RELATIEPROBLEMEN DE BAAS ZIJN…

In elke romantische omgang tussen twee mensen is het vaak een terugkerend thema; relatieproblemen. Deze kunnen in het begin van de relatie al aanwezig zijn, maar ze kunnen ook naar mate de relatie in een verder stadium komt de kop op steken. Het hoe en wat van deze problemen is het onderwerp van deze blog. De kans is groot dat wanneer u regelmatig relaties heeft, u zichzelf erin zult herkennen.

De oorzaak van relatieproblemen

Geen twee mensen zijn hetzelfde, is een veelgehoorde uitdrukking. Zoals vaak met zogenaamde cliché’s het geval is, is dat ze gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Mensen verschillen en waar verschil is ontstaat makkelijk ongemak, wrijving of ongenoegen. Maar waardoor komt dat? Ieder mens heeft in zijn of haar leven een unieke ervaring en vanuit deze ervaring een werelbeeld.

Wanneer iemand anders door zijn of haar opinie of mening hieraan tornt, is de reactie al snel dat men zich aangevallen voelt. Het omgaan hiermee hangt van uw karakter af, alsook dat van uw partner. U kunt er in ieder geval vanuit gaan dat het een al te menselijke eigenschap is om uw eigen wereldbeeld te willen verdedigen. Daar heeft u immers uw eigen ervaringen voor gehad.

Gevolgen van relatieproblemen

Relatieproblemen kunnen over hele kleine zaken gaan, maar ook grotere dingen behelzen. Simpele dingen als boodschappen doen kunnen hierdoor een onmogelijkheid worden, maar ook belangrijker zaken als op bezoek gaan bij elkaars familie of vrienden kan hierdoor lastig zijn. Niet voor niets zijn de feestdagen vaak beladen momenten in een relatie.

Wanneer het u en uw partner ontbreekt aan een effectieve manier om met uw problemen om te gaan, kan dit makkelijk leiden tot meningsverschillen en ruzies. Het escaleren van relatieproblemen is hiermee een feit en kan leiden tot vervelende emoties. Interessant genoeg heeft in veel relaties dit ook een positieve functie, namelijk het ‘goedmaken’.

Strijd en het oplossen ervan kan de relatie die u heeft versterken en verdiepen. Wanneer echter niet van de oorzaken wordt geleerd, zal herhaling troef zijn. Vaak gaat herhaling ook gepaard met bovengenoemde escalatie. De grootste consequentie is uiteraard een breuk tussen beiden. Zo’n breuk hoeft echter niet het einde van de relatie te betekenen. Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om deze problemen te lijf te gaan, tenminste, als uw relatie u lief is. 

Het oplossen van relatieproblemen

Het oplossen van de problemen in een relatie begint bij het ruimte geven aan elkaars meningen en opvattingen. Een andere mening of opvatting hoeft immers geen aanval te zijn op uw wereldbeeld. Wanneer we de ander in zijn of haar waarde laten, hebben we al een grote oorzaak aangepakt van eventuele problemen.

Daarnaast is het goed om rustig over de zaken te kunnen praten. Eerlijk verwoorden wat u dwars zit lijkt misschien eenvoudig, maar vaak is het al lastig genoeg om voor uzelf op een rij te krijgen wat u precies dwars zit! Bij het ontstaan van een situatie waarin u vermoedt dat problemen de kop op zullen steken is het van belang rustig te blijven en goed te beschouwen wat u precies dwars zit. Durf ook zaken te benoemen. Wanneer u merkt dat uw partner koppig en halstarrig is, probeer dan op een zachtaardige manier aan te geven dat u dit observeert. 

Wanneer beide personen in de relatie bereid zijn werk te stoppen in het nader tot elkaar komen, is aan alle problemen te werken. De kans is groot, dat wanneer u de stap zet om terugkerende problemen op te lossen, de relatie inniger zal zijn dan ervoor. Vanzelf zal het niet gaan, maar de beloning is des te groter.

RELATIEPROBLEMEN DE BAAS ZIJN... by
Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties