• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mijn partner flirt met een collega

Mijn partner flirt met een collega

Het is natuurlijk niet bepaald fijn te ontdekken wanneer je partner flirt met een collega. Je weet vaak niet hoe serieus die flirt is, wat je ervan moet denken. Je vraagt je af 'Waar ligt de grens tussen echt vreemdgaan en flirten?  Wanneer is flirten onschuldig en wanneer zou ik me echt zorgen moeten maken?"

Het antwoord op deze vraag: het is voor een ieder persoonlijk om te bepalen waar de grens ligt tussen vreemdgaan en flirten. Het blijft een vrij subjectief onderwerp.  Voor sommige mensen begint vreemdgaan al bij het hebben van gedachten hierover, voor anderen is dat alleen wanneer er sprake is van fysiek contact.

In dit artikel zal ik verder op deze vraag ingaan en antwoord geven op wat je het beste kunt doen om te voorkomen dat je straks uit elkaar gaat en je partner binnenkort je ex wordt.

Zeker als hij of zij flirt met een collega op de werkvloer zul je alert moeten blijven. Volgens een recent onderzoek gedaan door Searchlaboratory.com voor Viking Direct blijkt dat de helft van alle Nederlanders weleens heeft gedatet met een collega en 7% hier een huwelijk aan heeft overgehouden.

Misschien denk je 'ach 7%, dat valt mee' of misschien schrik je hiervan. Nogmaals: wat voor de één meevalt kan voor de ander ernstig zijn. 

Waar ligt de grens tussen flirten en vreemdgaan als je partner wel eens date met een collega?


Sommige mensen weten heel goed het onderscheid te bepalen tussen flirten en echt vreemdgaan. Alles hangt namelijk af van de invloed van jouw superego die bepaalt hoe jij reageert op een dergelijke situatie. Je superego vertelt je het verschil tussen goed en kwaad.

Laten we Vera, 30, als voorbeeld nemen. Ze flirt regelmatig met een collega. Dit is wat ze hierover zegt: "We zoeken elkaar op, we lachen samen... We weten allebei dat we een relatie hebben, voor mij betekent het helemaal niets. Wij gedragen ons zodanig dat je niet kunt spreken van ontrouw. Ontrouw is echt als je met elkaar het bed induikt maar vooral ook wanneer je plannen maakt om het opnieuw te doen"

Voor Fleur, 32, is een simpele blik daarentegen echter al te veel: "Als ik een andere collega doordringend aankijk, dan is dat omdat ik hem leuk vind, en als ik hem leuk vind, dan ben ik mijn partner ontrouw, puur en alleen omdat ik fantaseer over wat ik met die collega allemaal kan doen"

De mate waarin je last hebt van schuldgevoelens staat in relatie tot jouw normen en waarden

Waar ligt dus de grens tussen onschuldig flirten en daadwerkelijke ontrouw? Het is belangrijk dat je in de eerste plaats goed weet te definiëren wat ontrouw voor jou persoonlijk inhoudt. Dit staat in relatie tot de waarden en normen die jij nastreeft, maar ook tot de ervaringen uit het verleden. Het is belangrijk om goed naar jezelf te luisteren.

Als je vindt dat bij het minste gelach met de buurman, je al te ver gaat (je krijgt last van schuldgevoelens) dan rem je jezelf al automatisch af.

Het al dan niet hebben van schuldgevoelens is een zeer goede indicator. "Het is een heel nuttig gevoel dat ervoor zorgt dat je weer bepaald wordt bij en herinnerd wordt aan de beloften die je met elkaar hebt gemaakt" Je voelt je schuldig als je te ver bent gegaan. Je wilt je goed voelen over jezelf en de manier hoe je je relatie invult.

Dan nog iets: soms kun je denken 'ach het is maar een onschuldig geflirt met die persoon', maar vaak kun je niet voorzien wat de consequenties zijn van al dat geflirt. De persoon met wie je flirt kan er namelijk heel anders over denken en je problemen bezorgen waar je niet om hebt gevraagd. Hij of zij kan namelijk wel hals over kop verliefd op je worden, iets waar je wellicht niet om hebt gevraagd!

Heb je geen last van schuldgevoelens als je flirt, dan kan dat wellicht een signaal zijn dat je relatie niet veel meer voor je betekent. Stel jezelf dan eens de vraag wat je verder met je relatie nog wilt en bespreek dat open en eerlijk met je partner.

Flirten, ontrouw plegen: we denken hier allemaal verschillend over

Sommige mensen hebben dus erg veel moeite met flirterig gedrag van hun partner. Anderen weer boeit het niet of de partner nu wel of niet flirt. Dat kan zijn om 2 redenen:

- of hun relatie is zodanig slecht dat ze inmiddels al berusting hebben gevonden in de gedachten 'het is prima zo, ieder doet wat hij/zij wilt'

- ze zijn zo overtuigd van de liefde van hun partner dat ze zich niet kunnen indenken dat die partner op een dag de biezen kan pakken!

Hoe dan ook, als je een relatie hebt ben je beiden verantwoordelijk voor de invulling daarvan en dien je te weten hoe je partner erover denkt. Je dient daar vervolgens rekening mee te houden.

Zeg dus niet dat je partner 'maar niet moet zeuren'  en dat het 'slechts onschuldig geflirt is'. Wanneer je zelf vindt dat je onschuldig bent, maar je partner denkt er anders over, mag je daar nooit te snel over oordelen. Hou dat 'je zeurt' of 'je bent jaloers' liever achterwege want je brengt meer schade aan dan je lief is!

Wanneer je partner merkt dat je flirt voelt je partner zich onveilig en daar waar sprake is van een langdurig onveilig gevoel binnen de relatie, daar ligt vaak een scheiding al op de loer.

Hoe ga ik om met ontrouw van mijn partner op de werkvloer?

Welke oplossingen zijn er als je eenmaal hebt ontdekt dat je partner ontrouw is op de werkvloer?

Ontrouw is duidelijk een van de grootste problemen van koppels in onze samenleving.  Je voelt je bij ontrouw al direct slachtoffer. Je hebt je immers nooit eerder voor kunnen stellen dat je partner in staat was om ontrouw te zijn met een collega.

Je probeert het misschien in eerste instantie voor je te houden, maar dan komt er een moment dat dat niet meer mogelijk is. Je vertelt jezelf dat het niet goed is om die gevoelens voor je te houden.

Dit is het moment om jezelf de juiste vragen te stellen en te onderzoeken wat er mis is in je relatie. Wat je kunt doen om zowel aan je eigen behoeften als die van je partner te voldoen en innerlijke rust te vinden.

Ik nodig je uit om eerst te begrijpen waarom je partner voortdurend flirt met een collega en wellicht ook ontrouw heeft gepleegd alvorens je met je partner in gesprek gaat. 

Mijn partner gaat vreemd met een collega, kan ik mijn relatie redden?

Ik denk dat de eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen wanneer je zegt 'mijn partner gaat vreemd met een collega'  is: "Zie ik ondanks de ontrouw nog mogelijkheden?" In mijn coachingspraktijk heb ik honderden mensen begeleid en geholpen om hun relatie te redden.

Je moet weten dat er voor herstel twee opties zijn.

Of je partner besluit te vechten en deelt de redenen voor zijn of haar ontrouw met je. Heel vaak zal je partner je in dit geval uitleggen dat hij of zij aandacht en liefde heeft gemist, waardoor je partner het vertrouwen in zichzelf en jou heeft verloren.

De tweede optie is dat je partner kiest voor zijn of haar nieuwe date en besluit je te verlaten. In deze situatie is het essentieel om discussies te vermijden. Het is belangrijk om direct te laten zien dat je de redenen voor zijn of haar ontrouw hebt begrepen zonder lastige vragen te stellen.

Laat je partner vooral voelen en merken dat hij of zij op het punt staat een buitengewone partner te verliezen. Laten zien dat je hem/haar begrijpt. Als je aan de verwachtingen van je partner kunt voldoen zal je dat veel eerder helpen je relatie te redden, zeker in geval van ontrouw.

Je partner zal altijd geneigd zijn in actie te komen vanaf het moment dat hij of zij beseft dat er veel op het spel staat. Zelfs als je door je partner wordt bedrogen, zal hij of zij het moeilijk kunnen verdragen te zien dat je in staat bent om onafhankelijk te zijn en dat jij ook mogelijk je hart kunt verliezen aan een ander.

In elk geval is het dus mogelijk om je relatie te redden, zelfs als je merkt dat ontrouw al een tijdje heeft geduurd.

Het is absoluut belangrijk dat je niet je partner vertelt hoeveel pijn hij of zij je doet, of wanneer je begint met oude koeien uit de sloot te halen. Je partner zit nu in de toekomst-modus, hij of zij fantaseert over die geweldige toekomst met zijn/haar nieuwe vlam. Het heeft dus geen zin om over de nieuwe liefde van je partner allerlei vragen te stellen zoals 'hoe doet zij/hij het in bed?" Je maakt de situatie alleen maar erger en je maakt jezelf heel erg onaantrekkelijk.

Mijn partner bedriegt mij en ik kan hem/haar niet vergeven maar toch hou ik van mijn partner.

Veel mannen beseffen na hun ontrouw dat ze een grote fout hebben gemaakt en vertellen me dat ze nog steeds verliefd zijn op hun vrouw. Wanneer je je partner niet kunt vergeven raad ik je aan om eerst tijdelijk afstand te nemen en je te beraden op vragen als:

  • in hoeverre vertrouw ik mijn partner dat hij/zij eerlijk is over zijn/haar gevoelens als we dit voorval van ontrouw bespreken?
  • wat is mijn eigen aandeel geweest dat we zijn gekomen tot op dit punt?
  • delen wij nog steeds dezelfde visie op wat een relatie voor ons betekent en hoe daar invulling aan moet worden gegeven?
  • heb ik genoeg gedaan om mijn relatie tot een succes te maken?

Wanneer je partner ontrouw is geweest, en hij of zij toont echt berouw dan zijn deze bovenstaande vragen erg belangrijk. Ga samen in gesprek hierover, toon begrip en probeer tot een oplossing te komen.

Wanneer jij en je partner nog steeds een gemeenschappelijke visie delen over hoe een gezonde relatie er uit hoort te zien, dan zijn er nog zeker mogelijkheden!

Blijf vooral dicht bij jezelf en blijf je verbinden aan de waarden die jij nastreeft.

Beheers je emoties bij ontrouw

Nadat je hebt ontdekt dat je partner date met een collega is het heel begrijpelijk dat je je slecht voelt. Probeer echter niet te snel conclusies te trekken en observeer het gedrag van je partner. Blijf er ook voor waken dat je partner niet het vertrouwen verliest in jou! Daarbij is het dus ook belangrijk dat je je emoties weet te beheersen.

Eigenwaarde speelt een belangrijke rol bij het herstellen van een relatie, maar ook het vermogen om niet gefocust te blijven op het negatieve verleden.

Als je hulp wilt bij ontrouw, kun je een coachingsessie bij mij aanvragen. Ik zal je voorzien van tips en antwoorden op al je vragen zodat je weer weet wat je het beste kunt doen, of dat nu is wanneer je partner flirt met een collega of met iemand uit de kroeg. Ontrouw is nu eenmaal schadelijk voor de relatie, dus is het nodig om te voorkomen dat dit weer gebeurt!

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG