Je ex terugwinnen moeilijk? 

Liefdesverdriet Verwerken Doe Je Zo

Je kent het vast wel. Pijn in je lichaam. Iedereen heeft het wel eens, soms wel eens op plekken waarvan je niet eens wist dat je daar pijn kon hebben. Het hoort allemaal bij liefdesverdriet verwerken: Hoofdpijn, oorpijn, spierpijn, en… liefdespijn.

De pijn die dan fysiek en mentaal optreedt noemen we  ‘liefdesverdriet’. Vaak is dit de ergste pijn die we kunnen voelen, het kan je lichaam en geest volledig uitputten en breken

Het is belangrijk dat je niet te lang blijft rondlopen met liefdesverdriet. Het is belangrijk dat je er leert mee om te gaan, want anders wordt de pijn steeds erger. Je zult nog meer tijd nodig hebben om je liefdesverdriet te verwerken.

hoe kom ik over mijn liefdesverdriet heen

Maar, hoe doe je dit? Hoe pak je de draad weer op?

Helaas..er bestaat geen magische pil die de pijn doet verdwijnen.

Liefdesverdriet verwerken kost tijd, soms heel veel tijd. Ook al heb je het zelf uitgemaakt.

Het is een proces met pieken en dalen, waarin je meer zult leren over jezelf en over jouw omgeving. Dit proces zal je sterker, wijzer, mooier en vooral beter maken.

Onthou dat je er niet alleen voor staat! Door dit artikel te lezen zal je een nieuwe start kunnen maken, en dat voor de rest van je leven.

Beluister ook mijn podcasts op Spotify. Over het onderwerp Liefdesverdriet verwerken heb ik onlangs een podcast gemaakt die je hieronder kunt beluisteren: 


Je kunt ook eerst nog deze video bekijken. In deze video geef ik nog eens weer wat er met je lichaam en geest gebeurt bij het verwerken van liefdesverdriet:

Liefde zit in de eerste plaats in jezelf

Liefdesverdriet komt voort uit het vermogen om lief te hebben. Je houdt van iemand en nu het voorbij is voel je je ellendig. Het is begrijpelijk dat je je verdriet direct koppelt aan de relatie waar je uit komt.

Toch komt het daar niet vandaan. Het verdriet komt helemaal uit jezelf, uit de liefde die je meedraagt in je hart en in je hoofd. Feitelijk creëer je dus zelf verdriet. Het ellendig is is dat je je zo alleen voelt wanneer het aankomt op liefdesverdriet verwerken.

Het is op zich heel mooi dat je dat verdriet hebt. Immers, dat betekent dat je veel van iemand kunt houden. Het is nu alleen zaak dat je leert het een plekje te geven en dat je je er niet door laat meenemen en wegkwijnt.

Je ex zal ook met zijn/haar liefdespijn om moeten leren gaan. Dat hoeft niet per se op dezelfde wijze te gebeuren. De pijn die je voelt is heel persoonlijk. Iedereen voelt en verwerkt liefdesverdriet op een andere manier. Het is belangrijk dat je dit onthoudt.

Het verwerken van liefdesverdriet bij een gebroken hart lukt je pas echt wanneer je in staat bent eerlijk naar jezelf te kijken, naar het heden maar ook naar het verleden. Dit is niet altijd een makkelijk proces, er kunnen pijnlijke conclusies uit voortkomen en veel mensen zijn bang om echt in hun eigen ziel te kijken en toe te geven dat er fouten zijn gemaakt.

Wanneer je hebt geaccepteerd dat dit nodig, kun je beginnen met het proces van loslaten.

Het is belangrijk voor je toekomst en hoe je naar jezelf kijkt als mens. Zeker als je ooit bent bedrogen door je ex en je daarom veel verdriet hebt.

En vergeet niet, als jij het aandurft de problemen en onverwerkte gevoelens met jezelf aan te gaan, zal je begrijpen dat dit de enige manier is geweest om liefdesverdriet verwerken een kans te geven.


Hoe herken je liefdesverdriet?

Je kunt geen enkele aandoening verhelpen als er niet eerst een diagnose wordt gesteld. Je kunt liefdesverdriet herkennen aan de volgende zaken:

 • Je voelt je altijd moe en lusteloos
 • Je bent erg vergeetachtig en je kunt je niet goed concentreren
 • Je hebt geen eetlust maar neigt wel naar vreetbuien
 • Je bent chronisch verkouden of je voelt je lang ziek
 • Je komt netjes op je bestemming maar je vraagt je af hoe je daar in hemelsnaam bent gekomen
 • Je kunt fantasie en werkelijkheid moeilijk onderscheiden
 • Je kunt ergens dwangmatig in worden
 • Je denkt negatief over jezelf
 • Je voelt je dan weer goed, dan weer slecht etc.
 • je bent erg vergeetachtig en je kunt je niet goed concentreren

Heb je bij het lezen van deze punten gemerkt dat de 2e en laatste hetzelfde zijn? Gefeliciteerd, want dan ben je goed op weg om over je liefdesverdriet heen te komen.

Eigenlijk zijn alle wijzigingen in jouw dagelijks leefpatroon signalen dat er iets aan de hand is. Dat is ook logisch, naast jouw relatie is je complete levensritme in de war.

Je mist ankerpunten zoals uitgaan met je ex, samen ontbijten, familiebezoek etc. Een nieuw ritme vinden is cruciaal wanneer het gaat om liefdesverdriet verwerken.

Het missen van je ex kan pijnlijk zijn voor mensen die niet weten hoe ze daarmee om kunnen gaan. Ze schieten dan vaak door in hun verdriet omdat ze zich overgeleverd voelen aan de omstandigheden. 


Verschillende relaties, verschillend verdriet

Iedereen moet ooit liefdesverdriet verwerken, helaas soms meer dan één keer. Elk soort relatie gaat gepaard met weer andere vormen van verdriet.

Laten we enkele vormen van liefdesverdriet benoemen

Onbeantwoorde liefde = eenzijdig liefdesverdriet verwerken

Er is geen eenzamer gevoel dan te houden van iemand, die niet weet dat je van hem of haar houdt.

Stel, je bent enorm verliefd op iemand die geen idee heeft dat je zo hunkert naar die persoon. Deze liefde kan vele gedaanten aannemen, en heel lang duren.

Bijvoorbeeld die jongen of dat meisje in de klas waar je jarenlang heimelijk verliefd op was. Je hoort vervolgens dat hij of zij gaat trouwen, kinderen krijgt en gelukkig is met een ander. Je voelt je alleen met je emoties en realiseert je dat je die liefde wel kunt vergeten. 

We spraken al eerder over het feit dat liefde in jezelf zit, deze situatie is daar een perfect voorbeeld van.

Omdat de andere persoon niet eens weet dat jij verliefd was, kan deze persoon ook niet dat verdriet voelen. De onbeantwoorde liefde, afwezigheid van intermenselijk contact met degene van wie je houdt kan voor jou net zoveel pijn veroorzaken als de breuk in een relatie

Liefdesverdriet verwerken na een scheiding

Wanneer je getrouwd bent met kinderen en je gaat scheiden kan dit enorme liefdesverdriet ten gevolge hebben.

Wanneer er kinderen in het proces betrokken zijn, wordt het alleen maar lastiger. Het verdriet van je kinderen gaat voor dat van jou, en je probeert het leven weer zo snel mogelijk op te pakken.

Sommige voormalige partners hebben al een nieuwe liefde in hun leven, anderen blijven alleen achter.

Je kunt dit verdriet niet verwerken omdat je bezig bent met je kinderen, woonruimte, inkomen en mogelijk een gevecht over de omgangsregeling met je ex. Juist op dit moment dat er van je verwacht wordt sterk te zijn, moet je leren omgaan met je emoties en verdriet en dat is uiteraard heel naar. Het proces van liefdesverdriet verwerken kan dan veel langer duren.

Intensiteit van de relatie

Tussen deze twee extreme situaties bevinden zich nog vele verschillende soorten liefdesrelaties.

Vakantieliefdes, One Night Stands met iemand die je nooit meer zult tegenkomen, jarenlange relaties die uitgaan, verlovingen die afgeblazen worden etc.

Hoewel elke situatie anders is blijft het verwerken van een relatiebreuk in de basis gelijk. Het is altijd een persoonlijk proces waarin jij als persoon centraal staat.

In 3 online sessie af van liefdesverdriet?


Jazeker dat kan! Iedere week melden cliënten zich bij mij aan om af te komen van liefdesverdriet, codependent gedrag, obsessief gedrag, jaloezie, gevoelens van schuld, van niet goed genoeg zijn etc. etc.

Wil jij ook zo snel mogelijk af van dit ellendige gevoel die je tegenhoudt om vooruit te komen? Wees gerust. Het is niet nodig om alles te analyseren, geen ellenlange gesprekken te voeren zoals bij de psycholoog. Lees deze pagina voor meer informatie


De Fasen van Liefdesverdriet

Bij liefdesverdriet verwerken stap je in een achtbaan van emoties, openbaringen en zelfreflectie.

Dat gaat niet zonder schokken of stoten, bereid je voor op een “bumpy ride”. Wanneer je deze pagina leest tussen je tranen door zal je dit vast kunnen beamen.

Er zijn verschillende modellen, opgesteld door allerlei specialisten, psychologen, wetenschappers en kwakzalvers die precies uitleggen wat je gaat meemaken.Hou hier mee op en laat je niets wijsmaken.

Hoewel er inderdaad een aantal standaard emoties zijn en stappen die je moet doorlopen, volgen ze elkaar niet altijd op dezelfde manier op. Soms heb je het gevoel dat je stilstaat, of zelfs stappen achteruit aan het zetten bent.

Het gaat uiteindelijk om de eindstreep. Om die te bereiken doe je soms een stap terug, om vervolgens weer vooruit te komen.

Hieronder bespreken we enkele aspecten die je tegen zal komen tijdens het verwerken van liefdesverdriet.

Let niet teveel op standaard lijstjes, volgordes en spelregels, jouw hart bepaalt zijn eigen regels.

Op deze pagina leg ik je de globale 5 fasen uit bij liefdesverdriet verwerken. Wil je meer weten over de andere fasen? Bekijk dan eerst deze video:

De fase van pijn: “No Pain No Gain”

De favoriete uitspraak van alle fitties in de sportschool. Je kunt niet jouw liefdesverdriet verwerken zonder pijn te lijden.

Net zoals een schaafwond enorm pijn kan doen, zal het verbreken van een relatie ook pijn doen.

Pijnprikkels zijn van groot belang in het functioneren van jouw lichaam, zowel fysiek als mentaal.

De pijn in je hart en in je hoofd is direct te vergelijken met een schotwond. Emotionele pijn wordt in hetzelfde deel van jouw hersenen verwerkt als lichamelijke pijn. Deze pijn is honderd procent echt, je stelt je niet aan.

Laat ook niemand jouw pijn bagatelliseren, jij weet immers wat je voelt.

De fase van woede

Je zult tijdens je liefdesverdriet verwerken woede uitbarstingen krijgen. Kijk hier niet raar van op.

woede bij liefdesverdriet

Op de meest onvoorspelbare momenten met soms weinig of geen aanleiding, knal jij uit elkaar. Deze woede behoort tot het acceptatieproces.

Enerzijds begint jouw brein de ernst van de situatie in te zien, anderzijds vecht je met hand en tand tegen deze acceptatie.

De woede-fase is heel tegenstrijdig. Je wil van het verdriet af maar je wordt kwaad als het verdriet minder pijn doet.

Dit wordt vaak het acceptatieproces genoemd, hoewel dat niet altijd het geval is. Als je spreekt van acceptatie kun je te snel denken dat je weer genezen bent.

Die wond waarvan je denkt dat deze geheeld is, is zeker nog niet gesloten.

Wees voorbereid op woede aanvallen en leg uit aan de mensen waarmee je omringd bent dat deze uitbarstingen niet persoonlijk bedoeld zijn.

De fase van eenzaamheid

Veel wegen gaan door een donkere tunnel. Zo ook bij liefdesverdriet verwerken.

Het gevoel van leegte komt wanneer de pijn minder wordt, de woede gaat liggen en de stilte in je hoofd en hart terugkeert.

fase liefdesverdriet

Je voelt je plotseling eenzaam, alsof je midden in een kamer zit zonder meubels, in een groot grasveld zonder planten of dieren, in de ruimte zweeft zonder planeten en sterren.Het is alsof je er helemaal alleen voor staat.

In deze stap van het verwerken van je verdriet, transformeert verdriet tot angst.

Dit is de fase waarin je contact moet houden met je vrienden en familie. Juist nu heb je mensen nodig die jou met beide benen op de grond houden.

Je bent als een ballon die omhoog stijgt, je kunt op eigen kracht niet naar beneden.

Als je te hoog vliegt in de dampkring spat deze ballon uit elkaar, en heb je wederom het gevoel dat je niet verder komt.

Wanneer je mensen om je heen hebt die je vast kunnen houden, soms letterlijk, kun je verder met jouw liefdesverdriet verwerken.

De fase van herstel en acceptatie

Afbreken is eenvoudiger dan opbouwen, dat is de wet van de zwaartekracht.

Daarom is het belangrijk dat de pijn niet meer zo scherp is, de woede is gaan liggen en je niet meer het gevoel hebt dat jij er alleen voor staat.Nu kun je rustig werken aan de volgende fase in je leven.

Je leert weer op eigen benen te staan. Net als iemand die na een ongeluk in een rolstoel heeft gezeten moet jouw ziel ook revalideren.

Dit proces zal tijd kosten, gelukkig zijn er een aantal technieken die je kunt toepassen wat jouw liefdesverdriet verwerken zal versnellen. Nu de eindstreep in zicht is, ga je die bereiken ook!

Volg de 11 gratis lessen voor het terugwinnen van je ex

(kies hieronder je optie)Liefdesverdriet verwerken bij mannen en vrouwen

Het Mars en Venusverhaal van John Gray, die de verschillen tussen mannen en vrouwen beschrijft is je zeker al bekend.

liefdesverdriet bij mannen

Maar verwerken mannen liefdesverdriet anders dan vrouwen?

Meer weten over hoe mannen liefdesverdriet verwerken? Lees dan ook dit artikel: "liefdesverdriet bij mannen"

Hoewel mannen en vrouwen gemiddeld gesproken anders omgaan met emoties, gevoelens en verlangens, zijn de fasen die je moet doorlopen gelijk.

Denk niet dat na het beëindigen van de relatie de vrouw automatisch een emotioneel wrak is terwijl de man vrolijk de draad weer oppikt.

Dit vooroordeel is naar beide kanten toe misleidend. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Liefdesverdriet verwerken bij vrouwen

We hebben allemaal een film gezien waarin het klassieke beeld van de zielige vrouw wordt uitgebeeld. Op de bank (in uiteraard de foetushouding), gekleed in een joggingbroek en een wijde trui, uiteraard met ijs, zakdoekjes en Celine Dion of Mariah Carey op de radio.

Hoewel deze situatie echt wel eens voorkomt, is het echte leven vaak heel anders.In tegenstelling tot een karakter in een speelfilm heb jij verplichtingen waar je aan moet voldoen.

Je kunt je carrière als glamour journalist voor een hip magazine niet zomaar op pauze zetten zoals dat in de films gebeurt.

In het echte leven is er eigenlijk geen tijd voor liefdesverdriet verwerken, en dat is gevaarlijk. Je moet je groot houden, je wil niet het emotionele stereotype zijn en je onderdrukt allerlei gevoelens.

Als je in deze situatie zit moet je ervoor zorgen dat er mensen om je heen zijn die je in vertrouwen kunt nemen. Je hebt een sociaal vangnet nodig om alle fasen te doorlopen

Liefdesverdriet verwerken bij mannen

Als man wordt nog steeds vaak verwacht dat je als een soort robot gewoon doorgaat met je leven.  Kop op, doorgaan en niet zeuren, er zijn nog veel meer vissen in de zee!

Maar als de ware vis nou eens uit je handen is geglipt?

Stort je niet op vluggertjes en relaties met vrouwen waar je op voorhand al van weet dat het op niets gaat uitdraaien.

Dat is pure symptoombestrijding en daarnaast kun je er andere mensenlevens mee beschadigen.Je mag ook verdrietig zijn, ook boos worden en je moet ook die emotionele achtbaan in.

Ook jij moet ervoor zorgen dat je een sociaal vangnet hebt, mensen die niet klaarstaan met “goede raad” maar met een luisterend oor voor jouw gevoelens.

Blijf in de realiteit

Wat je ook doet, blijf met beide benen op de grond staan en accepteer de realiteit.

Met name mensen met een grote creativiteit en fantasie willen vaak een droomwereld creëren waarin ze scenario’s bedenken die niet aansluiten op de werkelijkheid. Zo heb je mensen die veel over hun ex dromen en ook niet goed weten waarom dat is.

Als je niet oppast zul je je relatie steeds weer opnieuw doorlopen en wijzigingen aanbrengen die afwijken van de realiteit.

Het gros van de mensen met liefdesverdriet blijven zichzelf maar herhalen: “als ik nou DIT had gedaan; als ik maar DAT had gedaan!”

Niet doen, het verleden moet je laten rusten, zelfs wanneer je de mogelijkheden wilt onderzoeken om weer samen te komen met je ex blijven de gebeurtenissen uit het verleden bestaan.

De geschiedenis herschrijven in jouw hoofd maakt het nog geen waarheid, ook niet voor je ex.


Liefdesverdriet verwerken in 5 stappen

liefdesverdriet verwerken

Net zoals er geen “bullet-point” lijstje van fasen in de verwerking bestaat zul je hier ook geen standaard opsomming van oplossingen vinden.

We zijn immers allemaal verschillend. We kunnen je wel een aantal belangrijke stappen aanreiken die je zullen helpen je liefdesverdriet te verwerken, en zo het proces zullen versnellen:

Stap 1: Accepteer de pijn

Duw de pijn niet weg, voel die pijn, het verdriet en die warme tranen die over je wangen stromen. Het is de confrontatie met de realiteit, een belangrijk onderdeel van de verwerking.

Die pijn willen voelen en er niet voor weg willen vluchten is een cruciaal onderdeel van het rouwproces.Je neemt immers afscheid van een persoon, van een fase in je leven en van een situatie die nooit meer zal wederkeren.

Stap 2: Breng structuur in je gedachten

Die vermoeidheid komt voor een belangrijk deel door de vele schakelingen die de hersenen maken op dit moment.

Jouw hoofd zit vol met halve gedachten waarbij waarheid en fictie, objectieve waarneming en subjectieve overpeinzingen door elkaar lopen. Probeer deze gedachten te ordenen.

Sommige mensen doen dit met meditatie, anderen maken moodboards, weer andere mensen houden een dagboek bij.

Laat al die informatie in je hoofd als puzzelstukjes in elkaar vallen. Op die manier komt er vanzelf een helder en compleet beeld tevoorschijn.

Stap 3: Sta open voor de buitenwereld

Liefdesverdriet verwerken doe je niet alleen, je KUNT het niet alleen.

Zoek een vertrouwenspersoon, een goede vriend, een familielid of iemand anders die kan luisteren zonder te oordelen.

Hou er overigens wel rekening mee dat er mensen zijn die azen op slachtoffers van liefdesverdriet.

Stort je niet direct in een nieuwe relatie, gun jezelf de tijd en laat nieuwe ervaringen naar jou toekomen.

Je bevindt je in een precaire periode in je leven, let op wie je binnenlaat in jouw hart

Stap 4: Onbevreesd en in harmonie nieuwe kansen zien

Na een ongeval moet je opnieuw leren lopen, leren praten en leren voelen. Die leegte in je ziel ga je opvullen met nieuwe informatie, nieuwe ervaringen en nieuwe relaties.

De onzekere toekomst die voor je ligt kan er beangstigend uitzien. Terugblikkend blijkt echter vaak dat die toekomst eerder vrijmaakt dan dat het je gevangen houdt.

Liefdesverdriet verwerken is bouwen aan je toekomst op basis van nieuwe stimulansen die op je pad zullen verschijnen. Ontvang en accepteer onzekerheid met open armen.

Open de deur naar je hart, en wees niet bang om opnieuw gekwetst te raken. Je hebt immers jezelf, een uniek persoon die alle mogelijkheden in zich heeft om krachtiger dan ooit uit de diepste dalen te komen.

Stap 5: Laat het verleden rusten

Gedane zaken nemen geen keer.

Wanneer je fouten maakt kun je excuses maken en vergiffenis vragen.

Wat de uitkomst ook is, de rest van je leven bevindt zich in de toekomst.

Zelfs wanneer je weer een nieuwe relatie aanknoopt met je ex is het precies dat: een nieuwe relatie. Leer van positieve en negatieve ervaringen in het verleden en pas deze toe op de nieuwe toekomst. Een toekomst die altijd gepaard zal gaan met vallen en opstaan.

Elke keer als je weer opstaat ben je weer een stap verder in de verwerking van je liefdesverdriet. Je zult steeds meer ervaren dat het verleden, hoe zwaar ook, geen bagage hoeft te zijn die je mee moet nemen naar de toekomst. Die keuze maak je immers zelf.


Slimme Tips Bij Liefdesverdriet Verwerken

Bovenstaande stappen zul je succesvol nemen, dat is een ding dat zeker is. Met deze 5 meest belangrijke tips zul je echter wel sneller resultaat boeken:

 • Eet Gezond! Gezond eten is belangrijk. Als je de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt wordt je lichaam sterker, je krijgt meer weerstand en energie. Ga zelf koken, dat is heel ontspannend en leuk om te doen. Als je niet kunt koken volg dan workshops
 • Doe regelmatig aan sport. Dit kan in de sportschool, rennen in het park of fietsen door het bos. Wees niet bang om even te pauzeren en een praatje te maken met mensen die je tegenkomt.
 • Verwen jezelf met leuke kleding. Let bij het shoppen op dat je niet de  “shop-a-holic” route neemt, maar zorg wel dat je altijd netjes voor de dag komt. Ook wanneer je thuis bent. Je kleding mag best comfortabel zijn, je hoeft in huis echt geen hoge hakken te dragen, maar kom verzorgd voor de dag.
 • Doe iets nieuws. Besef dat je opeens flink wat extra tijd hebt om te besteden dus doe er iets mee! Ga bijvoorbeeld naar een leuk museum, in Giethoorn met een bootje varen of probeer Fierljeppen in Friesland. Het hoeft echt niet X-Treme te zijn, zolang het maar nieuwe ervaringen zijn.
liefdesverdriet verwerken
 • Meditatie en mindfulness. Bij heel veel mensen gaat liefdesverdriet verwerken gemakkelijker als ze zich focussen op het nu. Bewuster genieten van het moment en jezelf de vraag stellen “wat kan ik nu doen om me prettiger te voelen” helpt om je steeds weer te focussen op het positieve.

  Tip: trek regelmatig de natuur in en probeer eens met andere ogen te kijken naar dieren, planten, kleuren, vormen en mensen. Maak er mooie foto’s van of schrijf je in voor een cursus fotografie.
 • Uit je dankbaarheid. In plaats van dat je je kussen steeds nathuilt als je s’avonds in bed ligt, sta je stil bij het feit dat je nog een dak boven je hoofd hebt, in een warm bed ligt. 

Denk je eraan dat er als je straks weer opstaat er voldoende eten is om je maag te vullen, dat er mensen zijn die van je houden, dat er nog een heel leven voor je ligt die je kunt invullen zoals jij het wilt.

Kortom, er is reden genoeg om dankbaar te zijn met alles wat je hebt. Focus jezelf dus op de dingen die je hebt en niet zozeer op de dingen die je niet hebt!

Heb je gemerkt dat bijna al deze tips een sociaal element bevatten? Je zult tijdens het proces van liefdesverdriet verwerken tot de ontdekking komen dat jij als individu enorm veel waarde en kracht hebt. Genieten van het leven zit niet alleen in de relatie of in je partner, het komt voort uit jezelf!

Hoeveel Kans Maak Jij
Om Je Ex Terug Te Winnen?


Wat vermijden bij het verwerken van liefdesverdriet

Nu je weet wat je kunt doen is het verstandig om ook even enkele tips te geven voor zaken die je maar beter kunt vermijden wil je je liefdesverdriet verwerken op efficiënte wijze:

 • One-Night Stands om "te oefenen". Wil je een leuke avond of probeer je emoties te verdrukken? Een vluggertje kan je van het ene probleem in de andere helpen. Dit geldt dubbel voor kortstondige relaties binnen je bestaande vriendenkring.
 • Medelijden hebben met jezelf. Je bent niet de enige met liefdesverdriet. Huilen mag, roepen mag, bijna alles mag zolang je maar geen medelijden krijgt met jezelf. Dit is niet jouw blijvende leven, het is slechts een fase in je leven. Liefdesverdriet is niet jouw neutrale stand, het is een tijdelijke uitzondering. Door medelijden te voelen met jezelf ga je dit gedrag normaliseren, en dat kan tot veel grotere problemen leiden.
 • Jezelf isoleren van de buitenwereld. Zelf nieuwe dingen ondernemen kan heerlijk zijn en is enorm goed voor jouw welzijn. Maar sla niet door, hou contact met je omgeving en laat je zien en horen. Als je even geen advies wilt geef je dat gewoon vriendelijk en duidelijk aan, wees eerlijk en direct, zorg dat die lijntjes open blijven staan.
 • Ongecontroleerde vreetbuien. Je brengt je hele lichaam uit balans waardoor herstel veel moeilijker wordt. Je mag gerust chips eten tijdens een Netflix sessie, of een snack tussendoor maar onthou het verschil tussen voeding en snoepgoed.
 • Pill Popping en andere 'pijnstillers'. Uppers, downers, pillen, alcohol en sigaretten zijn allemaal middelen om emotie te onderdrukken of om te buigen. Je zult jouw demonen altijd moeten confronteren, dit kun je veel beter doen met een heldere geest.
pillen tegen liefdesverdriet
Tijd heelt niet alle wonden van liefdespijn. Het verzacht het wel.

Leren omgaan met je hartzeer, dit een plekje geven en dan verder gaan. Die wond in je ziel wordt na verloop van tijd een litteken die je altijd bij je zal dragen. Dat is juist goed, net zoals het alfabet in je hoofd je woorden laat maken, kan liefdesverdriet je emotioneel sterker maken.

Neem de tijd die je nodig hebt.  Er staat geen standaard tijd voor liefdesverdriet verwerken. Maar besef je wel dat er een eindstreep is, zelfs wanneer je die op dit moment nog niet kunt zien.

Lees ook dit artikel hoe je het proces van liefdesverdriet verwerken kunt vergemakkelijken

In 2021 ben ik gediplomeerd Master hypnotherapeut. Op deze pagina kun je meer lezen over hypnotherapie


Toch een nieuwe relatie of je ex terug?

Hopelijk heb je aan het einde van deze pagina wat extra kracht gekregen om jezelf opnieuw te ontdekken, en een nieuw bestaan op te bouwen.Let op, je bent nog niet klaar, stort je niet overhaast in een nieuw avontuur en relatie.

Wanneer je de eerste fasen hebt doorlopen mag je wel gaan nadenken over de toekomst. Sta je open voor een nieuwe relatie of wil je toch die ex terug?

Lees de special 'hoe krijg ik mijn ex terug' op deze pagina

Wanneer je overweegt om je ex weer te benaderen denk dan goed na over de redenen waarom het voorheen fout ging.

Zijn deze obstakels verdwenen, zijn ze te overwinnen met de nieuwe inzichten die je hebt of zullen ze voor altijd blijven bestaan?

Accepteer ook dat je ex wellicht in een andere richting zal gaan, dat het liefdesverdriet verwerken hem of haar andere inzichten heeft gegeven.

Hoe het ook mag uitwerken, besef dat jij het middelpunt bent en blijft.

Een relatie en liefde voor een partner kan jouw leven verrijken, maar zal jouw persoonlijke liefde en zelfbewustzijn nooit vervangen.

De snelste, meest effectieve manier om van liefdesverdriet af te komen is via hypnotherapie. Ik geef je 3 online sessies met een tussenpauze van 2 tot 3 weken ertussen. Je bent gegarandeerd in 6 weken van liefdesverdriet af. Check de knop hieronder

46 cliënten kwamen binnen 6 weken (na 3 online therapie sessies) af van:

 • Liefdesverdriet
 • Bindingsangst/Verlatingsangst
 • Codependent gedrag
 • Obsessief gedrag
 • Schuldgevoelens
 • en nog veel meer...

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG