Je ex terugwinnen moeilijk? 

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Mijn ex houdt me aan het lijntje, 10 tips om dit voorgoed te stoppen

Mijn ex houdt me aan het lijntje, wat kan ik doen?

Vandaag ontving ik een email van iemand die me schreef “Michelle, mijn ex houdt me aan het lijntje en geeft me zo valse hoop. Ik ben eigenlijk wel klaar met dat kat en muis spelletje. Wat kan ik doen zodat hij een beslissing neemt?”. Soms kun je hopeloos moe worden van besluiteloze ex partners. Je ex kan je op een gegeven moment laten denken dat hij/zij het ’toch wel weer ziet zitten’ en 2 dagen later blijkt het tegendeel.

Waar komt dit vreemde, besluiteloze of uitstelgedrag vandaan? Misschien heeft je ex wel gezegd “wie weet, wellicht komen we ooit nog wel weer bij elkaar”. Tja, wat heb je op dit moment aan dit soort uitspraken? Helemaal niks, toch?

Niemand vindt het fijn om aan het lijntje gehouden te worden, en zeker niet als het een ex betreft. Je wil immers duidelijkheid. Maar als je ex om de hete brei blijft heendraaien dan is dat een teken dat hij of zij nog niet overtuigd is van zijn of haar besluit. Je ex houdt bewust een deur open, maar durft nog geen stappen te zetten.

In dit artikel gaan we eerst in op de redenen van dit gedrag. Voorts hoop ik je te inspireren met wat gedachten zodat je weet wat je te doen staat als je ex je aan het lijntje houdt.

Je kunt natuurlijk ook de video bekijken:


 

Redenen waarom je ex je aan het lijntje houdt

Reden #1: Je ex is bang voor de ontwikkeling van de situatie

Het feit dat je ex geen stappen durft te zetten hoeft niets te zeggen over zijn of haar gevoelens voor jou. Misschien is je ex onder de indruk hoe goed je met de situatie om kunt gaan, en dit tegen zijn of haar verwachtingen in. Zeker wanneer het je lukt om ontspannen, stralend en zonder verwachtingen voor de dag te komen, zijn er eigenlijk ook geen redenen om voor je te vluchten.

Als je ex er nog niet klaar voor is om zich net zo ontspannen als jij te gedragen, dan zal je ex uit zelfbescherming allerlei redenen bedenken om afspraakjes af te zeggen. Met andere woorden: je ex houdt je liever aan het lijntje dan nu al een beslissing te nemen. Daarbij komt ook nog eens dat, nu je ex de relatie heeft verbroken, het zeker niet gemakkelijk is om op een moeilijke beslissing terug te komen.

Reden #2: Je ex vlucht liever voor de eigen emotionele pijn

Vergeet niet dat je ex ook maar een mens is. Je kunt het je ex niet kwalijk nemen dat hij/zij zichzelf in bescherming neemt voor een eventuele emotionele schok. Immers, je ex weet als geen ander dat als hij/zij toch op de beslissing terug komt er grote risico’s mee gemoeid zijn. Je ex is bang om nog een keer door de emotionele pijn te moeten gaan. Zeker als je ex geen veranderingen ziet, zijn er voor hem of haar geen redenen om te zeggen ‘laten we het weer proberen’.

Als je ex opeens weer wat stappen naar achteren zet, dan is dat misschien omdat hij/zij nog niet alles op een rijtje heeft. Er zijn remmende factoren in het spel. Misschien heeft je ex tijdens jullie relatie momenten gekend waarbij traumatische herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen getriggered werden. In dat geval is het zeker moeilijk voor je ex om jullie relatie weer een kans te geven.

Reden #3: Je ex wil jou niet onnodig kwetsen

Deze reden geldt net zo zwaar als reden nr 2. Vooral als jullie relatie intens en heftig was, en jij nog steeds het gevoel hebt dat er nog zoveel liefde is tussen jullie is het voor je ex niet gemakkelijk om terug te komen.

Als je merkt dat het contact tussen jullie ondanks alles positief verloopt, maar je ex blijft je aan het lijntje houden, erger je dan niet. Je ex toont respect, alleen zie jij dat niet zo. Je ex wil je gewoon geen valse hoop geven en heeft meer tijd nodig om zich te bezinnen dan jij zou willen.

Reden #4: Je ex scharrelt stiekem met een ander

Dit is een veel voorkomend fenomeen. Jij en je ex lijken op een gegeven moment steeds dichter bij elkaar te komen, totdat je ex iemand ontmoet. Deze gebeurtenis is voor je ex erg lastig, want niet alleen jij, maar ook je ex is verward. ex houdt me aan het lijntje

Kortom er is chaos in het hoofd van je ex. Je ex wil je aan de ene kant niet direct teleurstellen en zeggen “nu kappen we voorgoed met het contact”.

Je ex wil nog even de kat uit de boom kijken hoe het tussen hem/haar en die ander gaat. Dit betekent niet dat alle hoop meteen verloren is.

Mijn ex houdt me aan het lijntje. Hoe reageer ik hierop?

Natuurlijk is je eerste reflex om de band tussen jullie te versterken nu het steeds beter gaat tussen jou en je ex. Je krijgt steeds meer het gevoel dat je invloed kunt hebben op je ex en hem/haar kunt overtuigen dat het beter is om bij je terug te komen. Het is een hele normale reactie. Weet echter dat je ex misschien emotioneel gezien niet dezelfde ontwikkeling maakt als jij, en dat dien je dan te respecteren. Toch wil ik je een aantal tips geven waar je rekening mee moet houden als je ex je aan het lijntje houdt, zeker als dit erg lang duurt.

Tip 1: Je bent geen ‘back up’, noch ’tweede keus’ of een of ander ‘reservewiel’

Stel je ex zegt dat inderdaad “we zullen zien wat de toekomst ons brengt” en jij lijdt hier onder. Mijn advies : wees duidelijk wat je zelf hiervan vindt. Hou je niet van ’toevalligheden’ zeg dan “ik weet bijna wel zeker dat ik straks in een hele andere situatie zit dan waar ik nu sta. Grote kans my friend, dat je straks te laat bent”. Geef je ex dus de indruk dat je niet op die toekomst zit te wachten, maar dat je duidelijke plannen hebt. Je bent namelijk geen ‘back up’, of ‘goed voor als ik niks anders heb’.

Accepteer onder geen beding dat je verwacht dat als zijn of haar nieuwe relatie op de klippen dreigt te lopen,  jij alweer in zijn armen springt.  Toon je zelfrespect en eigenwaarde. Je verdient immers beter!

Veel ex partners vertonen dubbelzinnig of twijfelachtig gedrag. Ga hier niet op in maar geef duidelijk je grenzen aan!

Tip 2: Laat niet zien dat het je wat doet

Dit is heel belangrijk! Als je steeds maar laat zien dat het je irriteert dat je ex je aan het lijntje houdt, dan duw je je ex nog verder van je weg. Vergeet niet: zodra je je ‘needy’ of obsessief opstelt verlies je aantrekkingskracht. Vertel je je ex steeds dat hij of zij nu maar eens een beslissing moet nemen ‘omdat het al zo lang duurt’ dan sta je aan de vragende kant, en dat is altijd een zwakke positie. Haal liever je schouders op en loop door, en laat je ex de consequenties voor zijn of haar besluiteloze gedrag zelf ervaren. Jouw leventje gaat immers door. Schroom dus niet te zeggen “ok zoals je wilt, maar ik trek nu even mijn eigen plan”, en vervolgens verbreek je het contact volledig.

Tip 3: Speel het spel beter dan je ex

Wanneer je zegt ‘mijn ex houdt me aan het lijntje’ en je geeft je ex toch de aandacht, dan conditioneer je je ex op een verkeerde manier. Je ex zal dan namelijk niet stoppen met dit gedrag. Zorg dat je het spel beter kent dan je ex. De ene keer ben je er wel voor je ex, en dan opeens een langere tijd weer niet. De ene keer ben je een en al aandacht voor de verhalen van je ex, en de andere keer kap je het gesprek af met de mededeling “sorry, was gezellig je te spreken, maar ik moet nu gaan”. Je wordt pas een uitdaging als je het moeilijk maakt voor je ex!

Tip 4: Laat je ex weten hoe je leven in positieve zin is veranderd

Wanneer je zegt “mijn ex houdt me aan het lijntje” laat hem of haar dan zien dat je leven in positieve zin is veranderd, dan accentueer je daarmee dat je je helemaal niet afwachtend opstelt. Immers, je laat je ex zien dat je ‘hem of haar niet nodig hebt’ om je happy te voelen. Positieve veranderingen aanbrengen in je leven laat ook zien dat je alles onder controle hebt en dat je ex minder controle heeft op jou. Voor je het weet zet je je ex aan het denken : “o jee, als ik niet oppas is ze/hij er straks definitief vandoor”

Tip 5 : wees op je hoede als je ex je manipuleert

Iemand aan het lijntje houden kan ook uitmonden in manipulerend gedrag. In dat geval moet je erg oppassen. Wees sterk en laat je niet zo gemakkelijk uit het veld slaan door angst. Wijs je ex op het manipulerend gedrag en leg uit waarom je dat vindt. Vervolgens kom je met een alternatieve en vooral ook constructieve oplossing voor het probleem dat hij/zij voorlegt. In ieder geval zorg je ervoor dat je geen toezeggingen doet waar je achteraf spijt van kunt krijgen.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met deze tips. je kunt natuurlijk ook nog andere artikelen lezen op deze website. Mocht je mijn hulp als coach nodig hebben? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Dat kan via [email protected]

Wil je je ex graag terug en weet je niet precies welke stappen je daarvoor moet zetten? Schrijf je in voor de gratis videotraining of neem een kijkje hier

 

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Goed artikel.

  twee en een half jaar iemand ontmoet met bindingsangst.
  alle bovengenoemde stappen zijn al eens voorgekomen, ik heb mij daar ook grotendeels aan de tips gehouden. Ik denk dat er onderliggend iets aan de hand is dat ik in haar ogen net niet goed genoeg ben om te voldoen aan haar eisen. Hier ben ik heel hard mee aan het werk gegaan. Ik weet dat zij met iemand heeft gescharreld, maar dat is op niets uitgelopen. Op het laatst kon ik er na twee en half jaar niet meer goed tegen, maar nog steeds verliefde gevoelens voor haar. Ik heb via whatsapp geprikkeld gereageerd nadat ik weer ontwijkacties herkende, en aangegeven dat ik dit niet meer langer accepteer. Wel gaf ik aan dat ik niets wilde en kon forceren. Zij heeft mij geblokkeerd en al het contact verbroken. Ik heb uit een emotionele reactie een brief geschreven. Hier kreeg ik drie maanden geleden een dreigement als reactie dat ik haar niet meer mag benaderen en anders doet ze aangifte voor stalking. Ik ben bang dat ik tip 2 niet goed in acht heb genomen. Wat kan ik doen? Ik voel me radeloos en weet dat er achter haar beschermingsmuur een prachtig persoon zit die veel angsten heeft en bang is.

  1. Beste, met alle begrip voor je goede bedoelingen maar je ziet het zelf ook, hoe meer jij handelt vanuit de filosofie ‘ik wil mijn verlangens sussen, en alleen zij kan dat doen’ hoe erger de situatie. Ik denk dat je in die berichtjes nogal verwijtend overkwam en dat doet je relatie/vriendschap ook geen goed natuurlijk. Ik vrees dat het heel lang gaat duren voordat zij je weer gaat zoeken, maar eerlijk gezegd vraag ik me af of je dat überhaupt zou willen. Zij ziet niet in dat je ondanks alles nog van haar houdt en hoe waardevol dat is. Je zegt dat ze een prachtig persoon is en proef hieruit een beetje dat je haar reddende engel wilt zijn. Wel, vergeet de illusie en laat haar zelf ontdekken dat ze hier iets aan moet doen. Sterkte en hartelijke groet, Michelle

 2. Mijn relatie is nu 3 maanden voorbij.
  Heb haar wederom gisteren via de app gesproken
  Ze zegt dat er iets is maar dat ik dat niet mag weten op dit moment en dat ik het wel hoor.
  Maar als ik het niet mag weten waarom begint ze er dan over.
  Ik snap dat niet.
  Waarom

 3. Beste michelle.

  Ongeveer 1,5 jaar geleden is mijn relatie stuk gelopen. Ik was er toen kapot van en ben op deze website terecht gekomen. Na alle stappen te heben doorlopen kwam het weer goed tussen ons. Zo goed dat er plannen waren voor samenwonen. Helaas is het afgelopen donderdag voor een tweede keer misgelopen. Ik ben er kapot van en wil hem terug. Maar werkt deze methode ook een tweede keer?

  Met vriendelijke groet,

  Yvonne Reuvekamp

  1. Beste Yvonne, bij een tweede breuk is het zaak dat je jullie problemen eens serieus onder de loep neemt. Het gaat niet alleem om de vraag of het je lukt je ex terug te winnen. Belangrijker is nog: wat doe je als je opnieuw weer een relatie krijgt. Ga jezelf nu echt serieus afvragen of hij wel de juiste voor je is als het keer op keer weer fout gaat. Kijk ook goed naar jezelf en wat er eventueel bij jezelf moet veranderen. Er zal een onderliggend misschien onbewust probleem ten grondslag liggen aan jullie mislukte relatie. Veel sterkte, maar eens schijnt daar dan toch weer de zon! Liefs, Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG