• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Onmogelijke liefde voorkomen en loslaten: tips voor de beste aanpak

Onmogelijke liefde loslaten, hoe doe je dat

Een onmogelijke liefde is vaak het favoriete onderwerp van films of boeken. Het thema is succesvol omdat het mensen aangrijpt vanwege herinneringen aan een pijnlijke periode. De onbereikbare liefde en het daarmee gepaard gaande heftige liefdesverdriet stimuleert romantische ideeën over hoe het zou zijn als de liefde wel mogelijk zou zijn geweest.

Het verdriet van een onmogelijke liefde kan zo intens zijn, dat men er letterlijk lichamelijk ziek van kan worden. De negatieve invloed op het geestelijk welzijn kan zo groot zijn met zelfmoord als gevolg. Het is dus van groot belang dat je leert omgaan met het loslaten van een onmogelijke liefde. In dit artikel geven we je enkele tips ter overdenking.

De oorzaken van een onbereikbare of onmogelijke liefde

Een liefde kan onmogelijk zijn als er sprake is van onderlinge verschillen. Het gaat dan vaak om verschillen in:

 • godsdienst
 • maatschappelijke opvattingen
 • leeftijd
 • gezinsituatie- of achtergrond

Ook is er sprake van een onbereikbare liefde als deze onbeantwoord blijft.

Als de liefde tussen twee mensen ontstaat, onderschat men in het begin vaak de impact van deze verschillen op de relatie in een later stadium. Immers, de heftige verliefdheid maakt dat je je zowel lichamelijk als geestelijk sterker voelt dan ooit tevoren. Je denkt “wij kunnen de wereld aan. Niets en niemand kan ons scheiden”. Echter realiseert men zich niet dat de rekening vaak pas later gepresenteerd wordt, zodra de kwetsbare periode zich aandient: na de eerste fase van intense verliefdheid.

Tal van obstakels dienen er dan te worden overwonnen zoals sleur, verveling, gewenning, stress, tijdsdruk etc. Een relatie waarvan één of beide partners zich laat beïnvloeden door die verschillen is al gauw gedoemd te mislukken. Twijfels slaan toen en al snel concludeert men dat het ‘niet langer meer gaat’.

Het is ook vaak het moment waarop men zich afvraagt of die verschillen het de relatie achteraf gezien toch onmogelijk maakt om met elkaar verder te gaan. Men denkt te moeten kiezen tussen familie of partner hetgeen vaak een zeer lastige keuze is

Een onmogelijke liefde voorkomen door vooraf de verschillen te bespreken

Omdat het begin van de relatie dus zo fantastisch is, staat men niet stil bij de vraag dat die relatie uiteindelijk ook echt onmogelijk kan worden, ondanks het feit dat men zich bewust is van die verschillen. Juist door dat bewustzijn (onze liefde is eigenlijk onmogelijk en toch zal deze alles overwinnen) voelt men zich des te meer tot elkaar aangetrokken. Helaas blijkt vaak in een later stadium dat het in de relatie toch allemaal anders uitpakt.

Daarom is het aan te raden al in de intense beginfase over deze verschillen te durven spreken en er rekening mee te houden dat het risico op mislukking er wel degelijk is.

Probeer er samen dus eerlijk vooruit te komen hoe de omgeving over jullie verschillen denkt en hoe belangrijk ze voor jullie zijn. Wat te doen als blijkt dat familie, vrienden of zelfs de werkgever tegen jullie relatie is? Hoe stellen jullie je dan op? Hoe belangrijk is het allemaal voor je eigen ware geluk?

Een onbereikbare liefde leren te overwinnen

Als de relatie uiteindelijk door de druk van de buitenwereld bezwijkt, breekt er een fase aan waarbij men te maken krijgt met schuldgevoelens, het gevoel tijd verloren te zijn. Het is echter belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om over je verloren en nu onbereikbare liefde heen te komen.

Men zegt ook ‘tijd heelt alle wonden’. Ook al is dat niet helemaal waar (een echt intense ervaring vergeet men namelijk nooit) toch is het belangrijk hier waarde aan te hechten en de tijd goed te benutten. Werk dus aan jezelf door je pijn en verdriet ook echt een plek te geven. Erover praten of te schrijven helpt echt, blijven kniezen of met wrokgevoelens blijven zitten heeft een averechts effect.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Aller eerst; wat een fijne site. Ik heb zelf alleen een vraag die onbeantwoord blijft.
  Ik heb al heel erg lang een partner waarmee ik 24/7 op reis ben.
  Echter is hij al 2 keer vreemd gegaan en heeft hij veel gelogen. Ik vind het onwijs lastig om te kiezen tussen mijn verstand (laat hem gaan) en mijn gevoel (houd hem vast).
  Hij probeerde al vanaf het begin zichzelf te verbeteren om aan ‘mijn wensen’ te voldoen en is uiteraard dus ook veranderd.
  Hoe kan ik mezelf terug vinden? Hoe kan ik ooit een wijze keus maken als ik werkelijk geen idee heb wat ik moet doen, samen of alleen?

  1. Beste Daniëlle, het feit dat je twijfelt over deze vraag geeft aan dat je onvoldoende van jezelf houdt en dat je daardoor hem en misschien ook anderen over je grenzen heem laat gaan. Liegen in een relatie is gewoon ‘not done’, of dat nu gaat over vreemdgaan of iets anders maakt niet uit. Waar is je zelfrespect? Wanneer je hier geen twijfels meer over hebt over jezelf, dan weet je echt wel wat je moet kiezen. Werk dus eerst aan jezelf door te begrijpen en te weten waar jouw talenten liggen en wat je te bieden hebt. Sterkte en veel liefs,
   Michelle

 2. BESTE Michelle,
  Ik stuur je even deze ‘reactie’ omdat ik het gevoel heb in een soort van spiraal te leven sinds mijn vriendin me verlaten heeft.
  We hadden een mooie relatie vanaf ons 19e tot begin september 2017. Ondertussen is het dus een half jaar gedaan tussen ons en dat kwam voor mij vrij onverwacht. We hebben moeten vechten om onze relatie te doen slagen omdat de omgeving nogal sceptisch tovenaar een ‘lesbische’relatie stond. Maar na een moeilijke start verliep alles mooi. We waren twee handen op 1 buik en 8 jaar lang deelden we ons leven. We gingen samen shoppen, uiteten, deden regelmatig mooie uitstappen en vakanties, en deelden zelfs onze hobby’s (joggen, wandelen met ons hondje, sporten bij verenigingen)…
  De zomer van 2017 was prachtig samen. We hadden pas een huisje op orde gebracht en hadden eindelijk onze eigen stek. Begin september kwam er veel op ons af. Zowel op ’t vlak van werk als privé (een groot familie feest dat we moesten regelen, In combinatie met zware jobs). Er ontstonden spanningen en we kregen enkele heftige discussies. Volgens mij lag dat aan de stressperiode. Tot op een bepaalde dag ze plots besloot terug naar haar ouders te gaan. Na al die jaren. Ik dacht dat ze nood had aan een periode van rust en dat dat haar misschien wel kon helpen om in te zien dat wij iets speciaals deelden. Ondertussen is alles een half jaar geleden. Zij en haar familie blokkeerde en verwijderde me volledig op social media en sindsdien is het net alsof ze van de aardbodem verdwenen is. Vreemd genoeg ben ik nooit boos geweest. Enkel verdrietig, wanhopig en enorm gekwetst. Vandaag is ze jarig. En dat is een pijnlijke dag voor me, normaal regelde ik elk jaar iets leuks voor haar/ons. Ik wil zo graag weer vooruit in mijn leven. Maar ik kan het gewoon niet loslaten omdat we nooit fatsoenlijk hebben kunnen praten. Lastig vallen door haar te sturen of contacteren wil ik ook niet. Ik heb respect voor ieders keuze en hoop gewoon dat ze gelukkig is met haar keuzes in ’t leven.
  Maar hoe moet dat nu met mezelf?
  Ik ben zo wat ten einde raad, want ik mis mijn soulmate aan m’n zijde, elke dag opnieuw.

  Alvast bedankt voor je tijd.
  Mvg Wendy

  1. Beste Wendy, wat een ontzettend pijnlijke situatie voor je. Ik kan me voorstellen dat je met zoveel vragen zit, maar het helpt je niet door hier continu aan te denken. Je zult dus moeten leren loslaten op eigen kracht, zonder antwoord op die vragen, dat kan niemand anders voor je doen. Het leven is zo ontzettend mooi, maar je hebt jezelf compleet verloren in haar. Verspil je tijd niet door je continu op haar te focussen en jouw levensgeluk van haar te laten afhangen. Maak een plan voor jezelf met doelen en een duidelijk schema waar je aan kunt werken en wat je voldoening geeft. Af en toe uit je comfortzone stappen hoort daar ook bij. Je gebroken hart genezen zal helaas met hele kleine stapjes gaan, maar je zult zien dat je echt wel verder komt, ook al denk je nu van niet. Je bent namelijk al veel verder dan vorig jaar. Je zou ook nog mijn boek ‘Genees Je Gebroken Hart in 15 Stappen kunnen lezen’. Ik wens je heel veel sterkte toe! Liefs, Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG