Relatietherapie informatie  – de beste tips en advies

Als je samen een relatie hebt, is het natuurlijk het fijnste als deze relatie zonder al te veel problemen verloopt. Als jullie gelukkig zijn samen zonder ruzies of problemen. Maar hoe graag je dit wilt, zal het niet altijd lukken om een relatie zonder ruzie of problemen te houden. Tot op zekere hoogte is dit geen probleem, maar soms worden de ruzies en de problemen zo erg dat het zo eigenlijk niet meer verder kan.

Als je er samen niet meer uitkomt, maar de stap om uit elkaar te gaan nog te groot vindt, kun je ervoor kiezen om in relatie therapie te gaan. Je moet hier dan natuurlijk allebei wel helemaal achter staan en voor willen gaan, anders is de therapie al gedoemd om te mislukken.

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie en houdt zich bezig met problemen die er zijn tussen twee mensen in een relatie. Deze therapie wordt vaak ingezet om te proberen om een relatie te redden. Maar deze kan natuurlijk ook preventief ingezet worden of juist om een relatie nog verder te verdiepen.

Hoe werkt relatietherapie?

Relatietherapie is een therapie die je samen met je partner aangaat. Het doel van deze therapie is om anders tegenover elkaar te komen te staan en anders met elkaar om te gaan. Om zo de liefde tussen jullie weer voorop te zetten in de relatie en niet de ruzies en de problemen. Dit gebeurt door inzicht te krijgen in de relatie. Bijvoorbeeld inzicht in hoe jullie met elkaar omgaan en met elkaar communiceren.

Tijdens de therapie zullen jullie in gesprekken met de therapeut de problemen die bij jullie spelen bespreken. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontrouw, jaloezie, seksuele problemen of opvoeding van de kinderen. De problemen die bij jullie spelen, zullen uitvoerig worden besproken. Daarnaast zullen jullie handvaten krijgen om deze problemen aan te pakken en hier op een andere manier mee om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn door middel van een oefening die jullie meekrijgen om thuis samen te doen.

Een dergelijke oefening is voor jullie ook een stok achter de deur om buiten de kamer van de therapeut er ook daadwerkelijk wat mee te doen. En dus ook samen aan jullie relatie te werken. Daarnaast zorgen de oefeningen ervoor dat jullie gedwongen worden om samen over de therapie te praten en daardoor hopelijk ook dichter tot elkaar komen.

Belangrijk is dus dat jullie zelf aan jullie relatie zullen moeten werken en de therapeut niet met kant en klare oplossingen voor jullie aan komt zetten. Dit zou natuurlijk ook niet werken omdat ieder mens en iedere situatie anders is. De therapeut zal de beide partners aansporen en helpen om intensief met elkaar bezig te zijn. In een veilige omgeving, ondersteund door een therapeut, zullen er misschien dingen gezegd worden die anders niet zo snel gezegd zouden worden. En dus anders altijd onuitgesproken zouden blijven en dus tussen jullie in zouden blijven staan.

Na de relatietherapie

Als de therapie ten einde is en hopelijk is geslaagd, zijn jullie er natuurlijk nog niet. Het is belangrijk dat jullie aan jullie relatie blijven werken. Hiervoor kunnen jullie de handvaten en oefeningen die jullie tijdens de therapie hebben gekregen natuurlijk gebruiken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om toch één keer in de zoveel tijd een afspraak te maken met de therapeut. Dit om toch bewust bezig te blijven met jullie relatie, mocht dit toch door de drukte van alle dag erbij inschieten.

Wil je hulp voor het redden van je relatie? Je kunt bij mij een gesprek aanvragen via telefoon of Skype. Ook kun je kiezen of je de coaching wilt via email.

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG