Waarom gaan relaties stuk vooral in de lente en zomer?

In dit artikel lees je:

 • check
  waarom relaties stuk gaan en met name in de lente- en zomermaanden
 • check
  wat er hierover bekend is vanuit onderzoek
 • check
  wat je kunt doen als je relatie op dit moment vastloopt

Maar eerst even luisteren naar het interview op RadioFunX 

Voel je het ook wanneer bomen en struiken weer in knop staan, klaar om tot bloei te komen? Het gevoel dat het leven weer meer kleur krijgt?

De vrijgezellen verheugen zich op nieuwe ontmoetingen. Mannen en vrouwen doen er alles aan om weer in vorm te komen. Ze willen er graag weer aantrekkelijk uit zien. Het verlangen om te verleiden en verleid te worden neemt toe en we zien kansen voor een nieuw begin.

Maar hoe zit het nu met bestaande relaties wanneer de lente aanbreekt? Waarom gaan relaties stuk op zulke mooie momenten van het jaar? De perioden waar de zon zich juist meer laat zien?

Verschillende sociologische studies proberen dit fenomeen te verklaren. Helaas zonder echt een eenduidig antwoord te geven op deze vraag.

Feit is wel dat het zo is. In dit artikel gaan we dieper in op de verklaringen die de wetenschap ons geeft.

Het is overigens niet alleen de lente of de zomer waar deze pieken in relatiebreuken worden geconstateerd. Ook vlak voor de Kerst stellen partners hun liefdesrelatie behoorlijk aan de kaak.

Het terugblikken op het afgelopen jaar, het stellen van nieuwe doelen, de druk rondom de feestdagen zoals de ‘verplichte etentjes met de schoonfamilie’ veroorzaken vaak stress en twijfel.

Deze tendens zet zich vervolgens door tijdens de maanden januari en februari en zeker rondom Valentijnsdag. Je zult je misschien afvragen waarom relaties dan juist een verhoogde kans hebben om tot een eind te komen?

En waarom is dat dan? Waarom gaan relaties meer stuk tijdens het voorjaar?

Allereerst is het zo dat je in het voorjaar meer zin krijgt om op te ruimen, de kasten leeg te maken, je huis schoon te maken, je auto, je lichaam... maar niet alleen dat, ook je relatie wordt stevig onder de loep genomen.

Dit komt omdat de winterperiode vaak als zwaar wordt ervaren.

Het is buiten koud en donker en je krijgt daardoor minder zonlicht. Je energie vermindert, je lichaamstemperatuur daalt en daardoor ook je seksuele verlangen.

Het is moeilijker om de deur uit te gaan als het buiten zo koud is. Je zit dan gewoon prettiger bij de haard, toch?

En dan is daar plotseling de lente die je een gevoel van vrijheid en verlangen geeft. Je voelt je aantrekkelijker of doet er alles aan om het te zijn.

Daardoor sta je ook meer open voor vernieuwing en groeit het verlangen om nieuwe mensen te ontmoeten en af te rekenen met het oude.

koppel op het strand

Ook de daling van het melatoninegehalte en ons libido draagt bij tot het verlangen naar seksuele bevrediging zodra de winter voorbij is.

Wanneer de zon meer aanwezig is, voelen mannen en vrouwen zich energieker dan ooit. Ze krijgen zin om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar eerst willen ze graag weten hoe goed ze nog in de markt liggen.

Kijk maar eens goed om je heen. Op vrijwel elke hoek van de straat zie je mensen meer naar elkaar lachen, ze wisselen verleidende blikken uit. We zijn vrolijk en hunkeren naar ‘vernieuwing’.

Wanneer een koppel  gedurende de lange donkere wintermaanden al behoorlijk wat relatieproblemen heeft gehad, zullen partners sneller overstag wanneer ze verleid worden door een ander.

Als je relatie wankel is, is je verbeelding groot. Je denkt al snel dat het gras elders groener is. Wanneer je een aantrekkelijke man of vrouw ziet denk je al snel:

Hoe zou het leven met hem of haar zijn? Zou het beter zijn, spannender? Zou hij of zij voor me zorgen, zorgzaam zijn, me lief kunnen hebben zoals ik het wil?

Moet ik stoppen met mijn relatie? Twijfelen aan je relatie

De lente- en zomermaanden zijn maanden waarin je kunt gaan twijfelen aan je relatie. We hebben hierboven al wat redenen genoemd. Het is duidelijk dat er in die periode van het jaar je energie toenoemt en je je vervolgens gaat afvragen:

 • check
  Zie ik het nog wel zitten met mijn partner?
 • check
  Wil ik nog tijd energie en aandacht stoppen in deze relatie?
 • check
  Zou ik niet beter af zijn met een andere partner?
 • check
  Is mijn relatie nog de moeite waard?

Wanneer dit ook voor jou geldt, dan wil ik je vragen om, voordat je een definitieve keuze maakt, stil te staan bij deze vragen:

liefde in de zomer
 • check
  Hou ik nog steeds van mijn partner?
 • check
  Komt mijn verlangen om nieuwe mensen te ontmoeten voort uit een gebrek aan liefde van mijn partner? of...
 • check
  Ben ik gewoon wat energieker en meer opgewonden dan tijdens de wintermaanden?
 • check
  Kan en wil ik deze nieuwe energie gebruiken om mijn huidige relatie weer een nieuwe boost te geven? of...
 • check
  Denk ik er goed aan te doen om een nieuwe partner te zoeken?
 • check
  Heb ik er alles aan gedaan wat in mijn vermogen ligt om deze relatie tot een succes te maken?

De grote voorjaarsschoonmaak in de liefdesrelatie

Daar waar Amerikanen spreken over een ‘spring break’ zeggen we in Nederland  ‘we houden een grote voorjaarsschoonmaak’. 

Grofweg zijn mei en juni de maanden van de eerste echte warme zonnestralen. Kalfjes en lammeren dartelen in de wei. Krokussen schieten uit de grond en aan de bomen en struiken zien we nieuwe knoppen verschijnen.

« De lente is de periode waarin de rest van de wereld mooier en lichter lijkt en waarbij de routine van het samenleven als koppel steeds zwaarder lijkt te wegen», aldus Céline de Donno, klinisch psycholoog en consultant voor de Franse Parship datingsite.

“Tijdens de voorjaarsschoonmaak zullen we er alles aan doen om de relatie te verbeteren en als dat niet mogelijk is, dan zoeken we het wel elders”, zegt de clinicus, die elk jaar in de maand juni het aantal leden op datingsites ziet toenemen.

Overigens zie ik zelf ook een toename van aanvragen voor coaching bij een relatiebreuk tijdens de lente- en zomermaanden.  

Ook data-journalist David McCandless deed onderzoek op 10.000 Facebook accounts en presenteerde de resultaten van zijn onderzoek in een prachtige grafiek.

peak break up times

Uit dit onderzoek blijkt eveneens dat relaties in het vroege voorjaar massaal tot een eind komen.

De afbeelding van David McCandless onderschrijft, afgezien van de woorden van Céline de Donno, ook de geschriften van psychiater Dr. James P. Cattell uit 1955 . Cattell spreekt over een "pre-vacation syndrome”.

Vlak voor het eind van de lange donkere winterperiode, constateerde deze psychiater bij zijn patiënten "een zekere angst en prikkelbaarheid, een nostalgie naar tijden dat het goed was, wat snel gevolgen heeft voor de liefdesrelatie".

Waarom gaan relaties stuk? De zoektocht naar erkenning

De behoefte aan erkenning van het andere geslacht of we 'er nog wel toe doen' is het grootst tijdens de lente- en zomermaanden. Of je nu vrijgezel bent of niet. Wanneer je die erkenning niet bij je partner vindt, zit er niks anders op dan die te zoeken buiten de deur.

Volgens Céline de Donno blijken vrouwen meer nog dan mannen tijdens de lenteperiode een punt achter hun relatie te zetten. Ze hebben kennelijk meer behoefte aan erkenning. Dat verlangen wordt al snel bevredigd door een simpele glimlach van een aantrekkelijke vreemde.

waarom gaan relaties stuk

De lente- en zomermaanden zijn de meest geschikte maanden om de relatie te beëindigen.

Liefdesverdriet is immers makkelijker te dragen tijdens zonnige vrolijke dagen dan tijdens sombere wintermaanden.

Heb je momenteel een relatie en is er nog steeds liefde? Maak je geen zorgen 😉

Het feit dat het nu lente is, hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat je je zorgen moet maken.

De kans is groot dat je relatie deze periode gewoon zal overleven. Echter, kom je tot de conclusie dat er inderdaad relatieproblemen moeten worden opgelost? Dan is het juist nu het moment om daar iets aan te doen, in plaats van dat je besluit definitief een eind te maken aan je relatie.

Want wees eerlijk:

Het is natuurlijk veel moeilijker om om energie aandacht en tijd te investeren in een relatie waarvan je vindt dat die nu niet bepaalt 'je van het' is, dan dat je die energie aandacht en tijd investeert in een nieuwe relatie. Een nieuwe relatie heeft dan meer aantrekkingskracht omdat het voelt alsof er meer mogelijkheden zijn.

Dus je vindt inderdaad dat sommige dingen niet lekker lopen?

Waarom zou je geen open kaart spelen? Wanneer je verstoppertje speelt, je ontwijkt problemen door er niet over te praten, schiet het natuurlijk niet op.

Je kunt deze periode daarentegen ook zien als een periode van vernieuwing door alles nog eens goed in kaart te brengen wat er mis is met je relatie. Ruim irritaties op, je partner ziet er ongetwijfeld nog net zo aantrekkelijk uit als de glimlachende vreemdeling die verleidelijk net nog naar je zat te lonken. 

Wat doen als je relatie stuk is gegaan nu het lente is

 • check
  Vergeef en vergeet!

Wanneer je maar blijft hangen in liefdesverdriet zul je niet verder komen. Vergeef eerst jezelf, en dan je ex. Overtuig jezelf er niet van dat je, nu je hebt gefaald, altijd zal falen. Je was ooit moedig genoeg om in die relatie te stappen en jezelf aan je ex te geven. Het is niet dat als je zoveel van jezelf hebt gegeven, je alles kwijt bent. Dat is iets wat je jezelf aanpraat.

Heb respect voor jezelf. Hoe kan iemand je respecteren en liefhebben als je niet begint bij jezelf?

 • check
  Hou afstand

Jij en je ex hebben tijd nodig om alles goed op een rijtje te zetten. Ook al hebben jullie besloten om vrienden te blijven, toch zul je er beter aan doen om afstand te nemen.

Afhankelijk van de redenen van de breuk, kan het veel gemakkelijker zijn om terug te gaan naar de 'relatie'-modus als je weer te snel contact hebt met elkaar. Afstand nemen betekent dus: geen ontmoetingen, geen telefoontjes, geen tekstberichten, geen emails en zeker geen seks met je ex!

 • check
  Investeer in jezelf

Tijdens een relatie veranderen mensen nu eenmaal. Mensen zijn vaak ook geneigd om, zodra ze een relatie aangaan, geen tijd en energie meer te stoppen in hun hobby's.

Nu je vrijgezel bent heb je hier alle tijd voor. Je kunt ook besluiten iets nieuws te gaan leren, zoals bijv. een taal, of een bepaalde sport. In ieder geval kan het einde van een relatie ook heel veel goeds brengen: meer tijd voor je persoonlijke ontwikkeling, je kunt je focussen op nieuwe doelen, het ontmoeten van nieuwe mensen etc.

Er is geen quick-fix om je liefdesverdriet snel te doen verdwijnen

Echter, na enige tijd  zul je merken dat de pijn een beetje makkelijker te verdragen is.

Zeker als je je laat omringen door mensen die van je houden?

man met liefdesverdriet

Wil je je ervaringen met me delen? Aarzel dan niet om hieronder een berichtje achter te laten.

Wil je hulp bij het terugwinnen van je ex? Wil je je relatieproblemen oplossen? Schrijf je hieronder in voor de gratis ex-terugwinnen training!

Klik hier om een reactie achter te laten 5 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG