Waarom je ruzie maken met je ex echt moet vermijden

Elk koppel heeft tot op zekere hoogte wel eens ruzie met elkaar. Het is nu eenmaal onmogelijk om altijd maar de lieve vrede te bewaren. Vlak voor een relatiebreuk, maar zeker ook daarna lopen de emoties hoog op en liggen conflicten op de loer. Koppels hebben dan de neiging om dan ruzie te maken over de kleinste dingen, puur vanuit frustratie omdat de dingen dan niet gaan zoals ze hadden verwacht.

Ook al is het normaal dat je je frustraties toont en soms even uit de ban springt, toch dien je het ruzie maken met je ex echt te voorkomen. Of je doel nu is om je ex terug te winnen of om uiteindelijk door te gaan met je leven, conflicten met je ex is toch echt niet wat je doel mag zijn. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je ruzie en conflicten met je ex kunt stoppen, en beter nog hoe je je relatie weer kunt herstellen

ruzie met je ex

Waarom maak je eigenlijk ruzie?

Als je voortdurend ruzie hebt met je ex na de breuk dan betekent dit waarschijnlijk dat je uit alle macht probeert de boel te snel te lijmen.

Ook al hebben jullie samen besloten om uit elkaar te gaan, toch hebben jullie er samen veel moeite om elkaar los te laten, en daarom probeer je enigszins contact te houden.

Als je een intense relatie hebt gehad met je ex en intiem met elkaar bent geweest, dan is het natuurlijk erg moeilijk om het contact opeens te verbreken.

In tegenstelling tot wat men in het algemeen denkt, voelen jullie je toch nog tot elkaar aangetrokken en het vraagt enige bewuste inspanning om geen ruzie te maken met je ex na de relatiebreuk.

Bedenk dat ruzie altijd veroorzaakt wordt door een onderliggende angst. Dat kan zijn

  • angst om te verliezen, of
  • angst om er niet meer bij te horen

Vooral de angst om er niet meer bij te horen is het meest pijnlijke wat een mens kan overkomen. Vraag jezelf dus steeds af wanneer jullie ruzie hebben: komt het omdat ik bang ben dat ik niet meer meetel? om niet erkend te worden of door iets anders?

Het is dus altijd erg belangrijk dat wanneer je het weer goed wilt maken met je ex, je je ex het gevoel geeft dat hij/zij er mag zijn. Ondanks het feit dat hij/zij de dingen anders ziet, blijf respectvol naar je ex!

Radiostilte is wat je nodig hebt

De beste manier om conflicten te voorkomen is om afstand te nemen, en zelfs een radiostilte in te lassen als je al langer bij elkaar bent geweest. In ieder geval vermijd je op die manier dat jullie om de onbenulligste dingen onenigheid met elkaar hebben.

Radiostilte betekent ook dat je een beter inzicht zult krijgen op wat er allemaal niet goed ging in je relatie.

Omdat je gekwetst bent en er emotioneel gezien te gevoelig bent na de breuk, is het lastig om je meningen duidelijk te maken.

Soms is het dan nodig om een stap terug te doen om uiteindelijk vooruit te kunnen komen.

komt het nog goed met mijn ex

Wees niet bang om het contact met je ex te verliezen. Als je lang genoeg bij elkaar bent geweest dan is het helemaal niet erg als je een aantal weken geen contact meer hebt met elkaar.

Op die manier vergroot je namelijk aanzienlijk je kansen om op een constructieve wijze met elkaar in gesprek te gaan en zodoende het ruzie maken met je ex te stoppen.

Laat je ex wel weten dat je die afstand wilt nemen om echt rust te krijgen en je te bezinnen op de gehele situatie.

Geef je ex niet het gevoel dat hij/zij de verliezende partij is. Respecteer je ex dus en zeg dat het voor jou geen probleem is dat hij/zij anders over de situatie denkt.

Leg uit dat je afstand wilt nemen niet omdat je boos bent of omdat je je ex iets verwijt. Vertel dat het  puur en alleen is omdat je vindt dat zowel jij als je ex rust nodig hebben.

Maar wat als je nog samenwoont of collega's bent van elkaar?

In sommige gevallen woon je nog samen met je ex of ben je zelfs nog collega's van elkaar en zul je er niet aan kunnen ontkomen om je ex te spreken over een aantal zaken.

Natuurlijk loop je dan ook kans om snel in een conflict verzeild te raken.

Er zijn van die momenten alsof het lijkt dat ieder gesprek of dialoog uitmondt in een confrontatie. Zeker als je ook nog eens samen een bedrijf moet runnen kan het erg moeilijk zijn om het gesprek met je ex positief te houden.

Toch zul je boven de situatie moeten willen staan en moeten proberen om positief te blijven en tegelijkertijd ook je grenzen aan te geven op een vriendelijke en hoffelijke manier. Zoek steeds in de reacties van je ex naar mogelijkheden of je het met hem of haar eens kunt zijn op bepaalde punten.

Bedenk dat je bepaalde energieën uitstraalt die bepaald worden door je mindset.

Zodra je hebt de problemen hebt weten te identificeren die erg moeilijk zijn om op te lossen, omdat het lastig is om het met elkaar eens te worden, stellen we je voor dat je die punten bespreekt op een later tijdstip.

Zeker als je constateert als je zelf of je ex een verdedigende houding aanneemt. In dat geval kun je het best je ex een brief schrijven waarin je je standpunt op een positieve en respectvolle manier uitlegt.

Stel je niet eisend op, maar leg uit hoe jij de dingen aanvoelt, en waarom die punten zo belangrijk voor je zijn, maar leg ook uit dat die punten een grote rol spelen om je goed te kunnen voelen.

Als dat allemaal niet lukt kun je natuurlijk ook nog een mediator inschakelen. Dit kan ook een relatiecoach zijn. Ga niet al te veel in gesprek met vrienden of familieleden, omdat die te dicht bij jou of je ex staan.

Wat als jij en je ex samen kinderen hebben?

Als jullie samen kinderen hebben dan is het ergste wat je kunt doen ruzie maken waar de kinderen bij zijn.

Zeker omdat jullie als ouders een bepaalde band hebben met de kinderen. Je wilt als ouder onderdeel zijn van het leven van je kind, de juiste beslissingen willen maken in het belang van de kinderen, het allemaal zo positief mogelijk willen houden.

Zodra een relatiebreuk eindigt in een scheiding en er vinden confrontaties en ruzies plaats, dan zal het erg moeilijk zijn om het met elkaar eens te worden op belangrijke punten. 

ruzie in de relatie

Probeer echter conflicten zoveel mogelijk te vermijden. Zodra je merkt dat de spanning hoog oploopt, benoem dat dan en zeg bijv.: "ik merk dat dit mij raakt. Daarom is het beter dat we nu deze discussie stopzetten. Ik denk hierover na en kom er later op terug"

Bedenk ook dat het niet goed is om ruzie te maken in aanwezigheid van de kinderen. Kinderen denken namelijk al snel dat het aan hun ligt. Kinderen lijden er heel erg onder als hun ouders ruzie maken.

Probeer dus samen om tot een compromis te komen zeker wat belangrijke zaken betreft. Dit niet in de eerste plaats om je ex te plezieren maar echt vanwege het belang van de kinderen. Via deze weg zal het je uiteindelijk lukken dat het ruzie maken met je ex zal stoppen.

Leg je focus op de dingen waar je controle over hebt. Veel mensen denken dat het terugwinnen van een ex het ultieme geluk en het einde van liefdesverdriet. Maar veel belangrijker is dat je weer in het reine komt met jezelf voordat je ook maar probeert weer bij elkaar terug te komen.

Neem dus de tijd om na te denken over de vraag waar je staat in het leven en wat jou echt gelukkig maakt, los van je relatie. Je kunt vreugde vinden in veel dingen van het leven: via vrienden, families, hobbies en zelfs je carrière. Het meest belangrijke is toch wel dat je eerst jezelf terug vindt.

Blijf bij ruzie de positieve intentie zien

ruzie maken met je ex

Verschillen in mening mag er zijn. Als jij je gekwetst voelt door wat je ex tegen je zei, zegt dat in principe meer over jezelf dan over je ex. Dan valt er dus iets op te ruimen in jezelf. Op zich is dit eigenlijk heel leerzaam. Vraag jezelf dan ook af "wat maakt dat ik hierdoor zo wordt geraakt?". Deze vraag is zeker belangrijk als de ruzie echt een patroon wordt.

Bedenk ook dat wanneer jij continu in de verdediging schiet dat je je ex laat zien dat je weinig zelfvertrouwen hebt. Sterker nog, je ex zal direct denken dat hij/zij het bij het rechte eind heeft. Dat geef een verkeerd signaal, want het gaat er niet om wie er gelijk heeft. Het is dus belangrijk dat je je ex dat ook uitlegt. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft, het gaat om jullie beider geluk. Deze woorden verschillen met slechts 1 letter van elkaar, maar dit inzicht kan ongelooflijk veel rust geven.

Wanneer jij en je ex ruzie hebben, blijf dus rustig en toon het voorbeeld. Wanneer jij laat zien dat jij goed kan omgaan met ruzie en weerstand dan zal je ex je ook niet meer zo snel aanvallen. Bedenk dat wanneer er stress ontstaat dit niet alleen gezond is voor jezelf, maar ook voor je ex.

Ruzie maken met ex betekent dat er nog gevoelens zijn

Dit is wellicht het allerbelangrijkste inzicht als je ruzie maakt met je ex: het betekent namelijk vaak nog dat er gevoelens zijn. Immers als je nooit ruzie maakt dan is de kans groot dat er onverschilligheid in het spel is en niet  echt meer om elkaar geeft.

Feitelijk zou je ruzie maken ook kunnen zien als ontspoorde liefde. Daarbij kan professionele hulp in de vorm van therapie of coaching een uitkomst zijn. Met een beetje meer begrip voor elkaars situatie, en een gezonde dosis empathie, geduld en positiviteit zal het je uiteindelijk lukken om minder ruzie te maken met je ex. De kans is dan groot dat het weer goed komt tussen jou en je ex. 

Heb je hulp nodig om je weer beter in je vel te voelen? Je wilt beter worden in de communicatie met anderen? Laat mij je helpen! Je kunt een afspraak inboeken via deze link:

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

  1. Mijn ex heeft tbs en ik mis hem wel heel erg,
    Maar hij komt dit jaar vrij,wat kan ik nu doen?.

  2. Ik heb mijn ex de oorlog verklaard. Zij is het schuim der aarde. We hebben 4 kinderen op de wereld gezet, maar mevrouw dacht even de bloemetjes buiten te zetten. 18 maanden ben ik belazerd geweest. Heb haar 5x betrapt en steeds ontkennen en liegen. Ben toen in 2 maanden tijd 12 kilo afgevallen en leefde op slaaptabletten. We hebben co-ouderschap 50-50. Maar mevrouw gaat het financieel heel goed voor de wind waardoor ze een Porsche Panamera heeft gekocht. Echter ik moet wel kinderalimentatie blijven ophoesten terwijl ik 50% van de kosten draag in de opvoeding, dus sleep ik haar weer voor de rechtbank. Ook vertelt ze onwaarheden in deze kleine gemeenschap over onze breuk. Dus ja, voor mij put ik positieve energie uit deze oorlog. Mijn haat voor haar is onpeilbaar diep.

    1. Wat een verdrietig verhaal, maar laat de haat geen controle krijgen over jou, want daar heb je helemaal niets aan. Wees vooral een voorbeeld voor je kinderen en focus je niet op haar voor zover dat kan uiteraard, maar probeer dat wel! De liefde die jij je kinderen kunt geven is heel wat meer waard dan haar Panamera of de alimentatie die jij moet betalen. Wat zij aanricht zegt alles over haar, de vraag is nu hoe ga je hiermee om? Je wilt jezelf toch niet verlagen tot hetzelfde niveau toch? Sterkte met alles! Liefs, Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG