JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Hoe krijg ik mijn ex terug    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Radiostilte of het stappenplan van a tot z om je ex terug te krijgen

Je wilt je ex weer terug en je staat er klaar voor om je doel te bereiken. Misschien wel een beetje té klaar. We hebben het al eerder gemeld maar het is belangrijk dat je vooral vermijdt om druk te zetten op je ex. Je hebt een echte strategie nodig waar je je vervolgens aan dient te houden.

Als je ons stappenplan uitvoert, zul je de achtergrond van het inlassen van radiostilte beter begrijpen. Je zult je relatie objectiever onder de loep kunnen nemen zonder te vervallen in zelfmedelijden; en je kunt (heel belangrijk) jezelf eens lekker gaan verwennen.

Bij het terugwinnen van je ex is het inlassen van radiostilte een fase waarbij je in staat wordt gesteld jezelf weer terug te vinden en zodoende ook je aantrekkingskracht te kunnen verhogen.

Bekijk deze video zodat het allemaal wat duidelijker wordt:


Je zult echt klaar moeten zijn voor de grote dag, de dag waarop je je ex weer zult ontmoeten. Op die dag zul je je ex moeten laten zien dat je wezenlijk veranderd bent, zodat je ex een beeld kan krijgen dat het ook allemaal weer anders kan zijn bij een eventuele nieuwe relatie. Hiermee bedoelen we niet dat je je identiteit moet veranderen (blijf vooral jezelf) maar dat je inmiddels wezenlijk anders tegen de dingen aankijkt en beter met eerdere problemen om kunt gaan.

Misschien zie je er erg tegenop om je ex terug te winnen, maar vergeet niet dat je niets te verliezen hebt. Waarom zou je niet weer een poging wagen?

Waarom radiostilte belangrijk is

Je hebt besloten er alles aan te doen om je ex terug te krijgen. Je zult wellicht verrast zijn met ons voorstel en misschien zal het je zelfs tegenvallen. Maar wil je echt je ex terug? Dan is nu het moment aangebroken om het ‘ alles eraan te willen doen’ even uit je hoofd te zetten en je ex voorlopig niet te contacteren.

Dat houdt in: geen telefoongesprekken meer, geen smsjes, geen bezoekjes, geen verjaardagswensen. Kortom je verdwijnt voorlopig even drastisch uit het leven van je ex

Misschien vind je dit nogal vreemd, maar het is echt het beste wat je kunt doen, ook al ben je nog zo verliefd op je ex, maar doe het in je eigen belang, en ook in het belang van je ex!

Het invoeren van radiostilte als je ex is vertrokken is juist de beste manier om hem/haar terug te winnen.

Waarom? Hier een aantal redenen:

Redenen waarom je radiostilte moet invoeren

#1 Jullie zijn geen koppel meer

Allereerst: jullie zijn geen koppel meer, en als je doet alsof jullie dat wel zijn zul je er alleen maar nog meer onder lijden. 

Als je je ex weer een paar minuutjes ziet, hem of haar weer even spreekt zul je dat ongetwijfeld weer even heerlijk vinden, maar het brengt je niet dichter bij je doel. Het is zelfbevrediging op korte termijn.

De situatie zal er niet beter op worden op de langere termijn en je verdriet wordt alleen maar erger.

#2 Voor jouw zelfbescherming

Je beschermt jezelf om fouten te begaan en dat je emoties de overhand krijgen. Je wordt er anders weer continu aan herinnerd dat je zus of zo had moeten doen, en de klok terugdraaien kan nu eenmaal niet meer. Probeer geen indruk te maken door te smeken, zielig te doen, of je ex keer op keer te beloven dat het vanaf nu allemaal anders en beter zal gaan. Dergelijk gedrag zal alleen maar leiden tot nog meer irritaties.

#3 Je creëert een verrassingseffect

Je ex zal verrast zijn dat je niets meer van je laat horen. Je ex zal namelijk eerder verwachten dat je het tegengestelde zal doen. 

Als je net doet alsof je de afwijzing van je ex eerder koud laat, dan zul je daarmee ook de negatieve gedachten en ideeën kunnen ontkrachten, en de nieuwsgierigheid van je ex kunnen verhogen.

 Je ex zal geen idee hebben wat je denkt, doet, met wie je omgaat en hoe het met je gaat.

#4 Je geeft je ex alle ruimte om je te missen

Hoe kan je ex je nu missen als je hem of haar iedere dag spreekt of ziet. Hoe kan je ex nu beseffen wat hij of zij mist als jij er niet meer bent?

Met het invoeren van radiostilte zal het verlangen van je ex alleen maar toenemen en de tijd doet haar wonderen: slechte herinneringen vervagen en de beste herinneringen zullen meer de boventoon voeren in de gedachten van je ex.

#5 Je geeft jezelf alle ruimte om op jezelf te focussen

Je hebt deze tijd van radiostilte nodig om je op jezelf te kunnen focussen, om jezelf te verbeteren, zelfverzekerder voor de dag te komen op het moment dat je de radiostilte na enige tijd verbreekt.

Kortom, de radiostilte zal je helpen een veel betere kijk op de situatie te verkrijgen, zekerheid te hebben of je nu echt je ex weer terug wilt. Bovendien zul je veel beter na kunnen denken om een realistisch plan op te stellen bij een eventuele herstart van je relatie.

Natuurlijk is het inlassen van radiostilte niet gemakkelijk, want er is continu een stemmetje in je hoofd die je vertelt dat je gevaar loopt, dat je je ex kunt verliezen, je vragen stelt wat je ex allemaal aan het doen is, en toch is het invoeren van radiostilte veel en veel krachtiger bij het terugwinnen van je ex dan wanneer je het tegengestelde doet.

Als je dit artikel leest heb je ongetwijfeld al veel dingen geprobeerd om je ex terug te krijgen. Misschien heb je je ex al zoveel beloofd, heb je je ex overladen met cadeau’s. En zeg nu eens eerlijk: heeft dit allemaal geholpen? Natuurlijk niet. De fase van radiostilte is uitermate belangrijk ook al is het nog zo moeilijk.

Hoe kun je het beste radiostilte invoeren?

We geven je hierbij een waarschuwing: in de meeste gevallen is het het beste om je ex niet te vertellen dat je van plan bent radiostilte in te voeren en tijdelijk afstand te nemen, maar alles hangt er vanaf hoe jullie uit elkaar zijn gegaan.

Het is immers zo dat als je je ex er vooraf van op de hoogte stelt het effect veel minder zal zijn. Bovendien riskeer je dat je ex een onvolwassen indruk van je krijgt.

Bereid jezelf er dus op voor om je ex niet meer te bellen, hem of haar geen mails meer te sturen, of smsjes of brieven of wat dan ook….ga niet meer langs bij je ex om te proberen zijn of haar stem te horen, zijn of haar ogen te kunnen zien. Kortom: verdwijn voorlopig uit het leven van je ex.

Was je gewend om contact te hebben via facebook met je ex? Je hoeft je ex niet te verwijderen want het kan onvolwassen overkomen op je ex.

Wel kun je instellen dat je geen berichten meer van je ex wilt zien. Je hebt er immers niets aan.

Hebben jullie gezamenlijke vrienden? Ga er niet meer heen en vraag hen niet of ze toevallig je ex nog hebben gezien.

Is je ex jarig, of doet hij of zij examen kort na de breuk? Het beste is om echt geen contact te zoeken.

Je ex zal zich afvragen waarom je opeens zo afstandelijk doet, en dat is alleen maar goed. Je ex zal ongerust worden en wellicht stuurt je ex je een berichtje.

Als dat gebeurt kun je gewoon antwoord geven, op vriendelijke, beleefde toon, maar heel belangrijk: hou het kort!

Blijf zo oppervlakkig mogelijk en vertel nog even niets over wat je doet, niets over hoe je je voelt. Gedraag je eigenlijk als degene die het contact heeft verbroken. Sluit ook niet af met ‘ kusjes’ of ‘ tot snel’ .

In ieder geval: laat er enige tijd overheen gaan voordat je antwoord geeft, bijvoorbeeld pas na enige uren of wellicht een dag.

Vertelt je ex dat hij of zij je mist, ga er dan niet op in maar blijf vriendelijk en ga over op een ander onderwerp.

Heb je een feestje waar je ex ook zal zijn? Kom dan zo laat mogelijk en ga ook vroeg weg. Laat wel zien dat je je amuseert. Lach vriendelijk en beleefd maar ontwijk je ex niet.

Ben je collega met je ex? Hou het contact dan echt zo beperkt mogelijk, maar blijf vriendelijk en aangenaam.

Hoe lang moet radiostilte duren of hoe lang dien je het contact met je ex te verbreken

Het is vrij lastig om aan te geven hoe lang radiostilte moet duren

Het is een vraag die ons vaak wordt gesteld: hoe lang moet radiostilte duren of hoe lang moet je het contact met je ex verbreken.

Het moge duidelijk zijn dat een week veel te kort is, maar in de regel is een maand het meest effectief, maar nogmaals, het is verschillend voor iedere situatie.

Je kunt jezelf het volgende afvragen: ben je er emotioneel klaar voor om weer contact met je ex op te nemen? Indien dit niet het geval is, dan is het beter dat je de radiostilte zo lang als nodig is verlengt.

Hoe kun je het beste radiostilte volhouden?

Hier een lijst van argumenten die je kunt nalezen iedere keer als je geneigd bent de radiostilte te verbreken :

1. iedere keer als je contact opneemt met je ex heb je er spijt van
2. je ex kan je niet missen als je het contact aanhoudt. Jouw afwezigheid is veel krachtiger dan je aanwezigheid
3. je ex zal zich veel beter de mooiste momenten herinneren en aan de meest negatieve ervaringen zal hij of zij minder aandacht schenken
4. tijdens radiostilte heb je geen kans om elkaar noch verbaal noch nonverbaal te irriteren
5. door de radiostilte kun je de nieuwsgierigheid, jaloezie en interesse van je ex verhogen
6. je kunt trots zijn op jezelf als je niet toegeeft aan het verbreken van contact
7. als je geen contact hebt met je ex kun je beter controle houden op de situatie
8. je ex heeft je verlaten, respecteer zijn/haar keus, geef je ex de ruimte waar hij/zij om vraagt
9. hou je je niet aan de regels van radiostilte dan vergroot je je kans dat je je ex verder van je afduwt
10. je zult veel aantrekkelijker zijn als je minder beschikbaar bent
11. als je contact opneemt met je ex zal je ex niet van mening veranderen
12. respecteer je radiostilte dan ben je minder ‘slachtoffer’ in de ogen van je ex
13. heb je geen contact meer met je ex, dan bent je beter in staat jezelf te bevragen hoe groet je verlangen is om weer terug te komen bij je ex
14. je hebt deze periode van radiostilte nodig om aan jezelf te werken
15. radiostilte is de beste manier om van je hartzeer af te komen: als je je ex ziet kan het alleen nog maar meer pijn doen
16. als je het contact verbreekt kun je beter werken aan je onafhankelijkheid, en een onafhankelijk persoon is veel aantrekkelijker
17. je ex krijgt een veel positiever beeld van je als je geen contact met hem of haar opneemt dan wanneer je dat continu wel zou doen
18. mysterieus gedrag verhoogt de aantrekkingskracht
19. niets van wat je tot nu toe al hebt geprobeerd heeft geholpen
20. het contact verbreken is de beste manier om je ex terug te krijgen en dat is immers je doel

Wil je nog meer tips om je ex terug te winnen en hoe je om moet gaan met radiostilte? Schrijf je hieronder in (kies 'mijn ex is een man' of 'mijn ex is een vrouw')

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Mijn ex vriendin heeft een vriend net 2 weken werkt radio stilte dan toch om mijn ex vriendin terug te krijgen we waren bijna 6 jaar samen en denk nog iederedag aan haar. Ze maakt het uit 3 dagen voor carnaval en pakt met carnaval een andere. Ik wil haar graag terug we hebben geen kinderen. Helpt hier bij radiostil ?

 2. Maar wat als je geen radiostilte kan inlassen vanwege praktische zaken die geregeld dienen te worden, zoals bv de verdeling van de inboedel of de verkoop van het huis? Zij blijft hierover contact opnemen met mij, via sms, telefoon en face to face. Zijzelf verbrak 2 weken geleden onze relatie van meer dan 20 jaar.

  1. Dat is dan helemaal prima Jeroen. Regelzaken zijn regelzaken en ik zou als ik jou was daar dan ook het minst tijd aan besteden. Slechts de tijd die daarvoor nodig is en niet meer dan dat!
   Sterkte en hartelijke groet,
   Marjolein

 3. Lieve Marjolein,
  Allereerst mijn complimenten over je site, je advies, je inzicht en alles wat je wilt delen.
  Ik volg je online programma en heb daar na 3 dagen al veel profijt van. Dank daarvoor!

  2 weken geleden heeft mijn vriend het uitgemaakt na 6mnd intensief contact (elke dag appen, 3x inde week zien de laatste 8wk)
  Onze relatie was complex door hemzelf, voor mij maar ook door mij(licht ik liever toe persoonlijk)
  Hij wilde even rust, over dingen nadenken want er is veel gebeurd (door derden) Hij vindt het jammer dat dit tussen ons in is komen te staan.
  Samen hebben we gezegd "komt tijd, komt raad". De dagen erna is er nog wat contact geweest (noodzakelijk en van mijn kant kort, hij appte wat langere tekst) Daarna hebben we geen contact meer gehad.
  Lastig maar ben er nu van overtuigd dat het de beste keuze is. Veel kwam van mij kant af en daarom zal hij ook geen appje sturen vrees ik. Daarom met mijzelf afgesproken dat ik minimaal 4wk rust moet houden (voor ik las van die 30dagen) en dan een kort appje sturen "hoe gaat het met je" en meer niet. Daarna het aan hem overlaten.
  De liefde is zit er nog, daar ben ik van overtuigd. Het is alleen hoe gaat hij daarmee om?!?

  `Ik hoop dat ik het goed ga aanpakken als ik aan mijzelf heb gewerkt.

  1. Beste Diana, dank je wel voor je bericht en complimenten! Ik zeg ‘chapeau’ voor hoe je hiermee omgaat en ben ervan overtuigd dat je het goed zal aanpakken als jullie weer in contact komen. Spiegel hem vooral door de juiste vragen te stellen zoals ‘weet je wat je nodig hebt om je goed te voelen en dan wel zo goed dat je helder kunt denken en de juiste keuzes kunt maken?’
   Sterkte in ieder geval!
   Hartelijke groet,
   Marjolein

 4. Beste Marjolein,

  Mijn vriend heeft 3 weken geleden de relatie verbroken van bijna 2,5 jaar. Dit kwam voor mij heel onverwachts en had het niet aan zien komen. Mijn vriend heeft klachten van een burn-out en depressie. Hij vertelde eerlijk hoe hij zich voelde, moe, nergens zin in, weet niet wat zijn gevoelens zijn of hoe hij zich bij iets moet voelen, wil de hele lag in bed liggen te creperen. Hierdoor begon hij ook heel erg te twijfelen over onze relatie en wou daarom een time-out.
  1 week later moet ik er zelf achter komen dat het voor hem geen time-out meer is, maar dat het vanuit hem voorbij is met onze relatie. Hij gaf aan dat hij er al langer mee zat dat het gevoel, "de sparkle", verdween. Hij geeft aan er zelf alles aan te hebben geprobeerd, echter heeft hij dit nooit in zijn gedrag laten merken of het met mij gecommuniceerd. Ik ben hier achter gekomen omdat ik na een week radiostilte met best veel vragen zat en hier met hem over wou praten.
  1 dag later belt hij mij in de avond emotioneel op dat hij inziet dat hij het helemaal verkeerd heeft aangepakt, dat hij iedereen van zich weg heeft geduwd, dat hij me mist en hoopt dat het weer goed kan komen met ons. Hij zou de volgende dag de huisarts bellen en mij op de hoogte houden, echter is dit niet gebeurd.. Ik heb mij tijdens dit telefoongesprek ingehouden en heb niet meteen toegehapt om weer samen te zijn. Ik wou afwachten of hij ook echt hulp ging zoeken.
  3 dagen later app ik hem met de vraag of hij het weekend tijd heeft om te praten over die avond en toen was hij weer 180 graden omgedraaid. Hij was niet vriendelijk en wou er absoluut niet meer over praten. Hulp heeft hij ook niet meer nodig en daar moest ik het ook bij laten…

  Nu is dit gedrag van hem niet iets nieuws. Voordat ik hem kende gaven zijn vrienden al aan dat Mick er de ene periode wel is en de andere periode is hij van de aardbodem verdwenen. Dit deed hij als hij niet lekker in zijn vel zat. Hij sluit zichzelf dan af van de buiten wereld of gaat in een keer heel vaak uit en met anderen op stap.

  Sindsdien heb ik hem niet meer benaderd of contact gezocht en we zijn nu bijna een week verder. Zoals geadviseerd wil ik mij sowieso aan de 30 dagen radiostilte houden en in deze periode aan mijzelf werken, want de waarheid is dat niet alleen hij niet lekker in zijn vel zit, maar ik heb ook een kleine terugval gehad naar mijn eigen burn-out problemen van 3 jaar terug. Ik weet wat ik voor een 2e kans moet gaan verbeteren aan mijzelf.

  Er zijn nu 2 verhaallijnen die spelen en ik weet niet welke ik moet geloven.
  1. Hij zit er doorheen met zichzelf (burn-out en depressie) en heeft hierdoor iedereen weggedrukt, mij ook en hij wil tijd voor zichzelf waarbij hij hoopt dat als hij weer goed in zijn vel zit, hij ook weer gevoelens voor mij krijgt, dat "de sparkle" voor hem terug komt.
  of
  2. Hij heeft zijn burnout/depressie als dekmantel gebruikt om op die manier te vertellen dat hij zijn gevoel bij mij kwijt is en leeft nu zonder problemen verder.

  Ik zit nog vollop in mijn liefdesverdriet, ik liep voor mijn gevoel gisteren nog hand in hand met hem.
  Hoe groot is de kans dat ik hem nog terug kan krijgen na deze periode van radiostilte/aan mij zelf werken? Op 1 september begint hij bij zijn nieuwe baan, waar hij erg naar uit kijkt. Kan ik hem dan op een vriendelijke manier een hele fijne eerste werkdag wensen?

  1. Dank je wel voor je bericht! De 2 verhaallijnen kunnen ook door elkaar lopen, het 1 staat niet los van het andere. Dat hij in de war is, niet goed in zijn vel is wel duidelijk. Het belangrijkste blijft de vraag ‘hoe wil IK mij voelen en wat ga IK er aan doen om me beter te voelen?’ en ook ‘hoe zit het met mijn eigen depressie/burn out’. Verleg dus je focus. Help jezelf eerst voordat je anderen kunt helpen! Uiteraard kun je hem op een vriendelijke manier een fijne werkdag wensen. Sterkte met alles!

 5. Beste Marjolein,
  Dit is de tweede keer dat het tussen mij en mijn ex over is
  (Het besluit kwam van beide kanten omdat de relatie niet werkte en we veel ruzie hadden
  Maar ondanks dat we houden nog veel van elkaar.(Hij wou ook vrienden blijven maar ik heb gezegd dat ik dat nog niet aan kon)Hij huilde ook toen ik vertrok uit zijn huis (lange afstandsrelatie)
  Ik heb hem lieve emails gestuurd dat ik het begreep en hem ook uitgelegd over hoe het voor mij overkwam tijdens de ruzie dat ik ook met respect behandeld wil worden…nu inmiddels twee weken verder en niets meer van hem gehoord of reactie gehad op mijn emails….
  Ik dacht ook ik las de geen contact regel in maar heb inmiddels vandaag via de sms gevraagd hoe het met hem ging en dat ik verder niets van hem wilde maar wel hoe het dus met hem gaat gevraagd (Ik kan mijzelf wel voor de kop slaan dat ik de geen contact regel dus heb overschreden na twee weken al!)Ik voel me zo dom hierdoor….(Ik mis hem heel erg want we hadden ook veel leuke dingen samen)
  (Ook al was het een jongen met een vorm van autisme en een loner!)
  Wat nu moet ik nu doen en werkt de geen contact regel niet meer hierdoor….
  Groetjes Anne

  1. Beste Anne,
   De geen contact regel houdt niet in dat je 30 dagen achterover kunt hangen en passief afwacht wat er allemaal nog gaat komen.
   De 30 dagen geen contact heeft als doel om rust te installeren, te reflecteren op je situatie, ook voor je ex is dit nodig. Je leest het allemaal in bovenstaand artikel toch?
   Daarnaast: het is 2x uit geweest tussen jou en je ex. Voordat je bij elkaar terug komt is het belangrijk dat je eerst goed inzicht krijgt in wat veranderd moet worden. Als je besluit terug te komen zonder iets te veranderen is je relatie gedoemd om weer te mislukken. Meestal begint het bij ‘werken aan jezelf’ wat inhoudt dat je je issues opruimt die maken dat je reageert of dat je je gedraagt zoals je reageert en je gedraagt (wat je doorgaans ook dwars zit).
   Sterkte met alles!
   Lieve groet,
   Marjolein

 6. Beste Marjolein

  Als eerste wil ik zeggen dat ik veel artikelen van u gelezen hebt en het erg waardeer dat u deze hulp/tips zo wilt delen met anderen!

  Sinds 4 weken geleden is het uit met mijn vriendin. Beide zijn wij 19 jaar, hadden een relatie van bijna 3 jaar. Ik heb het toen uitgemaakt omdat ik tijd nodig had, maar toen ik binnen 2 weken, na het uit was, besefte dat ik terug wilde, en dat dus eerlijk en open verteld heb, vertelde zij dat ze er over heen aan het komen was en niet meer verliefd was, dus geen relatie meer wilde.

  Nu had ik alleen nog wel het gevoel dat (ALS ze mij bericht stuurde) het wel net zo voelde zoals het altijd was geweest, en zij dus ook zo tegen mij deed, en toen we 1 week later toch nog een keer samen uit eten gingen, voelde het ook erg als van ouds. Ze was blij om mij te zien, enthousiast naar het etentje. Ze was erg lief, vertelde van alles over wat ze mee had gemaakt in de tussen tijd, ze keek mij ondertussen ook vaker recht in de ogen aan, en die gaven mij eigenlijk ook wel hoop.

  Toen ze later vroeg hoe ik mij voelde na dat het uit ging, en ik dat eerlijk verteld had, vertelde ze mij weer dat ze geen relatie meer wou. Dat deed mij natuurlijk pijn en ik was toen zichtbaar verdrietig. Later nam ze mij mee naar een rustige plek om met mij te praten, om mij te ‘helpen’. Ze moest tijdens het gesprek ook huilen en vertelde me dat ze nog wel om mij gaf en van mij hield en graag nog met mij om wilde gaan, dingen wilde beleven, zelfs dat ze het nog wel zag zitten evt volgend jaar met mij op vakantie te gaan in een tentje, en noem maar zomaar op. Ondertussen knuffelde ze mij ook vaak, op een bepaalde manier…

  Toen ik later haar naar het station bracht en zij er op stond mij een knuffel te geven, vertelde ze mij dat alles goed was, dat ze niet boos was en mij het vergaf, omdat de avond natuurlijk niet leuk eindigde. Ik heb mij er ook voor verontschuldigd, maar wel gezegd dat het voor mij beter was (voorlopig) geen contact meer te hebben omdat ik het anders niet kon verwerken. Dit maakt haar zichtbaar verdrietig.

  Nu wil ik het ook zo laten even geen contact meer te hebben, omdat ik het gevoel heb dat ik er nu alles aan gedaan heb, en dat als er wel nog iets in zit het vanuit haar moet komen. Want ik heb het gevoel dat ze doet alsof ze nog dingen wil, maar het dus anders zegt, net alsof ze er misschien nog achter moet komen, of dat ze haarzelf in de weg zit? Maar dat is slechts een gok, en time will tell denk ik dan maar?

  Alleen nu weet ik niet wat het beste is. Radiostilte is voor mij fijn om zo van de pijn af te komen, maar tot wanneer moet ik dat zo laten? Want zit er misschien nog wel wat in? Zou zij mij echt gaan missen en misschien wel terug willen? Ik wil haar natuurlijk niet kwijt. Maar ik wil ook niet dat het weer pijn gaat doen als ik echt weet dat het niets meer zal gaan worden.

 7. Hoi Marjolein

  Werkt radiostilte ook als je ex ervan op de hoogte is en je ex verteld dat het gevoel weg is? We hebben een jaar lang een relatie gehad op een afstand van uur rijden en elkaar elke weekend wel gezien. We waren beide zo erg verliefd en gek op elkaar. Alleen in het begin woonde ik nog in zelfde huis als mn ex daarvoor wat te lang heeft geduurd helaas en de nodige irritaties opleverde bij mn laatste ex waardoor ze zegt dat het gevoel weg is.

  Na de breuk heb ik helaas paar fouten gemaakt door haar te proberen over te halen en pushen dat ze verkeerd bezig is. Uiteindelijk na goed gesprek wilde ze niet meer doorgaan en heb ik het geaccepteerd. In de week erna bleef ze iedere dag wel appen hoe het met me ging omdat ze zich zorgen maakte en ik er niet mee kon omgaan. Ze wilde wel contact blijven houden als vrienden maar heb gelijk gezegd dat ik dat niet kan en dat er niet inzit en dat ik voor alles of niets ga en anders voor goed uit haar leven zal verdwijnen. Toen besloten we samen om afstand te nemen voor een periode zodat ze me misschien zou gaan missen. Toen zei ik vaarwel en zei ze “ik ga maar slapen want dit voelt zo gek en mocht ze ooit iets bindends willen dat ik dan wel enige ben” betekent dit dat er ergens toch nog gevoelens zitten ook al beweerd ze van niet? We hebben nu 3 weken helemaal geen contact meer gehad. Het voelt en lijkt alsof ze het wel best vind zo. Wat kan ik beste doen zit er nog kans van slagen in? Ik mis haar en voel nog steeds heel erg veel voor haar en wil niks liever dan toekomst met haar. Groetjes Bilal

  1. Beste Bilal, het spijt me ontzettend maar heb je bericht nog niet beantwoord. Hoe is het inmiddels?
   Hopelijk heb je het stappenplan opgevolgd en heb je je eigen onzekerheden opgelost.
   Dat is meestal ook waarom relaties tot een einde komen, wanneer er sprake is van een gebrek aan zelfvertrouwen en veel onzekerheid waardoor je druk gaat leggen op je partner.
   Ik wens je veel liefde in de toekomst!
   Liefs,
   Marjolein

 8. Hoii, ik ben 18 en me ex is 20 we hadden een relatie van bijna 4 jaar en er waren wel wat moeilijke dingen vanaf mij thuis af. Maar die dingen had ik opgelost en aangewerkt en toen ineens uit het niks had hij het uitgemaakt. Terwijl we echt wel een leuke relatie hadden.
  Onder het nom van ik heb tijd voor mezelf nodig. Vervolgens drie weken met twijfels en aan en uit. En gemixte singnalen over onze relatie waar die voor wilde vechten en een dure ketting heeft gekocht. Om vervolgens weer gedumpt te worden omdat die al die tijd met een meisje zag te appen en verliefd op haar was geworden. Ik wil hem heel graag terug, het is nu zo’n anderhalve week echt uit. En heb geen contact opgenomen in wat voor manier dan ook. Toch zitten we wel in dezelfde vriendengroep en hem vermijden is onmogelijk. Dus wat kan ik het beste doen?

 9. Beste,

  Een maand geleden heeft mijn vriend het uitgemaakt (we zijn wel nog samen uit eten geweest en hebben een weekend samen doorgebracht waarin bepaalde dingen zijn gebeurd die ik niet had verwacht omdat hij het uit wilde hebben) en hij wilt absoluut nergens over praten. Dat heb ik geaccepteerd, ik weet immers hoe hij denkt en wat er vooral in hem omgaat. Het probleem is dat hij beweerd dat hij niks meer wilt, maar toch steeds laat blijken dat hij contact wil en me niet zomaar kwijt wilt raken. Soms hebben we contact omdat ik dat zocht en dan hebben we het gezellig. Maar de volgende drie dagen hoor ik niks. Ik vind dit erg verwarrend en hij weet wat mijn keuze in de relatie is, namelijk doorgaan. Maar omdat hij dus vaak en lang geen contact opneem heb ik onverstandige en impulsieve keuzes gemaakt. Ik heb veel gehuild en hem mijn verdriet laten zien, ik heb gesmeekt of hij terug wil komen etc. Nu realiseer ik me dat het een grote fout is. Ergens heb ik in dit artikel of een andere gelezen dat we een bericht kunnen sturen met dat we excuses geven voor zulk gedrag. Ik kan het alleen niet meer terugvinden. Mijn vraag is nu of u mij wilt hebben met het opstellen van zo’n bericht, gezien zijn gemixte gevoelens. Het voelt alsof elk woord een ander impact kan hebben op hem.

  Met vriendelijke groet,

  Esmay

 10. Hoi Marjolein,

  In het artikel wordt aangegeven dat het het beste is om niet aan te kondigen dat je een radiostilte gaat inlassen. Helaas heb ik dit wel gedaan.
  Na veel (telefoon)gesprekken die toch weer (voornamelijk door mijn toedoen) uitliepen op ruzie, heb ik aangegeven dat ik mezelf niet meer ben en daarom geen contact meer zal opnemen totdat ik tot rust ben gekomen. Dit om verdere escalatie te voorkomen. Heeft de radiostilte dan nog wel effect?

 11. Best Marjolein

  Wat als beiden de ‘radiostilte’ ’tactiek’ toepassen en dus wachten tot de ander het contact maakt?

  C.

 12. Drie jaar geleden hebben mijn (ex)partner en ik elkaar ontmoet en werden heel erg verliefd. Ook was en is hij gek met mijn 3 kinderen en zij met hem. Hij is na 5 maanden bij ons ingetrokken en we hebben een hele mooie tijd gehad met zijn vijven. We hadden plannen om samen een huis te kopen en zijn zelfs diverse huizen gaan bezichtigen. Toen begon hij raar en afstandelijk gedrag te vertonen. Hij vertelde dat hij twijfelde over onze relatie en zijn gevoelens voor mij. Uiteindelijk is hij weggegaan wat voor heel veel verdriet heeft gezorgd bij mij en de kinderen (maar ook bij hem). Hij is 7 weken weg geweest waarin er wel regelmatig contact is geweest en hij de kinderen een aantal keren heeft gezien. Toen wilde hij het toch graag weer proberen, hij miste ons en wilde ons niet kwijt. We hebben wederom hele fijne maanden gehad waarin er weer liefde, plezier en intimiteit was. Hij is een leuke, sociale vent maar over zichzelf praten en over gevoelens, dat kan hij niet. Zijn moeder is plotseling overleden toen hij 11 was en zijn vader is ook geen prater. We hadden een tijdpad gemaakt voor onze toekomstplannen (op zijn initiatief). Eind dit jaar zou er een bord in de tuin komen van mijn huis en zouden we gaan oriënteren op een huis van ons samen. Het is nu november, 5 maanden na zijn eerste vertrek bij ons, en hij vervalt weer in hetzelfde gedrag. Twijfels over onze relatie en zegt geen gevoelens meer voor mij te hebben. Hij is koud, afstandelijk, bevriest in de situatie en wil alleen maar vluchten. Hij is een week geleden wederom bij ons vertrokken. Weer ontzettend verdrietig voor iedereen…. Ik, en met mij nog meerdere mensen die hem goed kennen, denken dat hij een vorm van bindingsangst heeft, wellicht te maken met het jonge overlijden van zijn moeder waarvan hij zegt totaal geen last te hebben. Hij ontkent dit, zegt dat de koek gewoon op is, en wordt boos als je erover wil praten met hem. Ik ben een prater en hij niet en dat is heeeel lastig. Hij praat met niemand, voert zijn “strijd” alleen maar in zijn eigen hoofd. Hij wil de kinderen wel graag nog zien en zij hem ook (al is hij niet hun vader, maar is wel 3 jaar een vaderfiguur voor hen geweest). Ik vind het allemaal heel lastig en wil graag dat het goedkomt maar ik dring niet tot hem door en dan houdt t op. Hij vergroot randzaken uit tot grote problemen als verklaring voor zijn verlies van gevoel, dingen waar allemaal oplossingen voor zijn…. hij benadert alles nu erg negatief. Alles is te laat volgens hem. Maar dit zei hij de eerste keer ook allemaal. Je kunt toch niet je gevoel kwijt zijn, dat na 7 weken weg zijn weer voelen, dan samen 5 maanden gelukkig zijn, en het dan weer opeens kwijt zijn. Niemand begrijpt het, het lijkt alsof hij geen grote serieuze stappen durft te zetten. Bindingsangst?? Graag jouw mening en advies in deze situatie….

  1. Beste Kim, het is wel duidelijk dat er hier heel veel speelt op onbewust niveau. Stel hem eens de vraag: wat levert het je op om je af te sluiten? word je daar gelukkiger van? zo ja, ga ermee door, zo nee, kijk verder en stel jezelf de vraag: waarom lukt het anderen wel? Angst houdt ieder mens gevangen. Het is niet ‘eng’ om te kijken wat er onbewust speelt. Ik zou hem hypnotherapie willen aanraden. Bespreek dat maar met hem! Liefs, Marjolein

 13. Ik ben een jongen van 35 en de (ex)partner waar het over gaat is 30.
  Ik heb met veel interesse je site en berichten gelezen.Ik probeer het kort te houden.
  bijna een half jaar geleden ben ik via een dating app een hele leuke jongen tegen gekomen. We hadden vanaf de eerste seconde een vonk. Hij een best onzekere jongen durfde mij niet direct te zeggen dat hij een kindje van 5 heeft. Toen ik dit hoorde vond ik dit geweldig, ik heb altijd een kinderwens gehad. De dates die daarna volgde waren zo intens. Elke minuut die wei niet bij elkaar konden zijn miste we elkaar. Dit signaal kwam van beide kanten. De tijd vorderde en ik werd voorgesteld aan zijn vrienden en ik stelde hem voor aan mijn vriend. Na een maand of 3 zijn we samen op vakantie geweest, het was in één woord geweldig, de vonken spatte er vanaf. Dit was het we gaven elkaar zoveel liefde. In de vakantie waren we al plannen aan het maken voor de toekomst. Hij wilde niet meer zonder mij en ik weet zeker dat ik met hem verder wilde gaan. Na onze terugkomst zijn we samen naar een huurhuis gaan kijken bij hem in de stad. Voor mij heel dichtbij mijn werk en dichtbij voor zijn zoontje. We vonden een huis en hebben ons ingeschreven. We waren in de gloria. De weken die daarop volgde, heb ik zijn zoontje, ex vrouw, ouders en vrienden ontmoet. Het kon niet meer stuk. We kregen het huis en we waren beide door het dolle heen. Ik heb hem meerdere keren gevraagd of hij dit wilde en hij antwoorde steeds met natuurlijk. ik wil alles met jou. Ik kreeg eergisteren nog appjes waarin hij zijn onvoorwaardelijke liefde uitte naar me. gisterenavond wilde hij met me praten en heeft het uitgemaakt. Hij heeft aangegeven heel veel van me te houden en dat ik zijn allesje ben. Hij heeft de afgelopen 1,5 jaar zoveel meegemaakt en moet teveel ballen omhoog houden. er zijn op dit moment teveel losse eindjes in zijn hoofd. Hij heeft aangegeven dat hij mij niet alles kan geven en er nu gene ruimte voor een relatie is. Hij doelde niet op mij. Afgelopen 1,5jaar is hij uit de kast gekomen, gescheiden, een nieuwe relatie aangegaan (waarin de liefde heel heftig is) ik begrijp hem wel. Gisterenavond hebben we nog heel fijn gekroeld, gekust en zelfs heerlijke seks gehad samen. Ik kan je nog zoveel mooie dingen vertellen aan deze jongen. Hij geeft aan dat hij mij niet genoeg geeft. Hij ziet niet in dat we samen die losse eindjes aan kunnen. Het zal een stuk rustiger voor hem zijn als we samen wonen, hij zit nu namelijk bij zijn ouders. hij zei me bij het weggaan dat hij heel veel van me houd. en hij bleef maar sorry zeggen. Ik kan je nog zoveel meer vertellen maar ik weet echt niet wat ik moet doen op dit moment. Ik heb deze ochtend nog een email gestuurd met de gegevens om het huis af te zeggen en de gezamenlijke rekening op te zeggen. Ik vraag je echt om hulp. Alvast super bedankt!!

  1. Beste Dennis, er is inderdaad heel erg veel gebeurd in zijn leven. Daar zal je begrip voor moeten hebben en hem die ruimte gunnen. Dit hoeft nog geen einde van jullie relatie te betekenen. Het hangt ook allemaal af van hoe jij ermee om gaat. Installeer rust in jullie relatie, vertoon geen afhankelijk gedrag maar juist begrip. Hij zal je dankbaar zijn. Alles komt goed, vertrouw er maar op! Liefs, Marjolein

 14. Na een maand van hevig verliefd zijn (beiden), kwam deze lieve man mij gisteravond vertellen dat ik niet zijn grote liefde was. Dit omdat hij iemand van vroeger was tegengekomen en zijn gevoel weer oplaaide. Hij daardoor wist dat IK hem dat niet kon bieden. Ik heb met verbazing naar hem gekeken. Wist niet goed wat ik moest zeggen, maar wat voelde ik veel pijn!
  Ik ben 70, hij 65 en na vele vele jaren alleen te hebben geleefd zo blij dat ik hem had ontmoet. Ik wil hem niet kwijt, maar hoe moet dat als hij denkt dat ik de grote liefde niet ben?
  Inmiddels verdwijn ik in de grote stilte … lijkt me beter, maar wat doet het pijn. En ik blijf hopen hopen hopen, want wat leek dit mooi!
  Heel graag je reactie. En vooral ook heeft dit kans als hij zo denkt…?
  Dank vast.

  1. Beste Aurora, veel mensen op leeftijd willen op een gegeven moment weer contact met jeugdliefdes. In het begin super natuurlijk, de romantiek van toen is weer terug, maar ach…wat valt dat na enige tijd tegen! Het leven is nl al die jaren verder gegaan, mensen veranderen in de loop der jaren. Hij zal ervan terugkomen (grote kans!). Blijf niet in een eenzaam hoekje op hem wachten maar ga er zelf op uit en onderneem het e.e.a. zodat je niet steeds aan hem hoeft te denken. Zorg er ook voor dat jij niet ‘plan B’ bent mocht hij weer aankloppen, dus maak het hem dan zeker niet gemakkelijk!
   Sterkte met deze situatie!
   Hartelijke groet,
   Marjolein

 15. Ik zal eerst beginnen bij het begin,

  Over iets meer als een 1,5 jaar ben ik toevallig via fb terug in contact gekomen met een ex vriend van over 10 jaar, hij had toen toegegeven dat die toen een grote fout had gemaakt om mij te laten gaan, na veel inspanning van hem ben ik toch een relatie begonnen met hem, dit heeft 1 jaar en 2 maand geduurd.

  Naar mijn mening is de relatie tussen ons stuk gelopen door de moeder van zijn zoon, ik vond dat die stookte tussen ons, en die geloofde mij niet en nam het altijd op voor haar aangezien het de moeder is van zijn zoon, ik heb zoiets van en ik ben u vriendin ik ben er voor u nu. Ik zal effe paar voorbeelden geven, de ergernissen zijn begonnen door het feit zij afkwam dat hun zoon enkel aan mijn hond allergische zou zijn, maar dan niet aan andere honden, haar moeder had op fb een vriendschap verzoek gestuurd op fb ik ben daar niet op in gegaan, ze heeft dan ook 3 bericht verzoeken gestuurd, waarop ik die dan geblokkeerd had, en als ik daarvan iets ze tegen hem was het van dat zij zegt dat het perongeluk was en die geloofde dat. Zo stuurde die moeder van zijn ex liefde volle hartjes naar hem via messenger op een moment zij wisten dat ik het ging zien, dan was het ook zij zegt dat het per ongeluk was. Ik kon hem niet aanbrengen dat die ex stookte tussen ons, dan was de uitleg zij doet Da niet want ze is pas gaan samen wonen met haar nieuwe vriend.

  Ik was zo boos geïrriteerd, dat ik dan maar een bericht via messenger naar haar gestuurd heb, dak zelf wel een einde zal maken aan de relatie, en dat ze blij mag zijn dat ze op die manier haar zin wilt krijgen int leven. Was die boos om, hadden dan beslist om elkaar effe gerust te laten en het uit te praten.

  Op het moment had ik eens zitten snuiteren op haar fb aangezien ik wou zien en wegen hoe of wat voor iemand dit is daarbij had ik zonder dat ik het wist ergens op vind ik leuk geduwd, had die mij daarvoor een bericht gestuurd. Had die toen geantwoord dat ze mij moet gerust laten dat ze al genoeg gestookt had en nog wat dingen die mij ergerde dat zij dingen niet ziet als moeder. Ik heb zelf ook een dochter en had met moment medelijden met zijn zoon.

  Zij heeft daarop al het slechte doorgestuurd naar hem, en daarmee ook bedrijgd zijn zoon af te nemen, er staat daar niets op papier van regeling zij beslist alles.

  Als die toen boos aan de deur stond met al mijn spullen, heb ik hem aangeboden binnen te komen en die mocht van mij alles lezen ik had niets te verbergen. Ik dacht toen dat alles uitgepraat was, en dat we overey gekomen waren om effe gewoon vriendschappelijk overeentekomen en dan zien we wel wat de toekomst brengt.

  Echter na 2dagen had ik gezien dat die mij op fb verwijderd had als vriend, ik had die daarop wel een bericht gestuurd via messenger dat ik dit heel spijtig vond aangezien we waren overeen gekomen om te blijven overeenkomen. Zijn antwoord was dat die dat gedaan had omdat die effe geen post meer wou zien van mij, vind ik eigenlijk belachelijk maarja ik ben op dit moment boos aangezien hij alle moeite gedaan had om weer een relatie te beginnen.

  Ik heb dan ook een boos bericht weer gestuurd, die was bij mijn spullen echter nog iets vergeten, nu weet ik echt niet wat doen. Ik zie die doodgraag voor minder manvan mijn leven we passen bij elkaar.

  Kan dit nog goed komen wnr stuur ik dan, ik heb nu al een week niets van mij laten weten om dat ene ding te brengen, maar dit kan ook in de brievenbus, die sta erop om zelf te brengen

  1. Dank voor je bericht! Ik zie dit helaas wel somber in want er is veel boosheid in het spel en reacties vanuit impulsen. Denk eerst goed na voordat je reageert of je mening uit. Iedereen wil altijd wel van iets wat vinden maar het helpt vaak niet als je dat doet, zeker niet als het anderen kwetst. Zoek altijd naar manieren om te verbinden, want op deze manier creëer je alleen maar nog meer verwijdering. Succes!
   Hartelijke groet,Marjolein

 16. Beste Marjolein,

  Mijn relatie is na 14 jaar stukgelopen..Mijn ex heeft me verteld dat het grootste probleem het vertrouwen was.
  Ik moet daarin ook toegeven dat ik na mijn echtscheiding, waar ik in mijn huwelijk tot 3 maal toe bedrogen ben geweest, bij het minste wantrouwig werd. Hoe erg ik het ook probeer…het lukt mij niet om iemand opnieuw volledig te vertrouwen…Kan jij mij helpen?

  Groetjes

  1. Dag Klein hartje, jazeker! bedenk dat wanneer jij het leven wil leiden zonder anderen te vertrouwen dat dat altijd vele malen erger is dan wanneer je iemand je gehele vertrouwen geeft en blijkt dat die ander dat vertrouwen heeft geschaadt. Die ander heeft dan namelijk een probleem en zal daar last van hebben, jij niet perse omdat jij nog altijd de keuze hebt om het vertrouwen in je hart te koesteren en het te zien als een kostbare schat! Sterkte met jezelf!
   Liefs,
   Marjolein

 17. Beste Marjolein,

  Ik en mijn (ex-) vriendin van ruim 4 jaar zijn nu ongeveer twee maanden uit elkaar en de laatste keer dat ik een berichtje gestuurd heb is nu een maand geleden.

  Voor we uit elkaar gingen waren er nooit echt grote problemen tussen ons. Af en toe een meningsverschil over ons werk en studie maar zeker geen ruzie. De communicatie was af en toe wel wat minder tussen ons.. Maar over het algemeen een fijne relatie, vond ik zelf dan.

  Zij is in haar eentje op vakantie gegaan, daar verliefd geworden op een ander, uit Australië en besloot toen ook dat een relatie op dit moment niet in haar leven past. Terwijl we hiervoor kleine trouw plannen aan het maken waren. We zijn zonder ruzie uit elkaar gegaan en we hebben beide niks slechts over elkaar gezegd.

  Nu wil ze mij niet meer zien of spreken omdat we elkaar los moeten laten en ze mij niet vaker wil kwetsen.

  Ik heb haar vergeven voor wat er gebeurd is en ik heb genoeg afleiding gehad de afgelopen twee maanden, maar ik wil onze relatie nog niet opgeven, hoe stom dat ook klinkt. Heb jij een idee wat ik het beste kan doen en of het zin heeft om hoop te hebben?

  Mvg

  1. Beste, ze zegt dat ze je niet wil kwetsen en ze je daarom wil loslaten. Laat haar dit verwerken want als jij dit goed afsluit heeft ze ook weer alle redenen om weer terug te komen zodra ze inziet dat ze het toch wel heel fijn had met jou (en ik hoop dan ook dat dat inderdaad het geval was!)
   Ik wens je heel veel sterkte met alles,
   Liefs,
   Marjolein

  1. Beste Nathalie, er zijn diverse manieren en het is even afhankelijk van hoe jullie communicatie was tijdens jullie relatie. Soms is een telefoontje prima, maar veelal toch een tekstbericht omdat dat ook je ex even de tijd geeft om na te denken over hoe te reageren op jouw bericht. Wanneer je een berichtje stuurt, stuur dan iets waarvan je op voorhand weet dat hij dat ontzettend leuk vindt en niet anders kan dan reageren! Hartelijke groet, Marjolein

 18. Werkt 30 dagen radiostilte ook voor een korte relatie?
  Uiteindelijk ken je elkaar nog niet zo goed! Zal hij mij dan niet gauw vergeten?

  Ik had 6 weken een intense relatie met een man. Hij maakte het uit omdat hij de vonk niet meer voelde…
  Hebben nog contact gehad onlangs, hij zegt mij graag te zien… maar zijn hoofd slaat tilt. Hij weet het even niet meer… zegt me dat ik verder moet met mijn leven
  Ik vrees dat ik zijn rebound was op zijn vorige relatie…

  Hij bleef zelf contact zoeken “als vrienden” dit heb ik afgeblokt om zelf te kunnen helen van de breuk.
  ik voel echter hele diepe gevoelens voor hem.

  Kan je als “rebound” toch terug bij elkaar komen en is lange radiostilte toepasbaar?

  Ik gebruik sowieso je vele tips om aan mezelf te werken

 19. Hallo Marjolein

  Mijn vriendin heeft een iets meer dan een week geleden de relatie van bijna 2 jaar met mij verbroken. Ik begrijp niet waarom, want ik kreeg alleen te horen dat ze geen gevoel meer had voor mij en vooor zichzelf moest kiezen. Dit spookt nu al dagen door mijn hoofd.

  Daarom heb ik besloten om radiostilte in te voeren. Nu heb ik daar alleen een probleem bij, want wij zitten in dezelfde klas op school en die begint maandag weer (Het is nu meivakantie). Ik heb mijn ex dan 14 dagen niet gesproken i.p.v. de aangegeven 30 dagen.

  Daarnaast weet ik verder niet of ze me mist ofzo aangezien ze zei dat het gevoel weg was. Ze heeft daarnaast in onze relaties af en toe contact gehad met mannen. Als ik er wat van zei was ze erg kortaf maar ik mocht wel alle chats lezen. De laatste tijd was ze zich steeds meer aan mij aan het irriteren. Toen kreeg ik de week voor de breuk te horen dat ze na wilde denken en we hebben toen elkaar een week niet gezien en elkaar amper gesproken (zowel telefonisch als op whatsapp/sms). En dit heeft geresulteert tot een breuk. Ik ben mijn spullen al op gaan halen bij haar.

  Hoe kan ik dit het beste oplossen?

  Groetjes N

 20. Dag Marjolein,

  mijn exi had al een hele tijd een andere vriendin, maar wij waren een soort van beste vrienden geworden. Hij passeerde nog geregeld, de band was fantastisch, we deden dingen samen, gingen eens wat eten of drinken. en stiekem hoopte ik dat het mss ooit zou goedkomen, maar ook als dat niet zo was was deze vriendschap min te belangrijk;

  De laatste tijd ging het daar wat minder, en wij groeiden meer en meer naar elkaar, hij belde nog meer enz.

  Nu is er vorige week iets akelig gebeurd, nl. dat zij hierop is uitgekomen, ze werd hysterisch en begon hem te slaan. Desondanks zit hij in de put en wil haar niet kwijt…zijn kids zijn boos op me en laten me links liggen. Ik heb toen tegen hun gezegd dat als ik geen contact meer had de relatie ook niet op was want dat ze geregeld ruzie hadden.
  De kids hebben dit teruggezegd tegen haar en daaruit kan zij opmaken dat hij me vaker zag.

  Hij neemt me dat nu ook kwalijk want zegt dat hij alleen met mij die ruzies besprak en neemt me kwalijk dat ik zijn vertrouwen heb geschonden. Ik was hier niet van bewust…
  Hij zegt me nooit nog te willen horen of zien hierdoor en dit doet pijn, ik wil zo graag onze band terug, hoe pak ik dit aan

  1. Beste M’tje, ik kan me voorstellen dat je hier niet van bewust was, want je had je alleen verweerd, of wellicht antwoord gegeven op de vragen van zijn kinderen. Voel je ook niet schuldig. Ik snap dat je nu zelf ook in paniek bent, maar laat je niet kennen. Als je hem hebt uitgelegd dat je je daar niet van bewust was, dat je het zijn kinderen niet kon uitleggen dat het niet uitmaakte (wel of geen contact met hem) dan zal hij daar aan denken als zijn boosheid eenmaal is bedaard. Neem gewoon even een langere tijd geen contact met hem op en laat het hem zelf oplossen met zijn vriendin! Mannen roepen vaak maar wat als ze geen uitweg meer zien. Hou controle over je emoties! Sterkte en hartelijke groet, Marjolein

 21. Hoi Marjolein,
  Ik hoop dat u mij kan helpen.
  Ik heb 3 jaar geleden een man ontmoet via een datingsite. We hebben jaren geleden al wel eens af willen spreken maar dat is er toen nooit van gekomen. We zijn elkaar toen uit het oog verloren en inmiddels alweer een jaar af en aan in contact. Ook hebben we inmiddels allebei een kindje met een andere partner.
  Nu hebben we een maand geleden voor het eerst af gesproken en alles klopte gelijk. We hebben elkaar bijna iedere dag gezien, elkaars kinderen ontmoet en het klopte gewoon helemaal. Ik heb wel het idee dat we iets te hard van stapel zijn gelopen. Helaas heeft hij het momenteel heel druk met een nieuwe baan en verhuizing. Hij komt ook net uit een andere relatie, hij gaf aan mij aan dat die relatie overging omdat hij het niet helemaal voelde voor haar. Ze voelde meer als een zusje voor hem. Nu kwam hij vandeweek bij mij thuis om mij te vertellen het toch weer met zijn ex te proberen. Hij zegt dat de timing nu niet goed is en hij door zijn drukke leven op het moment geen tijd heeft te investeren in een relatie met mij. Het verliefde gevoel heeft hij wel bij mij maar niet bij haar. De reden dat hij met haar verder gaat is omdat hij nu geen moeite hoeft te doen voor die relatie. Het is gewoon stabiel en hij hoeft niet veel te investeren in haar. Ik zelf snap hier niks van. Ik begrijp niet waarom je voor een relatie kiest met iemand voor wie je ‘het’ gevoel niet hebt. Hij zegt mij het niet persoonlijk aan te trekken, maar dat doe ik wel. Als ik het waard was geweest had hij toch wel zijn best voor mij gedaan, en niet voor de makkelijke weg gekozen? Ik heb hem naderhand nog gesproken via whatsapp en enkele dingetjes gevraagd. Hij gaf ook aan dat het moment hij het aan mij vertelde hij zich ook emotioneel voelde maar dat hij in de auto naar huis zat hij het gevoel had dat het nog niet definitief voorbij zou zijn tussen ons. Hij dacht ook zelf dat hij deze keuze te snel gemaakt had. Maar tenslotte geeft hij wel aan bij zijn keuze te blijven, je weet vantevoren toch nooit wat de goede is, zegt hij. Ik heb zelf zoals hij ook zegt het gevoel dat het nog niet definitief klaar is tussen ons. Ik ben er geen voorstander van om te stoken in een relatie maar wat moet ik nu doen? Ik wil hem graag terug maar ik weet niet of radiostilte in deze situatie ook zin heeft. Juist omdat hij nu in een andere relatie zit, vergeet hij mij dan niet in een maand tijd? Ik heb hem nog bericht en hem ook nog een appje gestuurd dat ik hem mis, daar heb in geen antwoord op gekregen. Kan ik nu alsnog de radiostilte inlassen of heb ik het al verpest? Hij is ook over 2 weken jarig, kan ik hem dan een berichtje sturen? Ik ben anders bang dat hij het mij kwalijk neemt dat ik hem niet feliciteer? Ik hoop dat u mij kan helpen. Het voelde gewoon alsof alles klopte. Ik heb het gevoel dat hij wel meent wat hij zegt en niet dat hij dit tegen mij zegt om het op een lieve manier te brengen. Voor mij voelt het ook alsof het wel weer goed gaat komen tussen ons maar het liefst wil ik dit zo snel mogelijk. Ik zou ook kunnen wachten tot zijn relatie stuk loopt (zo’n relatie kan niet lang duren toch lijkt mij?). Maar het liefst doe ik er nu wat aan, alleen weet ik nu even niet hoe ik het het beste kan aanpakken?

  1. Beste Romy, je raakt hier precies de kern: Als ik het waard was geweest had hij toch wel zijn best voor mij gedaan, en niet voor de makkelijke weg gekozen? I en dat is het ook! Daarom raad ik je aan: onderneem geen actie. De situatie is kwetsbaar. Je hebt kennelijk al een relatie en hij ook. Hij moet hier goed over nadenken en jij ook. Je zegt dat ‘alles klopte’, maar bedenk dat ik te maken krijg met honderden situaties waarbij ik dat hoor van mensen en dan toch, ondanks dat ‘alles klopte’ in het begin, gaat het mis. Wat ik hiermee wil zeggen: ook al heb je dat gevoel, dan nog is het geen garantie dat hij het is voor je. Nogmaals mij advies: neem geen contact op met hem en doet hij dat wel, houdt hij je aan het lijntje, zeg dan steeds ‘denk goed na wat je doet, neem de tijd daarvoor’ en bescherm jezelf om te snel in deze relatie te stappen. Je moet jezelf ook de tijd gunnen om afscheid te nemen van de relatie waar je nu in zit! Sterkte en hartelijke groet, Marjolein

 22. Hallo, ruim 1.5 jaar geleden heb ik mijn vriend in het buitenland ontmoet. Ik moest hier eerst niet veel van weten, omdat ik het niet zag zitten om een lange afstand relatie te hebben. Wij hebben toch contact gehouden en dit groeide toch uit in meer en de 2e keer dat ik hem weer zag( ik ben daar heen gegaan), was het toch wel duidelijk dat er gevoel wederzijds er wel is, maar beide spannend vinden om een relatie aan te gaan… Maar toch hebben wij besloten dit te proberen…
  Afgelopen september ben ik er weer geweest, ik heb uiteindelijk zijn familie en al zijn vrienden ontmoet (hij vond dat belangrijk), het was een intense en bijzondere vakantie. Hij had nog nooit iemand mee genomen naar zijn moeder bijvoorbeeld…
  Helaas een paar wkn nadat ik weer terug was, werd hij toch afstandelijke (ik weet dat hij erg druk is met zijn werk, maar nu sinds 1mnd ook heftige familie problemen, let wel hij zorgt daar voor zijn familie). Ik bleef eerst gewoon berichten sturen, probeerde te bellen…maar hij heeft aangegeven dat hij nu zoveel op zijn bordje heeft dat hij er down van is en minder tijd heeft om te berichten/bellen. Daarnaast heeft hij aangegeven dat hij het begrijpt als ik hier niet mee om zou kunnen gaan en evt zou besluiten om verder te gaan.
  Waarop ik heb geantwoord dat je er ook voor elkaar bent in slechte periodes.
  Nu denken veel mensen dat dit een excuus is van hem, ik hoor allerlei adviezen, waar ik erg onzeker van wordt. Ik heb het gevoel dat het wel weer goed komt, dat hij nu zijn tijd nodig heeft. En ik laat hem ook maar even zijn ding doen.
  Hou ik mijzelf voor de gek? Las ik nu ook radiostilte in?
  Hopelijk kun je mij hier in adviseren. Alvast dedankt

  1. Beste Dolly, dat kun je zeker nu doen. Je hebt hem gezegd dat je er voor elkaar kunt zijn in moeilijke tijden, dat klopt, maar misschien gaf de manier hoe jij contact zocht bij hem andere signalen af. Wellicht voelde hij het als emotionele afhankelijkheid? Ik kan dat niet beoordelen maar denk er eens over na. Je hoeft hem alleen maar te zeggen ‘als ik iets voor je kan doen laat me weten. Veel sterkte met alles’ en vervolgens zoek je geen contact meer. Het kan zijn dat hij dingen wil uitvechten voor zichzelf. Geef het even wat tijd. Je weet straks wel hoe het echt bij hem zit. Hartelijke groet, Marjolein

 23. Beste Marjolein,

  Mijn partner heeft het een maand geleden uitgemaakt. Wij hebben een zoontje van net 1 jaar. Momenteel ben ik er veel te veel mee bezig om te begrijpen waarom hij hiervoor gekozen heeft. Want ik vind dat er geen duidelijke reden is en het lijkt erop dat hij mij zo makkelijk heeft weggedaan. En nu weer kan genieten van al zijn vrijheid met vrienden in de kroegen. Na een periode waarin het minder ging in onze relatie zegt hij nu dat hij genoeg heeft gevochten en dat niet meer kan. Dat daardoor er geen gevoelens meer zijn. maar aan alles merk ik dat ze er wel nog zijn. Wij hebben nog geen radiostilte gehad omdat wij een zoontje hebben, maar ook omdat ik hem dolgraag terug wil. Hij is de liefde van mijn leven. Hoe moet ik hiermee omgaan? En is er nog een kans?
  Hij is momenteel een persoon hoe ik hem niet kende. Hij toont geen emoties, lijkt een robot en praat er ook niet over. Komt heel hard en ijskoud over. En laat niks los dan alleen maar ja gevoel is weg en het is te laat nu.
  Maar blijft wel herhalen voor dit moment is het beter.

 24. Ik heb wel verteld radiostilte in te lassen, omdat we vriendschap zouden proberen en ik daarop terug gekomen ben (maar dan kun je niet opeens weg zijn) en ik wilde ook oprecht de radiostilte dus geen appjes ontvangen. Is het nu gedoemd te mislukken?

 25. Ik zoek advies en steun.
  Na een relatie van 9 jaar heeft mijn ex besloten om verder te gaan met een ander die hij tijdens onze relatie heeft ontmoet. Sinds 9 augustus, nadat we nog samen op vakantie waren geweest heeft hij besloten om eruit te gaan en in een vakantie huis te gaan zitten. Sinds april dit jaar weet ik dat hij verliefd is op de ander.
  Terwijl ik dacht en hij ook signalen hiervoor gaf tijdens de vakantie kwam de klap ontzettend hard aan dat hij toch wegging. Nu komt het vreemde en wat mij ook ontzettend in de war brengt. We hebben een eigen huis, maar alles blijft hetzelfde. Hij blijft ingeschreven staan op ons adres, hij betaald alle rekeningen door. Alle regelingen wat wij hebben vast gelegd bij de notaris blijven onveranderd. Dit is ook vast gelegd. Voor zolang hij voldoenfe inkomen of werk heeft dus geen termijn er aan vast. Als ik hulp nodig heb, reageert hij gelijk op de app. Komt ook diezelfde of de volgende dag om het te regelen. Zelfs na de breuk betaalde hij nog alle schoolkosten van mijn dochter ( is niet zijn kind). Ook de totale rijbewijs voor haar wil hij betalen. Mijn dochter had hem geappt nadat ik zei dat rijles even uitgesteld moest worden. Dit wist ik niet Maar kreeg van hem een app dat hij wilde helpen en de rekening doorgestuurd kon worden. Ik heb goed app contact met hem.
  2 weken geleden al gevraagd of hij zijn spullen op wilde halen. Is niet veel want hij laat alles staan. Nu kreeg ik gisteren een app nadat ik gevraagd had of hij al vervangende woonruimte had gevonden. Hij kan tot 11 oktober in zijn vakantiehuis. Hij reageerde dat hij bezig was met nieuwe woonruimte en dan zijn spullen wel op kwam halen. Op die app heb ik niet meer gereageerd. Ik ben kapot van verdriet. Snap niet waarom hij alles nog voor mij doet. Hij gaf wel aan dat hij altijd om mij zal blijven geven en mij bij wil staan waar hij ook kan. Ik hoorde dat hij op het voetbalveld wel is en ook zijn nieuwe vriendin maar ze doen net alsof ze elkaar niet kennen. Gaan ook apart weer weg. Terwijl iedereen het weet en wij all es geregeld hebben.
  Ik heb nu besloten om vanaf gisteren geen contact meer opneem. Afstand moet bewaren maar oh zo moeilijk omdat ik het allemaal niet meer begrijp. Ene kant wil ik contact houden maar andere kant moet ik los laten.
  Ik kom moeilijk de dagen door. Heb het ontzettend moeilijk en de pijn is ondraaglijk.
  Graag jullie advies en steun. Nu contact verbreken of toch contact houden? Diep in mijn hart heb ik nog hoop…

  1. Beste C, excuus voor mijn laten reactie maar ik had eerder helaas geen tijd. Hij mag best weten dat je verdrietig bent, (je moet er toch niet aan denken dat hij achteraf tegen je zegt ‘maar ik wist niet dat je zoveel verdriet had’ of ‘ik wist niet dat je zoveel van me houdt’) maar laat ook zien dat je veerkrachtig genoeg bent om dat te dragen. Zorg dus voor duidelijkheid en bewaar afstand inderdaad. Over een maand, na wat rust, vraag je een (zakelijk) gesprek aan waarbij je van tevoren aangeeft dat je ‘zaken geregeld wilt hebben’, maar vooral ook duidelijkheid wilt hebben. Sterkte met alles en veel liefs, Marjolein

 26. Beste Marjolein,

  Ik heb ongeveer 8 jaar een relatie gehad met een jongen. De eerste paar jaar ging het erg goed tussen ons, wij waren erg gehecht aan elkaar en het voelde zo goed. Na drie maanden vroeg hij mij al of ik met hem het huwelijksbootje wilde instappen. Dit vroeg hij al na drie maanden vanwege ons geloof maar omdat ik het snel vond gaan en ik het niet zag aankomen, ook in verband met familie problemen heb ik aangegeven dat ik eerst hem beter wilde leren kennen. Hij vond het op dat moment goed en stemde in mee. Achteraf wist ik niet dat hij daardoor gekwetst was en zich afgewezen voelde. Na een jaar later was ik er klaar voor en wilde ik daarna het huwelijksbootje met hem instappen, wij waren nog steeds samen. Toen had hij aangegeven dat het op dat moment niet uit kwam omdat hij naar het buitenland moest voor zijn werk. En telkens kwam hij met een excuus dat het niet kon of er was telkens iets tussen gekomen waardoor trouwplannen gauw niet gemaakt konden worden.

  En na jaren beloftes ging het aan bij mij knagen, waardoor er veel ruzies was gekomen en we gauw in een knipperlicht relatie belandde. Na zoveel jaren heb ik op een gegeven moment afstand van hem genomen en hem geblokt op msn. Toen na een maand stuurde hij mij een mail. Ik had er niet op gereageerd en bleef afstand houden en ben toen verder gegaan met mijn leven. Vervolgens na een jaar of half jaar gaf hij een compliment op mijn foto via facebook terwijl ik niet bevriend met hem was. En daar had ik heel droog en kortaf op gereageerd en hij ook. En vrijwel na zo’n kort gesprek daar bleef het ook bij. Na het contact via facebook moest ik aan hem denken en paar maanden later ongeveer een half jaar later zocht ik weer contact via mail. En hij reageerde meteen positief daarop. Op dat moment hadden wij weer contact via Skype en hij wilde meteen een afspraak regelen om mij weer te zien. Ik gaf aan dat ik het niet wilde en hij wilde serieus over ons gaan praten wat er vroeger tussen ons gebeurd was. Na paar keer herhaaldelijke verzoeken van uit zijn kant via Skype stemde ik uiteindelijk hierin mee. En gaf hem de kans om elkaar weer te zien en bij te praten van alles. Het was zo’n goed gesprek en het vetrouwde zo goed dat hij aan het eind van onze gespek mij een zoen gaf. En toen kwamen alle gevoelens weer naar boven en ik voelde dat het wederzijds was. Sindsdien zijn wij weer bij elkaar gekomen. En toen hebben wij weer een relatie gehad van een jaar.

  Na een jaar waren wij weer bij het punt gekomen om serieuze trouwplannen te maken. En telkens vanuit zijn kant was er weer ruzie ontstaan waardoor hij weer af haakte en niet meer verder wilde. Toen heb ik weer afstand genomen en dan kwam hij weer terug en als wij het weer gingen uitpraten dan gingen wij het weer proberen.

  En nu is het zo dat wij weer 2 jaar verder zijn en laatst heeft hij het uitgemaakt, nov. 2017 omdat ik tegen hem uitviel. Want we zouden gaan afspreken maar hij wist niet zeker of hij kon vanwege familie problemen en dat heeft hij ook tegen mij gezegd maar hij hield mij niet op de hoogte. En toen ging het weer aan mij knagen omdat hij zijn belofte (trouwplannen) nooit na kwam. Daarom begon ik fel tegen hem uit te vallen, vol met emoties en hij toen enorm gekwetst. Ik voelde ook dat hij ernom gekwetst was. De volgende dag had ik er meteen spijt van. Sindsdien wil hij niet meer verder met mij. Ik had mijn excuses aangeboden en ik bleef hem maar smeken, maar hij had zijn beslissing genomen. En wilde niet van gedachte veranderen. Op dat moment heeft hij mij geblokt op skype. En ik bleef hem maar stalken, smeken en dat irriteerde bij hem waardoor hij aangaf om mij te blokken als ik zo doorging en dat heeft hij ook gedaan. Ik heb hem toen gebeld en uitgelegd en toen heeft hij mij weer ongeblokt. Daarna hielden wij nog wel contact via whatsapp. Ik ben degene die vooral contact zoekt niet meer zoveel als voorheen maar af en toe vroeg ik of hij zin had om af te spreken. En soms zegt hij dat hij niet wilt afspreken en soms zegt hij oke en dan gingen wij weeer afspreken en ik merk dat hij nog wel gevoelens voor mij heeft. Want zodra hij mij ziet wil hij met mij zoenen. Maar hij toont daarna geen intiatief meer om verder te daten of een serieuze relatie. Ik heb hem nu afgelopen zondag weer vanuit mijn kant met hem afgesproken. Omdat ik hem heel erg miste. Enn toen hebben wij voor het eerst bij hem thuis afgesproken. En daar voelde ik weer dat de spanning enorm hoog was, waardoor wij niet van elkaar konden afblijven en hij zei dat hij van mij houdt. Gelukkig bleef het daarbij, omdat ik niet met hem naar bed wil gaan voor het huwelijk en dat respecteerd hij. Daarna heb ik een app gestuurd dat ik het gezellig vond en hij reageerde vrijwel meteen positief met een emoticon. Daarna heb ik vier dagen afstand genomen en hij vond het raar waarom ik niks meer van mij liet horen. Ik wilde dat hij zelf de initiatief nam om een app te sturen en dat heeft hij niet gedaan, waardoor ik weer zelf een app stuurde. Terwijl vroeger hij degene was die altijd het initatief nam en mij dagelijks berichtje stuurde of ik hem. Maar na onze laatste afspraak zei hij dat hij geteleurgesteld was en wilde vrijen afgelopen zondag. Maar ik merk dat hij ook geen iniatief meer toont en nu wil ik hem afgelopen weekend weer zien maar hij wilde mij niet zien. Dus nu ben ik hem aan het negeren op whatsapp en heb ik hem voor vijf dagen niet meer gesproken. Wat moet ik nu doen weer contact opnemen of hem moeite laten doen? En hij houdt nog van mij of zijn er geen gevoelens meer vanuit zijn kant?

  1. Beste, excuus dat ik zo laat reageer (ivm mijn reis kon dat niet eerder), maar eerlijk gezegd schrik ik heel erg van je verhaal. Hoe kun je jezelf steeds zo verlagen door naar de pijpen van deze man te dansen?? Hij speelt met je gevoelens! Ik hoop dat je hier goed over na wilt denken want je komt geen stap verder met hem. Beter is om echt te breken met hem en een man te vinden die jou genoeg de moeite waard vindt, je kwaliteiten ziet en 200% voor jou wilt gaan. Dat is bij hem in ieder geval ver te zoeken. Laat niet over je heen walsen, wees trots op jezelf, hou van jezelf, geloof in jezelf en gun het hem niet dat hij je levensgeluk in de weg staat. Sterkte met alles! Hartelijke groet, Marjolein

 27. We zijn 3 wkn uit elkaar , heb gelijk radio stilte ingevoerd , alleen kreeg ik na een week van zijn ex voor mij ( die hem 2,5 elke dag 10 keer belde ) via messenger gemene apps en begon ze mij te stalken , dat hun weer samen zijn hij mij nooit aantrekkelijk heeft gevonden , toen heb ik hem vriendelijk verzocht om haar te zeggen te stoppen met mij lastig vallen . Dit gebeurd dus niet , heb lelijke woorden naar hem geappt en hij heeft me geblokt . Week later met privé nr gebeld , best goed gesprek gehad , maar daarna nog streeds geblokt . Hij vraagt wel aan kennissen of ze mij nog gezien of gesproken hebben , dagelijks . Na een week nogmaals app gestuurd met ander nr om te zeggen dat die vrouw mij nog steeds lastig valt met de meest vreselijke berichten , die vrouw nu geblokt . In die 3 wkn dus 3 keer contact gezocht , afgelopen vrijdag voor het laatst , vanaf afgelopen vrijdag op nieuw die radio stilte in voeren ?? Ben nog steeds geblokt door hem .

  1. Beste S, het feit dat hij zich door haal laat inpalmen zegt eigenlijk al alles over hem. Ik zou zeggen: negeer hem, en laat hem maar zijn best doen voor je! Je geeft hem alleen maar meer kracht en macht als jij je hierover gaat opwinden. Sterkte met alles! Hartelijke groet, Marjolein

 28. Beste Marjolein,

  ik ben echt radeloos!
  mijn vriendin heeft 2 maanden geleden de relatie verbroken (om een klein lullig dingetje wat niet goed gecomuniceerd was achteraf) ze is boos weggegaan(wat ik niet begrijp) ze vermijd bijna ieder contact omdat haar gevoelens in de war zijn en ze rust wil( ze is 50 en al 1.5 jaar in de overgang) ben zelf ook 50 trouwens.

  ik heb haar gevraagd om een gesprek maar dat wil ze niet,ik ben diversen keren naar haar huis gegaan(we hebben allebei ons eigen huis)maar ze doet niet open. ook neemt ze de telefoon niet op reageert nu niet meer op sms en whatsapp berichten.

  kwam haar van de week tegen toen ze op de scooter reed en ik in de auto toen ze me zag schrok ze zich dood en werd rood ik deed me raam open om haar te roepen maar ze ging er snel vandoor!

  ik weet het echt niet meer zou haar zo graag terug willen omdat we alles echt alles samen deden en de eerste 4,5 jaar eigenlijk nooit problemen hebben gehad het laatste half jaar hebben we allebei wel stress gehad ik woonde tijdelijk bij haar in omdat ik gingn verhuizen ook heb ik wat problemen gehad met haar zoon van 18(die wil ze moeder voor ze eigen alleen hebben),dit heeft ie bij meerdere relatie s voor elkaar gekregen)

  heeft het voor mij nu nog zin om radio stilte in te lassen? of krijgt u het idee dat de relatie niet meer goed gaat komen

  mvg Ronald

  1. Boosheid duurt inderdaad altijd even, voordat het wat minder is geworden kun je soms maanden verder zijn. Ze is boos omdat jij iets niet begrijpt. Toen jij haar ontmoette was dat voor haar natuurlijk een ongemakkelijke situatie. Het beste had je gewoon even kunnen toeteren en zwaaien en direct weer doorrijden. Verder raad ik je aan haar eens een brief te schrijven waarin je met name juist hele goede dingen over haar verteld en waarin je haar ego streelt. Blijf niet hameren op dat ene incident maar probeer de grote lijnen te zien en het daar over te hebben. Ga dus niet teveel in op details. Sterkte verder! Liefs, Marjolein

 29. Hallo,

  Het lijkt allemaal zo makkelijk om radiostilte te hebben met je ex maar als je goed uit elkaar bent gegaan is dat niet zo makkelijk hoor. En wat als je nog met vragen zit en je graag nog een keer met hem wilt praten? Moet je dan maar even een maand geen contact hebben en wachten tot hij contact opneemt en elkaar misschien al uit het oog bent verloren?
  En wat als hij niet vanzelf komt met contact opnemen? Dan zul je dus nooit meer contact hebben met je ex. Als hij het niet doet en je wilt deze jongen niet laten lopen zul je toch zelf actie moeten ondernemen. Wanneer is dan het beste moment? Want een maand is echt lang hoor.

  Groetjes Mariska

  1. Beste Mariska, ja een maand is wel lang, en de meeste mensen zijn erg bang dat hun ex hun dan vergeet. Ik weet niet of je het artikel goed hebt gelezen maar het moge duidelijk zijn dat zo’n maand niet is bedoeld om achterover te leunen. Je gaat actief aan de slag met je werk om vooral ook veel gespreksstof te creëren voor later. Jullie hebben ook zodoende meer tijd voor reflectie wat altijd goed is. Als hij na een maand geen contact opneemt, zorg dan dat je tegen die tijd een goede reden hebt om dat wel te doen. Stuur iets leuks in de eerste plaats wat zijn aandacht trekt en zijn nieuwsgierigeheid triggert. Veel sterkte en hartelijke groet, Marjolein

 30. Hallo,

  Twee weken geleden heb ik het uitgemaakt met mijn ex omdat ik mij ongelukkig voelde. Dit kwam niet perse door onze relatie, bedenk ik mij achteraf. Maar ik zat niet lekker in mijn vel en wilde er voor mezelf achterkomen waar dit vandaan kwam. Na een week geen contact gehad te hebben besefte ik mij dat ik erg graag bij hem wil zijn en hem dus nog terug wil.. Hij denkt zeker te weten dat het beter is niet meer samen te komen. Ik ben hier kapot van en wil er alles aan doen om hem terug te krijgen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

  1. Beste Sarah, ga eerst eens na waar dat gevoel dan vandaan komt voordat je weer naar hem toestapt en zegt dat je hem terug wilt. Neem eerst de tijd voor jezelf. Ik kan me helemaal voorstellen dat je ex denkt dat je niet serieus nadenkt. Volg alvast de ex terugwinnen training door je in te schrijven op de website! Hartelijke groet, Marjolein

 31. Hoi Marjolein,

  Dacht dat relatie over was omdat ik zo stom geweest ben om veel mailtjes te sturen en ik net een stalker was
  Ze was daar flink boos over
  Nu na een paar dagen kreeg ik een lieve mail dat ze inderdaad rust wil.
  Maar zei als we echt voor elkaar bestemd zijn dan komt het wel weer goed en zal altijd aan je denken xxx
  Wat moet ik hiermee zijn er dus gevoelens nog voor mij?
  Of is het geruststellen naar mij toen

  Groetjes , Peter

 32. Beste Marjolein,

  Ik wil je allereerst bedanken voor de goede tips. Ondanks dat ik er nog niet echt aan begonnen ben, maakt het me al minder verdrietig.
  Dinsdagochtend heeft mijn vriend (voor mij) onverwachts onze relatie beëindigd. Maandagavond had hij al wat spullen van mij die nog bij hem lagen al meegenomen. Hij sliep nog bij mij want zijn fiets was er nog en dinsdagochtend kwam het ‘verlossende’ woord. Echter is er niet echt een goede reden en kan ik die zelf ook niet bedenken. Hij zegt dat hij het gevoel niet meer heeft, dat hij niet meer voelt wat hij wil voelen. Hij zegt dat het niet aan mij ligt, ook niet per se aan hem, maar aan ons samen en dat het ‘gewoon’ niet werkt. Dit terwijl onze relatie altijd echt heel erg fijn voelde. Ik dacht echt dat onze relatie heel sterk was. We deelden alles met elkaar en waren er voor elkaar wanneer dit nodig was. Alles wat je zou doen in een gezonde relatie, deden wij. Ik snap er echt niks van. We hebben echter wel een heftig jaar achter de rug, aangezien ik emotioneel zwak was door verschillende heftige gebeurtenissen die mij overkwamen. Het is nu juist weer wat rustiger en nu zegt hij dat hij ‘het’ gevoel niet meer heeft. Wat dat ook mag betekenen. Ik wil hem echt heel graag terug en ben er ook van overtuigd dat dit een kans heeft. De afgelopen twee dagen hebben we nog wat geappt, maar daarbij was hij erg afstandelijk en reageerde hij niet overal op. Hij leek zijn gevoel te negeren en had het alleen maar over hoe de situatie nou eenmaal was. Ik was uiteraard erg emotioneel en heb gisteren de laatste dingen gezegd die ik wilde zeggen. Ik heb daarbij ook gezegd dat ik hoop dat ie er nog goed over nadenkt en sindsdien is er sprake van de radiostilte. Echter is er een probleem. We stijldansen samen, wat ons best goed afging. We vinden dit allebei erg leuk en willen het allebei voortzetten, alleen de komende weken waarschijnlijk niet met elkaar. Het is lastig om op dit punt in het jaar een nieuwe vaste danspartner te vinden, dus we zullen het dan moeten doen met elke week een andere danspartner zoeken. We zullen allebei een ander uur dansen, dus we zullen elkaar in de overgang zien. Nu vraag ik me af of dit de radiostilte belemmerd of niet. En is het verstandig om na een maand wellicht weer samen te gaan dansen of juist niet? Wanneer kan de radiostilte verbroken worden?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  1. Beste, het feit dat jullie op stijldansen zitten is juist een unieke gelegenheid om het beste van jezelf te laten zien. Zorg dat hij ziet dat je het prima naar je zin hebt, plezier hebt met andere danspartners. Ik raad je zeker niet aan om de eerste weken met hem te dansen. Stel het zelf ook nooit voor aan hem. Radiostilte kan alleen pas dan beëindigd worden als jij beter in je vel zit en jouw veerkrachtheid en incasseringsvermogen optimaal is. Een man voelt zich sowieso niet aangetrokken tot afhankelijke, negatief ingestelde of wanhopige vrouwen. Stop met het appen in ieder geval. Ik wens je heel veel sterkte toe! Hartelijke groet, Marjolein

 33. Goedeavond Marjolein!

  Ten eerste heel erg bedankt voor deze informatieve blog.

  Mijn ex en ik zijn nu een paar maanden uit elkaar, voornamelijk omdat zijn familie mij niet accepteert. (andere cultuur) Ondanks dat wij uit elkaar waren zagen wij elkaar wel nog elke week. We deden nog leuke dingen samen, zoals uiteten, naar andere steden voor een paar dagen etc. Ik ben 20 jaar en woon nog bij mijn ouders. Wel sliep hij minstens nog 1 keer per week gewoon bij mij. Alles eigenlijk nog goed, zou je denken. Vandaag precies een week geleden hebben we toch ruzie gekregen om alles en hebben wij elkaar sinds dien niet meer gesproken. Hij heeft mij verwijderd van alle social media platformen, het enige waar ik niet op geblokeerd ben is op whatsapp. Voor mijn gevoel doet het hem heel veel pijn en probeerd hij mij daarom te ontlopen. Echter is hij wél degene die heeft gezegd dat het niet gaat werken en we elkaar moeten vergeten. Toch wil ik het nog een keer proberen en weer contact met hem opnemen. (omdat verder dan zijn familie, alles perfect was tussen ons en dat vond hij ook)

  Denk jij dat ik nog een kans maak? En wanneer kan ik weer het beste contact met hem opnemen?

  Mvg!

  1. Beste Marthe, hartelijk dank voor je reactie. Natuurlijk maak je nog een kans. De reden is omdat jullie ruzie hebben gehad, en hoe tegenstrijdig het ook moge klinken, maar uit elkaar gaan vanwege ruzie is juist geen ‘zware’ reden om geen kansen meer te hebben. Veel zwaarder wegen redenen als ‘we delen samen niet dezelfde levensvisie’ of ‘we hechten beiden niet dezelfde waarden aan de dingen’. Ruzies zijn er om opgelost te worden. Je kunt ook nog de (nieuwe) kansentest doen die je hier vindt, dan weet je het zeker. Veel sterkte en hartelijke groet, Marjolein

 34. Hoi Marjolein,

  Ik heb net je artikel over radiostilte gelezen. wij zijn net een aantal dagen uit elkaar na ruim 6 jaar (meer zijn keuze, maar beidde hadden twijfels) en hebben veel contact gehad de laatste dagen. (Samen bellen/huilen en appen) Er stond een afspraak gepland om elkaar te zien, maar ik heb net gezegd dat het beter is dit niet te doen, stap 1.
  Ik vraag me wel af wat je moet doen als hij dan appt, kan je dan wel terug appen als het niet van jezelf komt of heb je je radiostilte plan dan weer verpest?
  Ik lees kort en bondig antwoorden, niet over gevoelens praten, maar wat als hij elke dag appt.
  daarnaast weet ik dat hij super eigenwijs is en dan waarschijnlijk mij ook gaat negeren of boos wordt, dus ik ben ook wel bang dat het om kan slaan….
  Ook moeten we binnenkort naar de Notaris om het e.e.a. te regelen omdat we een koophuis samen hadden, is het dan ook beter om daarna meer de radiostilte toe te passen omdat je elkaar dan weer ziet of kan dat nu ook wel ondanks die afspraak?

  Gr. C.

  1. Beste Carolina, het beste wat je kunt doen is rustig blijven, kort en vriendelijk reageren. Als hij je appt hoef je ook niet direct te reageren. Wacht gewoon even nadat je bijv. stuurt |ik heb je berichtje gelezen maar ben nu even met een vriendin. Ik kom hier later op terug”. Vervolgens kom je er 1 of 2 dagen later op terug. Je vraag over radiostilte: ik heb het dan wel over 30 dagen, maar het kan veel langer duren. Het gaat erom dat je beiden emotioneel klaar bent om elkaar te ontmoeten, anders kun je gewoon beter nog even afstand houden. Ik wens je heel veel sterkte met alles! Hartelijke groet, MIchelle

 35. Beste Marjolein,

  Inmiddels is het drie maanden uit met m’n ex waarbij ik een ontzettend grote fout heb gemaakt; ik ben vreemdgegaan met een ander in een moeilijke periode (had een burn out). Het is een ingewikkeld verhaal, maar voel me misbruikt door diegene waarmee jk ben vreemd gegaan. M’n ex gelooft dit ook en ondanks dat neem ik ook de verantwoordelijkheid voor m’n daden.

  Afgelopen drie maanden ging t wisselend met m’n ex; elke week wel contact gehad, soms verwijten maar afgelopen weekend was hij ontzettend lief en hebben we twee emotionele gesprekken gehad elkaar ontzettend te missen en dat we met elkaar in gesprek zouden gaan hoe verder op woensdag. Maandag vroeg hij of ik koffie wilde drinken en hij overviel me met het feit dat ik in gesprek wilde en dat t klaar was voorgoed en wat voor afspraken we gingen maken. Hij was heel boos/denigrerend en ik schoot meteen in de emotie omdat het me overviel en heb dus ook heel vaak benoemd hoe graag ik wilde dat t goed zou komen en daar alles voor zou willen doen.

  Di heb ik hem nog even gesproken en excuses aangeboden voor zo in m’n emotie te zitten.. ik heb toen genoemd dat ik graag contact wil maar enkel als we daar verder mee komen (Alsin iig dichter bij elkaar) en anders is t niet goed om contact te hebben want hij switcht zo heen en weer. Hij gaf aan dat het absoluut niet goed gaat komen en dat dat dus betekent nooit meer contact en dat we elkaar nooit meer gaan zien. Tijdens t gesprek zei hij echter wel ook lieve dingen; hij houdt van me en hij zei zelfs; stel we zouden weer bij elkaar komen is drie maanden uit elkaar zijn sowieso te kort.

  Ik schiet zelf heen en weer; in hoop dat het nog goed komt en dan weer in de paniek dat ik hem nooit meer ga zien..
  Heb je tips hoe ik het nu aan moet pakken? Moet ik dit zien als in ieder geval een maand geen contact? Of moet ik juist alles eraan doen om het goed te maken en hem zo laten switchen in het contact? Ik weet t niet meer.. hoor het graag!

  1. Beste Fleur, geef hem vooral alle ruimte die hij nodig heeft om zijn wonden te laten helen, zijn boosheid te kunnen verzachten zodat hij weer bij zijn diepere gevoelens kan komen. Op dit moment is er door dat vreemdgaan van jou toch een blokkade ontstaan. Probeer hem niet te overtuigen maar in plaats daarvan stel je je vooral begripvol op, en wees een luisterend oor. Zeg tegen hem dat je alle verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd op je neemt. Zeg hem ook dat je niet bang bent voor de toekomst en als hij vindt dat hij dit besluit moet nemen dat dat helemaal ok is. Hij moet vooral het initiatief nemen voor contact, niet jij! Veel sterkte in ieder geval. Lieve groet, Marjolein

 36. Hallo

  Het is nu al 2 maand gedaan tussen mijn en mijn vriend na een relatie van 3 jaar.
  Hij heeft het uitgemaakt omdat het voor hem ‘op’ was. We hebben na onze breuk nog afgesproken, samen gaan werken,… Ik wil vanaf nu een radiostilte inlassen. Heeft dit nog zin als het al 2 maand gedaan is?

  Vriendelijke groeten

 37. Beste Marjolein,

  Enkele dagen geleden heeft mijn vriend de relatie verbroken na meer dan twee jaar. Ik ben midden dertig, hij vooraan in de veertig. Hij heeft bindingsangst zodra het gaat over samenwonen. Hierdoor hebben we al enkele keren een crisis gehad. Nu is het dus tot een breuk gekomen. Maar we houden wel van elkaar. Binnen twee maanden zouden we op vakantie vertrekken. Ik stelde 2 maanden radiostilte voor om dan te kijken hoe de zaken staan. Hij ging akkoord (ik hoor nu wel dat hij collega’s en vrienden vertelt dat we uit elkaar zijn). Zal deze radiostilte nog wel effect hebben aangezien ze afgesproken is?

  Groetjes

  1. Beste Caroline, ja hoor, dat maakt eigenlijk niet zo heel veel verschil. De bedoeling is dat het patroon, het ritme waar jullie inzaten wordt doorbroken. Je gaat op die manier anders naar de dingen kijken en hij zal meer begrijpen wat hij mist als hij niet direct een beroep meer op je kan doen. Voor jou geldt hetzelfde natuurlijk. Je hebt nu mooi de tijd om de dingen op een rijtje te zetten. Ga bij jezelf na of je niet teveel doet voor hem. Wanneer jullie elkaar dan over een tijdje weer zien weet je waar je over kunt praten. Probeer dan ook eens openlijk over zijn verwachtingen te praten en zorg ervoor dat hij dat ook kan. Als hij voelt dat hij iets niet kan vertellen dan doe je iets wat hem tegenhoudt. Sterkte met de situatie! Liefs, Marjolein

 38. Beste Marjolein,

  Ik heb zojuist per ongeluk de radiostilte verbroken door per ongeluk iets van hem te liken op Facebook. Wil dit zeggen dat ik helemaal terug van 0 moet beginnen? Ik zit vandaag op dag 15.

  Vriendelijke groeten.

  1. Eigenlijk wel, beter is geen aandacht te schenken aan je ex, niet via FB of andere social media platformen. Maar een enkele simpele ‘like’ is geen drama hoor, als je dat maar niet continu blijft doen. Laat hem zien dat jouw aandacht niet meer op hem is gericht. Sterkte ermee! Liefs, Marjolein

 39. Beste Marjolein,

  Het is nu een maand uit met mijn ex, we waren bijna 3 jaar samen. De rede dat hij het uitmaakte was omdat hij minder voor me is gaan voelen en dat hij vind dat ik beter verdien..

  Ook ik ben bezig met de ’30 dagen geen contact’ regel, ik zit inmiddels op 3 weken. In deze 3 weken heeft mijn ex 2x contact met mij gezocht via whatsapp, hij vraagt hoe het met me gaat en verder gaat het eigenlijk een beetje over koetjes en kalfjes. Ik antwoord hier op, maar wel kort.
  Ik moet toegeven dat ik het heel moeilijk vind om geen contact uit mij zelf te zoeken en dat ik wel eens momenten heb dat ik contact met mijn ex wil gaan zoeken maar tot nu toe weet ik mezelf steeds te herpakken.
  Ik denk dan namelijk dat mijn ex me vergeet als ik geen contact met hem zoek, en vooral omdat we een lange afstandsrelatie hadden en elkaar 1x per week zagen.

  Volgende week zouden we 3 jaar samen zijn, is dit een goed moment om contact te zoeken met mijn ex of juist niet? Ook hebben we nog spullen van elkaar die we nog een keer terug moeten geven aan elkaar, wanneer kan ik dit het beste doen? En wat betekend het dat mijn ex toch soms contact met me zoekt?

  Alvast bedankt!

  Groetjes

  1. Allereerst excuses voor de late reactie! Het is altijd een goed teken als je ex initiatief toont maar je hoeft niet altijd te reageren. Wat de spullen betreft: daarover hoef jij niet meteen te beginnen. Begint hij erover treedt dan kordaat op en noem een concrete datum en tijdstip. Draai er niet te lang omheen. Hij moet zien/merken dat het duidelijk is bij jou en dat jij al bezig bent met verder gaan. Dat is echt het beste wat je kunt doen. Hartelijke groet, Marjolein

 40. Hai Marjolein, ik ben ook michelle hahah!
  Ik heb sinds kort weer contact met mijn ex!
  Ene keer is hij super enthousiast, dan weer wat teruggetrokken. Nou wilde ik dus precies die tactiek bij hem uitvoeren om hem terug te krijgen. Ik weet niet of hij nu ook een soort tactiek bij mij uitvoert of dat ik spoken zie en hij gewoon verward is. Wat ik vooral heel grappig vond is dat hij begon over radiostilte. Ik had het ooit eerst met hem uitgemaakt, kreeg spijt en vroeg hem terug. We hebben zo’n 3 maanden na onze breuk wel regelmatig contact gehouden. Toen wees hij mij af. Dus heb ik een maand lang radiostilte ingelast. Ik had voordat ik op jouw site kom nog nooit gehoord van een ‘radiostilte’. En heb die term zelf nergens anders zien langskomen behalve op dit forum.. maar misschien is dit een gebrek aan mijn algemene kennis haha. Hij was namelijk wel meteen van ja gezellig laten we afspreken toen ik het hem vroeg, maar hij was natuurlijk wel druk ;). Hij stelde, toen ik het hem vroeg, meteen een datum en tijdstip voor. Ik kon toen niet en stelde hem een datum en tijd voor. Dat kwam hem weer niet goed uit. Ik heb hem toen gezegd dat hij me dit weekend maar moest appen om een nieuwe afspraak te maken en hij zei dat hij dit zou doen. Ook had ik al voor ons contact het gevoel dat we allebei aan het afwachten waren tot één van ons contact opnam. Uiteindelijk was ik het die de knoop doorhakte en hij was uitermate vrolijk. Nu weer terughoudend. Ik deed juist eerst terughoudender en nu weer wat vrolijker. Wisselen we elkaar nou af en hebben we dezelfde plannen of zie ik spoken en is hij gewoon in verwarring? Het zou in ieder geval heel grappig zijn als we elkaar allebei terug proberen te krijgen, maar ik wil mezelf geen valse hoop geven.

  Groetjes, je naamgenoot, Marjolein

 41. Hallo Marjolein,

  Even een vraag over de 30 dagen radiostilte. Werkt dit ook twee keer denk je. Vorige jaar zijn we ook 4 weken uit elkaar geweest en kwam mijn vriendin na die 4 weken terug. Ik had in die periode helemaal niets laten horen en het werkte dus.

  Nu zijn we weer uit elkaar en nu inmiddels 5 weken. Ik ben geblokt door haar op whatsapp en facebook en blijft het nu dus erg lang stil. Ik zet de stap niet omdat zij het uitmaakte en ik ook op het standpunt sta dan moet zij ook maar terug komen.

  We houden heel veel van elkaar maar zij staat enorm onder invloed van familie en weet volgens mij niet goed wat te doen. Als ik terugga maakt dat mijn positie zwak en ik moet het schijnbaar al afleggen tegen mijn schoonfamilie. Dit terwijl er eigenlijk geen enkele aanleiding is voor ze om commentaar op me te hebben. (anders bezit ik voldoende zelfkennis om toe te geven als er wat speelt maar er is niets)

  Wat adviseer jij mij?

  Groet,
  M

  1. Beste M, het gaat niet om de vraag “werkt het een 2e keer” (dat is afhankelijk van hoe de relatie was, en hoeveel liefde er nog is) maar meer om de vraag “wat had ik er aan kunnen doen dat ze me niet blokt”. Blokken kan zijn omdat ze haar beslissing wil verwerken, ervaren hoe het is om jou niet meer te zien, ervaren hoe het is om te luisteren naar haar familie, maar het kan ook zijn omdat ze erg gekwetst is door jou. In het laatste geval zou je haar nog een goede brief kunnen schrijven. Ga ook eerlijk bij jezelf na of jullie relatie echt nog potentie heeft. Het heeft geen zin om de ‘ex terug technieken’ toe te passen als het een ongezonde relatie was. Had je haar al geschreven? Veel sterkte en hartelijke groet, Marjolein

 42. Beste michelle,
  ik ben een meid van 17 en ik heb het 4 maanden geleden uitgemaakt met mijn ex. We hebben iets langer dan een jaar een relatie gehad.Eerste 2 maanden hebben we volop contact gehouden. Na 2 maanden heeft hij even een korte flirt gehad, hierna zijn we met elkaar naar bed gegaan. Het was met haar ‘eenmalig iets’. Vroeg hem toch weer terug, probeerde hem te overtuigen en had een lieve brief geschreven. Hij waardeerde de brief heel erg maar voelde toch niets voor me. Ik had me waarschijnlijk te afhankelijk opgesteld. Hij wilde toch weer keer met die meid afspreken. Heb hem toen overal geblokkeerd voor de radiostilte. Na 3 dagen berichtjes waarom ik niet antwoordde. Heeft hij mijn moeder geappt na 5 dagen. Ik vond mijn plan heel goed gaan. Tot mijn moeder dus hem het bericht terug stuurde dat ik tijd nodig had en er heel erg mee zat dat hij met een andere meid ervandoor ging. Daarop antwoordde hij ‘o oke, dan snap ik het was fijner als ze het me zelf gezegd had’. Dit vertelde ze me. Ben woedend geworden. Mijn moeder wist niet dat hij en ik na de breuk weer met elkaar naar bed waren gegaan. Toen ze me vertelde over het gestuurde bericht heb ik haar alles verteld. Toen heeft ze hem gestuurd: bovenstaand verhaal klopt niet. Noa heeft me alles verteld. Ik heb de verkeerde conclusies getrokken. Ze is heel erg boos op je. Toen schreef hij terug: o oke, kan ze me dan even bellen? want de laatste keer dat ik er zag leek het helemaal niet zo. Nu heb ik mn moeder verboden ooit nog dit soort dingen achter mn rug om te doen. Inmiddels is dit 2 weken geleden. Ik ben daarna rustig doorgegaan met ‘radiostilte’ en ben van plan dit nog een week of 4-6 vol te houden. Ik baal heel erg van dat bericht. Denkt u dat het mijn radiostilte plan heeft belemmerd? het ging zo goed. Ik baal er heel erg van.

  1. Nee hoor, ik zou zeggen bel hem gewoon na zo’n 4 tot 5 weken, gewoon voor weer even contact. Zorg dan wel dat je een totaal andere indruk maakt, en wees vooral ‘cool’ over de breuk. Als hij begint over je moeder zeg dan lachend “nou ja typisch mijn moeder weer. Ze wou zich ermee bemoeien en interpreteerde de zaak helemaal verkeerd”. Dus reageer wat laconiek en stel wat belangstellende vragen aan je ex hoe het met hem gaat. Vraagt hij naar jou vertel dan een aantal superleuke dingen die je hebt gedaan en wat er allemaal nog voor de deur staat in de komende maanden. Succes en knap dat je er zo goed mee omgaat. Daar mag je trots op zijn! Groetjes, Marjolein

 43. Beste Marjolein,

  Met veel interesse lees ik de blogs op deze site.
  Mijn vriend en ik zijn 5 jaar samen. We wonen allebei nog thuis maar nadat hij afgestudeerd was en een baan kreeg wilde ik graag samenwonen. Hij zei dat hij dit ook wilde maar ondernam nooit actie. Hierdoor werd ik best onzeker en had ik het vaak over dit onderwerp. Vorige week kwam hij ineens met de mededeling het niet meer te weten en een pauze wilde van 1 maand. Hij wil graag alleen zijn. Hij nam totaal geen contact op en ik werd er kapot van. Voor mij was dat geen break..nu zie ik beter in wat mijn fouten zijn geweest. We gaan morgen afspreken om het erover te hebben maar doe ik daar wel goed aan? Moet ik nu juist ook afstand nemen? Ik wil hem echt niet kwijt..

  1. Beste Denise, jazeker is het verstandig tegen hem te zeggen dat je het begrijpt dat afstand nemen goed is in jullie situatie. Het is heel normaal dat hij nadenkt over zo’n serieuze stap. Alles wordt opeens anders, van thuiswonen naar samenwonen is niet niks. Ik weet niet hoe oud jullie zijn maar wellicht is het beter als je tegen hem zegt dat hij eerst op zichzelf moet gaan wonen, of dat jij het initiatief neemt om op jezelf te wonen. Eerst die zelfstandigheid ervaren, want vanuit die positie kun je veel beter toeleven naar samenwonen. Veel sterkte ermee! Liefs, Marjolein

 44. Hallo mijn ex is verhuist op 1 oktober . We hebben nog contact gehad tot 18 oktober . Met contact bedoel ik bij haar gaan eten slapen wandelen .en elke dag een sms.op 18 oktober kreeg ik niks meer tot ik zelf belde om te vragen wat er was.en een boze reactie kreeg. Ik natuurlijk ook boos.ze zij er is niks meer tussen ons .waarop ik zij ja laat me dan ook maar met rust( dom dus)want sindsdien heb ik haar niet meer gehoord heb nog wel 3maal gebeld en ook3smsjes verzonden maar vergeefs .zou ik er goed aandoen om nu al een brief te schrijven grt serge

 45. Is radiostilte ook handig in een knipperlicht relatie? En is twee weken dan genoeg? Zien elkaar zeker niet dagelijks, moeilijke omstandigheden, wonen niet bij elkaar. Hebben wel dagelijks contact via de telefoon en app. Maar wil graag een patroon doorbreken. Hebben onbewust te hoge verwachtingen van elkaar en zijn beiden niet echt gelukkig, vaak bonje over de telefoon gehad, als we samen zijn hebben we het eigenlijk altijd wel heel leuk. Alleen er zit een soort sleur/schaduw door alles (omstandigheden en dingen die zijn gebeurd). Ik wil graag weer dat oude van ons weer terug en tuurlijk wordt het nooit zoals in het begin, maar zo verder gaan wordt het niet beter. Wil bepaalde patroon doorbreken dus dacht aan radiostilte. Of dit goed zou zijn voor ons.

  M.v.g. Natascha

  1. Beste Natascha, het spijt me dat ik niet eerder heb gereageerd door alle drukte kon dat helaas niet. Maar radiostilte is zeker nodig, juist bij een knipperlicht relatie. En juist als het steeds weer aan en uit is, dan is dat een goede reden om er wat aan te doen en ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt. Dus eerst in kaart brengen waarom het steeds fout gaat. Je moet je oude relatie ook niet terug willen. Wat je wilt is een nieuwe verhouding met nieuwe perspectieven. Dus stoppen met het dagelijkse contact want je schiet er niets mee op. Je ex kan je ook niet gaan missen als je het contact maar steeds aan probeert te houden en op een gegeven moment kan je ex zelfs besluiten om helemaal het contact te verbreken. Het contact moet altijd een goede reden hebben of er moet in ieder geval iets ontstaan. Veel sterkte met alles! Hartelijke groet, Marjolein

 46. Hoi michelle
  mijn vriend heeft het ongeveer 4 weken geleden uitgemaakt na een relatie van bijna 3 maand en heeft ondertussen al verschillende redenen opgegeven waarom hij niet verder wil. Alles ging goed tussen ons tot hij een week voor de breuk ineens afstandelijk begon te doen en mij het gevoel gaf dat er iet scheelde maar telkens ik hem de vraag stelde of er iets was zei hij van niet. hij zei dat hij nog vrienden wil zijn maar laat niets van zich horen. Op facebook port hij mij en liked dingen die ik erop zet. Op het werk zegt hij enkel hey en lacht hij. En als ik dan zelf een berichtje stuur zegt hij dat hij blij was van mij te zien. Ben ondertussen ook te weten gekomen dat hij nog gevoelens heeft maar geen relatie wilt. Ben echt ten einde raad,wat moet ik doen?
  Groetjes

  1. Beste Cynthia, het spijt me zeer dat ik je niet eerder heb geantwoord maar ik ben nog met vakantie tot eind deze week. Ik kan nu even de tijd nemen om je vraag te beantwoorden. Zo te zien heeft je ex behoefte aan meer spanning in jullie relatie. Als jij hem laat zien dat je ‘ ten einde raad bent’ dan kun je zeker geen gezonde spanning opbouwen, maar creëer je juist negativiteit. Speel het spel met hem mee, maak vooral plezier. Ben jij ontspannen, dan zal hij het ook zijn en word jij ook veel aantrekkelijker. Veel sterkte ermee Cynthia!

 47. Beste Marjolein,

  Bijna 3 maanden geleden is de relatie tussen mij en mijn ex stuk gelopen.
  Mijn ex heeft het toen uitgemaakt omdat ze verliefd is geworden op een ander.
  Inmiddels probeer ik me te houden aan die radiostilte.
  Aan het einde van die radiostilte (hoe toevallig ook) is een kennis van ons jarig.
  Nu weet ik dat mijn ex mij er liever bij heeft dan haar vriend omdat ik meer met die kennis heb dan hij.

  Nu is het zo dat ik mijn ex heel graag terug wil.
  Maar hoe pak ik dat aan tijdens die verjaardag van onze kennis?
  Het is best een grote groep die ook komt en ik wil mezelf niet voor aap zetten.

  Ik ben echt heel erg gek op mijn ex en wil haar heel graag terug.

  Help!!!

  Uw kunt mij bereiken op de mail.

 48. Hallo,

  Mijn ex (21jaar) en ik (22jaar) waren 4 jaar samen. We zijn samen volwassen geworden maar op en dag zegt zij tegen mij het ga nie meer. Maar ik wil wel vrienden blijven. Dat waren we dan 1 week weinig contact 1 week meer contact dan weer en week weinig contact dan 1 week veel contact dan 1 week waar we elkaar zagen en dan 1 week super veel contact via snap chat en telefoon en sms’jes ze zegde me dat ze blei is hoe ik nu geworden ben super goed mijn best doe en dat ik er weer goed uitzie en al die dingen tot vrijdag 3 uur ging ze weg ik weet niet naar waar maar ze zegde me als ik thuis ben bel ik jouw maar het wert 6 uur 12 uur geen sms’je of niets ik belde haar de volgende dag ze zegde dat ze in de winkel was en dan smste ze ook weer niet meer en zondag belde ik ze weer en pakte en andere gast op :O en die gast zegt dat ik haar moet gerust laten. Dat heb ik dan gedaan maar ik liep wel verdrietig maar mijn schoon zus had haar en sms gestuur wat ik niet wist redelijk erg denk ik maar mijn ex stuurde zondag nacht 23.46uur en sms je wist toch gewoon vrienden. En dan donderdag verwijdert ze mijn Facebook maar niet geblokkeerd en al onze foto’s weg en iedereen van mijn familie ook verwijderd. Waar mijn andere schoon zus ook achter mijn rug en erge sms stuurde maar ik heb dan naar mijn ex en sms gestuurd dat ik me schaam en dat ik spijt heb van wat mijn schoonzuster gestuurd hebben en dat ik blei ben met haar nieuwe relatie. Maar nu maandag 1 week later stuurde ze mij en Facebook bericht kan ik achter mijn spullen komen. Ik heb ja gezecht dus komt ze nu vrijdag met haar nieuw lief om haar spullen.
  Maar mijn ex haar nieuw lief is 19 jaar en heeft en kapsel wat zij nooit mooi vond bij mij en die gast drinkt en gaat uit met andere vrouwen wat mijn ex tegen is is alcohol en ze is jaloers.

  Kan ik mijn ex terug krijgen? Zo ja hoe moet ik dit dan doen kunt u me mailen aub

  Vriendelijk dank

  1. Beste Sander, dank voor je bericht. Ik heb je inmiddels al geantwoord via de mail. Je kent me toch ? 😉

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl