JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        LIEFDESVERDRIET    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Omgaan met liefdesverdriet. Zo doe je dat!

Je ex heeft je verlaten, je lijdt enorm en je denkt dat je liefdesverdriet nooit over zal gaan. In dit artikel geef ik je een mini stappenplan, dat ik het ‘anti liefdesverdriet stappenplan’noem waarbij je jezelf kunt ontgiften van je liefdesverslaving en gevoelens van pijn.

Het anti-liefdesverdriet-stappenplan om met je verdriet om te gaan

Dit stappenplan is gebaseerd op 3 fasen

Stap 1 : het incasseren van de choc

Stap 2 : het zorgen voor jezelf

Stap 3 : zelf de leiding nemen over je leven

Omgaan met liefdesverdriet Stap 1 : de choc incasseren.

Het maakt niet uit hoe het vreselijk nieuws is aangekondigd. Het kan zijn dat je het wel verwacht had, maar misschien ook niet. Feit is dat je verdrietig bent, en niet zo’n beetje ook. Het doet letterlijk lichamelijk pijn. De pijn is vooral de eerste twee dagen heel heftig, en de heftigheid zal ongeveer 6 dagen duren en geleidelijk aan veranderen. De volgende tips zal de periode dat de pijn het heftigst is aanzienlijk verkorten.

Hoe reageer je wanneer je ex zegt dat hij/zij de relatie wenst te beëindigen.
Herken je jezelf in het verhaal van Simone?

« Ik heb niets zien aankomen » vertelt Simone. “Peter is op een avond naar me toe gekomen, heeft mij zijn sleutels gegeven en zei toen: ‘het is over tussen ons, ik zal mijn spullen later nog wel ophalen’ waarna hij vertrok. Het voelde alsof 3 jaar relatie in 2 minuten was weggevaagd. Mijn mond viel open van verbazing, en vlak daarna voelde ik de pijn, alsof hij letterlijk mijn hart had gebroken.

Ik rende achter hem aan, in korte broek en t-shirt. Het was hartje november, en ik schreeuwde ‘dit kun je mij niet aandoen’en ik voegde eraan toe dat hij de grootste fout van zijn leven begin, dat we gelukkig waren maar dat hij het niet zag. Plotseling wendde hij zich naar mij toe en zei met een blik die ik nooit zal vergeten: ”ga naar huis, je gedraagt je belachelijk”. De tranen brandden in mijn ogen en ik begon hem te slaan. Ik riep “en als je iemand anders hebt vermoord ik haar”. Ik viel op de grond en snikte : “Rot maar op !” en ik ging gebroken naar huis »

Er bestaat geen vaste regels hoe je precies moet reageren als je partner je zegt niet meer verder met je te willen. Immers iedere relatiebreuk verloopt anders. Toch zijn wetten die gelden wil je de situatie niet voor jezelf verpesten. Daarbij is het uitermate belangrijk dat je voorkomt dat je:

  • Gaat dreigen
  • Geweld gebruikt
  • Gaat schreeuwen

Als je denkt dat je partner dan medelijden krijgt dan heb je het bij het verkeerde eind. Door je zo te gedragen put je je slechts uit en je partner zal toch niet zo snel terugkomen op het reeds genomen besluit. Integendeel!

In ieder geval, zodra je in choctoestand bent, is je brein toch niet in staat om de uitleg van je partner aan te horen. Dat komt pas veel later!

Omgaan met liefdesverdriet Stap 2 : Zorg goed voor jezelf

Huil eerst twee dagen lang goed uit en licht je werkgever in. Het is altijd vervelend als je een baan hebt en lijdt aan liefdesverdriet. Je wilt immers je collega’s en werkgever niet lastig vallen met je verdriet. In ieder geval dien je je werkgever hierover zo snel mogelijk in te lichten. Je kunt uitleggen dat je even wat rust nodig hebt omdat je niet in staat bent te werken. Het is altijd beter te vertellen hoe het precies zit in plaats van te liegen dat je iets anders mankeert. Zoals bij voorbeeld het geval met Karin : « ik zag de situatie al voor me. Ik zag mezelf al met rode ogen voor mijn computerscherm zitten, niet in staat om me te concentreren en mijn collega’s die mij continu aan mijn kop zeuren “Wat is er ? Gaat het niet ?”. Een ware nachtmerrie. Dus heb ik gelogen. Ik zei dat ik griep had. »

Als je een begripvolle werkgever hebt dan is het altijd het beste om de waarheid te vertellen, want vroeg of laat komt je baas er toch achter. Is het onmogelijk om jezelf ziek te melden? Doe alsof het toch goed met je gaat, en stel jezelf gerust dat het niet dramatisch is als je werk niet perfect is. Je moet het wel heel erg verprutsen om te worden ontslaan.

Tip: Bel je beste vriend(in)

Je beste vriend(in) kan een ware steun zijn tijdens de eerste momenten na de breuk. Zorg er wel voor dat je niet een vriend(in) uitkiest die denkt dat je met preken uit de crisis komt. Je komt niet verder als je te horen krijg « zie je, ik zei het je toch dat het zou gebeuren », of iemand die gaat met pscyhologie gaat generaliseren « je had beter moeten weten met een vent/griet van 31 jaar. Het is de leeftijd dat ze met hun oedipuscomplex bezig zijn’ ou « Boekhouders, het zijn allemaal sadisten”.

Dit is één van de redenen waarom je het beste niet naar je ouders kunt stappen: ofwel zij vinden dat je je ex nooit verdiende “het is beter zo schat” – wat je niet zal troosten, ofwel ze vonden je ex altijd helemaal geweldig en zeggen dan “oh wat jammer nou toch. Hij/zij was zo aardig »

Ga pas met ze praten als je zelf de situatie hebt geaccepteerd.

Tip : Bel je ex niet

Je hebt je ex niets dringends te vertellen. Als je niet door je ex wordt gebeld is dat geen drama. Zeg tegen jezelf “ik beloof mezelf mijn ex niet te bellen”. Beloof het ook je beste vriend(in). Vraag hem/haar of je mag bellen zodra je je wanhopig voelt, ook al is dat midden in de nacht.

Want stel dat je toch je ex belt en hij/zij antwoordt niet. Je spreekt een boodschap in, en je wordt nog steeds niet terug gebeld. Je belt vervolgens nog een paar keer terug. Waarom? Om een uitleg te krijgen? Je zult die toch niet krijgen. Om te proberen je ex op zijn/haar beslissing terug te laten komen? Dat gaat je ex toch niet doen, anders was dat al gebeurd.

Maar stel dat je ex wel opneemt, en hij/zij bevestigt nogmaals de genomen beslissing. Je wordt dan nóg ongelukkiger. Als je je ex belt dan onderhou je eigenlijk een gebroken relatie. Je ontkent dan de werkelijkheid en je gaat je je niet beter door voelen.

Ga ook niet naar het huis van je ex, en doe ook niet alsof je ‘toevallig in de buurt was’. Ga je ex ook niet emailen. Je kunt beter een brief schrijven waarin je je gevoelens uit. Stuur die brief niet meteen op maar wacht minstens een week.

Tip : vergeef jezelf !

Johan herinnert zich nog steeds »toen mijn ex het had uitgemaakt was ik niet in staat om  iets te doen. Ik lag hele dagen op de bank te huilen en ging het huis niet uit. Ik wou niemand zien. Ik wou alleen maar dat ze terug zou komen »

Omgaan met liefdesverdriet Stap 3: Neem controle over je leven

Pijn lijden bij liefdesverdriet is normaal, het is zelfs gezond. Om je liefdesverdriet te verwerken moet je de pijn ontvangen. Als we huilen gaat ons brein aan de slag om te genezen. Daarvoor moeten we echt eerst door een rouwproces en dat moet je accepteren. Stel niet meteen te veel eisen aan jezelf, maar onderneem wel activiteiten zodat je afleiding genoeg krijgt. Er komt een dag dat de zon weer voor je gaat schijnen.

Lees mijn boek “Genees Je Gebroken Hart in 15 Stappen” over het verwerken van liefdesverdriet. Het zal je helpen jezelf weer terug te vinden en je snel weer beter te voelen

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl