben is echt geen pretje. Zeker niet als de periode van liefdesverdriet lang begint te duren: in dat geval kan je zelfs je eetlust verliezen, slaapproblemen ontwikkelen of depressief worden. Ook al is het voor buitenstaanders onbegrijpelijk dat je je zo laat gaan, voor jou lijkt helemaal niets nog zin te hebben.

Omdat deze toestand op lange termijn gezondheidsrisico’s kan inhouden is het zaak om je liefdesverdriet niet te laten aanslepen. Treuren om een ex is niet meer dan logisch, maar je gezondheid mag er niet onder gaan lijden. Liefdesverdriet kan je zeker overwinnen als je op zoek gaat naar een diepe kracht in jezelf. Hierbij is het interessant om je emoties te verwoorden en duidelijk te maken hoe je je voelt.

Dit kan door een klankbord te vinden in een vriend of familielid. Als je hiermee moeilijkheden ondervindt kan je ook je ervaringen en gevoelens toevertrouwen aan het papier. Door je gedachten en emoties te concretiseren ga je ze ook beter kunnen begrijpen, wat het verwerkingsproces van je liefdesverdriet alleen maar kan versnellen. Wil je graag weten hoe een ander over jouw situatie denkt, dan kan een forum op het internet eventueel soelaas bieden.

De mogelijkheden van relatietherapie

Maar soms kan je je liefdesverdriet te boven komen door een beroep te doen op een buitenstaander. Het kan gaan om iemand die zonder vooroordelen en zonder voorkennis van je geschiedenis naar je luistert, zoals een psycholoog. Doordat de persoon die naar je luistert geen persoonlijke band met je heeft, kan hij of zij vaak een heldere visie over je situatie ontwikkelen. Dit kan de verwerking van je relatiebreuk zeker ten goede komen.

Relatietherapie kan je helpen om na te gaan waar het is misgelopen. Je zal een heleboel dingen duidelijker gaan zien en je zal ook jezelf beter leren kennen. “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid”, zo luidt het spreekwoord, en dat is ook hier van toepassing. Door relatietherapie kan je gaan beseffen dat ook jij verantwoordelijk bent voor bepaalde dingen die verkeerd zijn gegaan in de relatie.

Want in een relatie is zelden of nooit één enkele geliefde voor honderd procent de schuldige: het mes snijdt altijd aan twee kanten. Let er dan ook voor op om alle schuld bij jezelf te leggen: dat is niet goed voor je zelfbeeld en doet je nog meer aan jezelf twijfelen. Dankzij relatietherapie kan je een overzichtelijker beeld krijgen van de plus- en minpunten van jullie ego’s en karakters en op welke manier jullie een soort van middenweg zouden kunnen vinden.

Er weer bovenop komen dankzij een cursus

Over je verdriet praten, op zoek gaan naar een verklaring van de oorzaken van de breuk: het zijn cruciale tips om er weer bovenop te komen. Van je hart een moordkuil maken en je opsluiten in zelfmedelijden heeft geen enkele zin. Essentieel is ook om de dingen zoals ze gelopen zijn niet persoonlijk te nemen. Niemand is gedoemd om alleen te blijven en ook jij hebt recht om de liefde weer terug te vinden. Want ook al lijkt het een hele klus om opnieuw in relaties te geloven, toch hangt dit helemaal van jezelf af. Als je het écht wilt, dan kan je het.

De kunst is om diep van binnen de energie te vinden die je er weer bovenop kan helpen. Hierbij kan je je laten bijstaan door een professionele relatiecoach. Via deze website kun je een cursus downloaden die je zal helpen met het verwerken van je verdriet. Je hebt er tal van tips tot je beschikking die je op een uiterst effectieve wijze kunnen helpen om relatieproblemen te boven te komen.

De kennis en ervaring van deze internationale relatiecoach zal je bijzonder doeltreffend relatieadvies opleveren zodat je je relatie nieuw leven kan inblazen. Geen enkele relatiebreuk hoeft immers definitief te zijn als je nog een sprankeltje hoop koestert. Dit coachingprogramma heeft al duizenden geliefden terug bij mekaar gebracht, dus waarom ook jij en je ex niet? Het gaat om een unieke kans om je ex terug te winnen dus mis deze zeker niet.

Je ex terugwinnen: niets is onmogelijk

Geloof je echt nog in je liefde en denk je hetzelfde van je ex, dan is niets onmogelijk. Niet voor niets is er een spreekwoord dat zegt: “Oude liefde roest niet”. Gevoelens van liefde die er ooit geweest zijn kunnen opvallend snel weer aangewakkerd worden als alles een beetje meezit. Geef het daarom nooit op om je ex terug te krijgen: ook al heb je wekenlang zitten treuren en kniezen, soms is het beter laat dan nooit om een verzoeningspoging te wagen.

De wanhoop die je overviel toen je relatie kapot ging heb je inmiddels achter je gelaten. Je liefdesverdriet is er nog steeds, maar het brengt je niet meer van je stuk als je weer eens een stapelverliefd koppeltje hand in hand over straat ziet lopen. Met andere woorden: je bent klaar om aan de toekomst te denken. Als je nog vaak terug denkt aan de goede momenten van jullie relatie, dan is het zeker de moeite om het opnieuw te proberen. Mis je nog steeds de gezelligheid, de intimiteit en de leuke dingen die jullie samen deden? Blijf er dan in geloven, want hoop doet leven.

Is een gezond evenwicht in jullie relatie haalbaar?

Ben je bereid om je relatie opnieuw op te bouwen, begin dan bij het begin. Ga in detail na hoe jullie relatie zich in de tijd heeft ontwikkeld. Zijn jullie in het begin te hard van stapel gelopen, hebben jullie je misschien teveel vastgehecht aan jullie respectievelijke ego’s? In een relatie mag je niet vergeten om af en toe een compromis te maken en water in de wijn te doen. Want het been stijf houden legt soms een onnodige druk op een relatie die zelfs kan leiden tot een explosie.

Wees in de analyse van jullie relatie zo oprecht mogelijk: dat kan je alleen maar betere resultaten opleveren als je ooit opnieuw zal beginnen met je ex. Steek je hand in eigen boezem en kijk waar je in de fout bent gegaan. Heb je je geliefde voldoende ruimte gegeven en anderzijds voldoende affectie getoond? Dit is een kwestie van een juist evenwicht vinden wat niet altijd makkelijk is. De kans bestaat dat je tot verbijsterende conclusies komt als je maar eerlijk bent met jezelf.

Aandacht voor communicatie

Maar de medaille van elke relatie heeft ook een keerzijde: ook je ex zal wel bepaalde dingen veronachtzaamd hebben. Analyseer de momenten dat je ongelukkig was en op welke manier je ex daarmee te maken had. Vond je toen dat je aanspraak kon maken op meer, dat je recht in je schoenen stond en dat je niet voldoende waardering kreeg? Mogelijk heb je toen je mening niet gezegd om de lieve vrede te bewaren en heeft die zwijgzaamheid als een boemerang voor een negatief effect gezorgd in jullie relatie.

Besef dan ook dat communicatie heel belangrijk is in een relatie, omdat twee geliefden zich al te vaak laten leiden door de wolk waarop ze zich laten mee drijven. Romantiek en liefde kunnen soms moeilijk omgaan met de prozaïsche realiteit van alledag. Op zulke momenten je mening durven uiten lijkt dan ook vaak een spelbreker die de ballon van de ideale liefde even doorprikt. Mekaar kunnen zeggen hoe je de dingen ziet en wilt, vergt vaak heel wat moed. Zeker bij relaties van jonge mensen komt het regelmatig voor dat een gebrek aan assertiviteit leidt tot misverstanden en conflicten.

Opnieuw contact zoeken met je ex

Heb je je hoofd weer vrij gemaakt en ben je tot verhelderende conclusies gekomen, neem dan opnieuw contact op met je ex. Doe dit niet te overhaast: neem rustig de tijd om laten blijken dat je nog in je relatie gelooft. Geef je sociale leven weer wat meer aandacht en ga praten met gemeenschappelijke vrienden van jullie. Je ex zal beseffen dat je je sterk houdt en dat de relatiebreuk je niet zwak of sentimenteel heeft gemaakt.

Je ex zal via jullie gemeenschappelijke vrienden onvermijdelijk te weten komen wat je bezig houdt en waar je naartoe wilt. Laat subtiel blijken dat je het weer helemaal opnieuw ziet zitten en regel een ontmoeting met je ex. In het begin kan je een beetje aftasten om te weten te komen hoe je ex zich voelt. Samen kunnen jullie de dingen dan voorzichtig uitpraten en nieuwe plannen maken. Wees hierbij niet te ambitieus maar behoud een beperkte afstand tot je ex, zodat de aantrekkingskracht tussen jullie weer stilaan kan opleven.

Een nieuwe doorstart voor jullie relatie

Vergeet niet dat je de goede voornemens die je maakt ook daadwerkelijk uitvoert, en dit met z’n tweeën. Je zou er versteld van staan hoe snel jullie de draad van de relatie weer kunnen opnemen. Als je rekening houdt met al deze tips, dan is de kans groot dat de (bijna) uitgedoofde waakvlam van jullie liefde weer zal opflakkeren en zal overgaan in een brandend verlangen. Op die manier kan je relatie een doorstart maken en ziet je amoureuze toekomst er weer een heel stuk rooskleuriger uit.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG