Mijn ex is veranderd. Wat moet ik hiervan denken?

Mijn ex is veranderd, ik herken hem/haar niet meer terug. Toch hou ik nog van mijn ex!

Dat heb je wellicht goed gezien. Juist na de relatiebreuk zul je dit fenomeen veelal ervaren. Soms heb je het gevoel dat de relatiebreuk je ex op het verkeerde spoort heeft gebracht.

Hiermee bedoel ik dat het mogelijk is dat je merkt dat je ex opeens partij kiest voor ‘verkeerde mensen’. Je bent huiverig dat je ex zich laat beïnvloeden door die mensen omdat zij menen dat je ex de juiste beslissing heeft gemaakt. Je denkt: "dat gaat me niet helpen om mijn ex terug te winnen"

Ook is het mogelijk dat je merkt dat je het idee hebt dat je ex er opeens veel gelukkiger uit ziet. Maar let op, het kan echt allemaal ‘schijn’ zijn.

Begrijp dat veranderingen bij je ex na de breuk heel logisch zijn en dat het 9 van de 10 keer voorkomt. De breuk brengt nogal wat consequenties met zich mee, niet alleen voor jou maar ook voor je ex. Overigens zou het me niet verbazen als je ex mij nu zou vertellen dat hij/zij je ook veranderd vindt.

mijn ex is veranderd

Want hoe je het wendt of keert, een relatiebreuk heeft altijd invloed op gedrag. Of jij nu de persoon bent die het heeft uitgemaakt of je ex doet niet ter zake.

Een relatie die ophoudt te bestaan doet je wat. Je hebt immers jaren lang lief en leed gedeeld. Je bent in al die jaren op elkaar ingespeeld, je kent elkaar van binnen en buiten, je bent dingen van elkaar gewend.

Sinds de breuk zijn er dus veranderingen opgetreden in je dagelijks leefpatroon, ritme, noem maar op. Dat heeft genadeloos effect op de manier hoe jij je, maar ook je ex zich gedraagt.

Je wilt vast en zeker je ex nog altijd terug, maar je twijfelt nu omdat je denkt ‘mijn ex is veranderd sinds de breuk. Kan ik hem/haar nog vertrouwen als we elkaar weer zien of spreken? Wil ik mijn relatie nog een kans geven?”.

Het effect van de relatiebreuk op je gedrag

Ik zou je een vraag willen stellen: ben jij nog steeds dezelfde persoon als voor de relatiebreuk?

Ik heb deze vraag al honderden keren gesteld tijdens een coachinggesprek en voor zover ik mij herinner heeft niemand ooit deze vraag negatief beantwoord.

Zoals ik net al zei ga ik uit van het principe dat iedereen na de breuk verandert. Zelfs als het gaat om een korte break verandert de relatie.

Je maakt je zorgen om het feit dat je ex niet alleen veranderd is op sommige aspecten, maar dat er echt een complete verandering heeft plaatsgevonden. Een verandering op meerdere terreinen dus.

Je ex heeft je bijvoorbeeld altijd gezegd dat hij/zij niet graag uit ging, niet van alcohol houdt. Nu zie je sinds korte tijd dat je ex vrijwel elk weekend te zien is in een of andere kroeg in de stad. Je ex schijnt het erg gezellig te hebben met vrienden. Je vraagt je vol ongeloof af of je ex zichzelf nog is. Het irriteert je mateloos.

ik begrijp mijn ex niet meer

Het is pijnlijk zoiets te moeten constateren. Maar bedenk dat in de meeste gevallen het lijkt alsof een ex de ‘verloren tijd’ wil inhalen. Je merkt dat aan ongewoon en inconsequent uitbundig gedrag. Het gedrag is zo vreemd dat je zegt dat het allemaal ‘fake’ is wat je ex doet en zegt.

Nogmaals, in de meeste gevallen klopt dat ook. Maar ik wil ook eerlijk zijn. Het is namelijk ook mogelijk – ook al is de kans heel klein - dat je zegt ‘mijn ex is veranderd’ omdat je gewoon liever ziet dat je ex verdrietig is omdat hij/zij je mist.

Je ziet liever je ex zoals je dat van hem/haar al die jaren al gewend bent, dan dat je geconfronteerd wordt met de pijnlijke realiteit: je ex is echt beter af zonder jou dan met jou.

Verander zelf ook het beeld wat je ex van jou heeft

Het is niet mijn bedoeling je verdrietiger te maken dan je al bent. Integendeel! Maar ik wil wel zeggen dat je na de relatiebreuk geneigd bent de realiteit anders te interpreteren dan je eigenlijk zou moeten. Dat komt omdat je door liefdesverdriet op dit moment een emotioneel wrak bent. Dan kan elke kleine verandering van je ex heel hard bij je binnenkomen. Je zult je alles ook vrij snel persoonlijk aantrekken

Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan?

Als jij vindt dat je ex zo veranderd is, wordt het tijd dat je ook veranderingen bij jezelf aanbrengt. In de eerste plaats is dat nodig om zo snel mogelijk weer controle te krijgen op je emoties. Deze veranderingen horen in de eerste te plaats positief te zijn. Verder zijn veranderingen na de relatiebreuk nodig om:

- zelf vooruit te komen op persoonlijk vlak

- rust te ervaren zodat je de situatie beter kunt overzien

- sterker te worden in het omgaan met moeilijke situaties

- en om zodanig weer aantrekkelijk te worden in de ogen van je ex

Als je continu denkt ‘mijn ex is veranderd’ en het irriteert je dermate dan riskeer je in dat stadium te blijven hangen. Je komt er dus geen stap verder mee.

Beter kun je die tijd besteden aan het stellen van de juiste vragen (zelfreflectie) en het doorvoeren van positieve veranderingen bij jezelf.

Door rust en afstand te nemen zorg je ervoor dat je steeds helderder kunt denken en daarmee ook de juiste conclusies kunt trekken.

Voorkom dat je belerend overkomt op je ex door dingen te zeggen waar je achteraf spijt van hebt. Voorkom discussies met je ex over kleine negatieve veranderingen die je bij hem/haar hebt geconstateerd. Integendeel, ook al zie je nog zoveel negatieve kanten van je ex, benoem vooral zijn/haar positieve veranderingen.

Waarom is mijn ex veranderd?

Helaas kan ik hier geen algemene geldende verklaring voor geven want iedere situatie is weer uniek. In dit artikel heb ik ervoor gekozen om 3 redenen te beschrijven die het meest voorkomen.

Mijn ex is veranderd om mij te vergeten

Het is heel goed mogelijk dat je ex net zoveel liefdesverdriet heeft als jij, ook al heeft hij/zij het uitgemaakt. Om beter met die pijn om te gaan wil hij/zij het liefst je zo snel mogelijk vergeten.

Echter, het percentage mensen dat zegt “ik was mijn ex in een paar weken tijd vergeten” is heel gering. Het is niet gemakkelijk om een relatie zomaar de rug toe te keren. Daar gaat heel wat tijd overheen.

Sommige ex partners ondernemen van alles om zo goed mogelijk om te gaan met hun verdriet. Dat kan echt van alles zijn, dus ook de dingen die je niet gewend was van je ex. Dat kunnen dus ook de gekste dingen zijn.

Neem het dus niet te persoonlijk als je ziet dat je ex steeds meer afstand van je wenst te nemen of dingen doet die je niet van hem/haar gewend bent. Je ex heeft nu eenmaal een moeilijk besluit genomen, is niet van plan om binnen een week weer voor je deur te staan en doet er alles aan om het verdriet maar niet te voelen

Mon ex is veranderd om mij te kwetsen !

In de meeste gevallen verandert een ex niet om de ander te kwetsen. Het feit dat je ex nu laat zien dat hij/zij veranderd is kan betekenen dat je ex zich geen houding weet aan te nemen.

Ook wanneer je merkt dat je ex van alles doet om jaloezie bij jou op te wekken is dat omdat je ex op een of andere manier nog graag controle over je wenst te houden.

Wanneer je die controle namelijk verliest dan is het knap lastig om je ware gevoelens te verbergen, en je ex wil daarom zichzelf het liefst beschermen op dit moment.

Mijn ex lijkt verward en neemt overhaaste beslissingen

Let op: soms wordt een relatie beëindigd door een ex partner vanwege grote teleurstelling(en).

Dat kan voorkomen wanneer bepaalde verwachtingen niet uitkomen. Je ex heeft in dat geval gedurende een zeer lange tijd verlangd naar veranderingen in de relatie.

Aangezien die veranderingen nooit zichtbaar werden voor je ex, is hij of zij op een gegeven moment op een punt gekomen om de relatie te beeindigen. Simpelweg omdat je ex wil ervaren hoe het is waar hij/zij altijd naar heeft verlangd.

Om je een voorbeeld te noemen: tijdens de relatie krijg je van je partner te horen dat hij/zij zo graag een wereldreis wil maken.

Het lijkt jou ook geweldig maar je ziet allerlei beren op de weg. Je belooft na vele gesprekken eens met je werkgever te gaan praten over de mogelijkheden van het opnemen van een sabbatical.

Je werkgever staat ervoor open maar vanaf dat moment begin je je te verschuilen achter andere, voor je ex niet geldige bezwaren.

Je ex geeft je toch steeds weer tijd en schuift zijn/haar ideaal maar weer de lange baan. Op een gegeven moment, wanneer je ex zich realiseert dat hij/zij door jou ook op andere terreinen wordt tegengehouden beëindigt je ex de relatie.

Vanaf dat moment neemt je ex snelle beslissingen die in jouw ogen overhaast zijn en ‘dom’. Zo merk je bijvoorbeeld dat je altijd zo geduldige ex binnen een week zijn/haar huis in de verkoop zet, en op zeer korte termijn de dingen heeft kunnen regelen, goed in kaart heeft weten te brengen voor de reis.

Dat irriteert je natuurlijk uitermate, en begrijpelijk. Toch is het noodzakelijk dat je hier adequaat op reageert en dat je je ex de juiste vragen stelt in plaats van dat je hem/haar irriteert.

Als je zegt “mijn ex is veranderd, ik begrijp mijn ex niet meer” let dan goed op of jouw mening wel gegrond is. Probeer je ex niet naar je hand te zetten omdat hij/zij dingen doet die in jouw ogen niet deugen.

Er kunnen voor je ex zwaar geldende redenen zitten, die in jouw ogen minder belangrijk zijn. Beschuldig je ex dus zeker niet van het feit dat hij/zij overhaaste beslissingen neemt, als je ex je al langere tijd de tijd heeft gegeven.

Hier is mijn advies:

Als je je ex niet meer begrijpt en je blijft zeggen “mijn ex is veranderd, wat doe ik er aan?”, zorg er dan voor dat jouw leven er in ieder geval leuker uit ziet dan die van hem of haar. Breng dan allereerst ook veranderingen aan bij jezelf.

Jouw slogan zou eigenlijk moeten luiden:

"als mijn ex verandert, dan kan ik niet passief blijven toekijken.Ik begrijp dat mijn ex de persoon geworden is die hij/zij nu is, omwille van die en die redenen."

Toon dus begrip en zorg ervoor dat je zo snel mogelijk weer op normale wijze met je ex kunt communiceren.

Wil je meer weten hoe je je ex kunt terugwinnen? Schrijf je dan in op deze pagina en ontvang de 11 delige gratis video serie met de beste tips voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet. Ik zie je zo dadelijk aan de andere kant!

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG