JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        LIEFDESVERDRIET    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Gebroken hart? Volg deze gouden tips!

Een gebroken hart hebben is pijnlijk. We weten allemaal hoe diep je in de put kan zitten nadat je relatie is verbroken. Het is een van de meest moeilijke fasen in het leven van een mens, vooral als de relatie zo idyllisch leek en er allerlei plannen waren en beloftes werden gedaan die zoveel goeds in het vooruitzicht stelden. Maar nu heeft je ex het uitgemaakt, zul je je gebroken hart moeten genezen en je liefdesverdriet een plek moeten geven.

Wetenschappers hebben het effect bestudeerd op onze hersenen en leverden het bewijs dat een gebroken hart niet een verzonnen ziekte is. Liefde doet pijn. Dat is gewoon een feit. Het verwerken van liefdesverdriet is een ingewikkeld proces dat gepaard gaat met veel afwisselende emoties en stemmingen.

Wetenschappers hebben zich lange tijd beziggehouden met de vraag: wat gebeurt er eigenlijk met iemand die zich opeens realiseert dat hij of zij geïnvesteerd heeft in een liefde die niet kan? Een onmogelijke liefde dus die je nu moet loslaten en nu met een gebroken hart zit.

Meerdere groepen hebben zich gebogen over de kwestie wat mensen bezielt om hun ex wel 30 smsjes per dag te sturen? Sommige mensen zijn zo kapot van liefdesverdriet dat ze grijpen naar de drank, of ze zeggen zelfs hun baan op.

Het ironische is dat als je hart gebroken is dezelfde hormonen actief zijn als wanneer je verliefd bent.

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, veroorzaakt een gebroken hart geen fysieke pijn.

De onderzoekers konden aan de hand van een MRI scan (MRI staat voor magnetic resonance imaging, dat een precies beeld geeft van de hersenfuncties, spieren, pezen, hartfunctie en buikorganen) geen abnormale activiteiten in de hersenen waarnemen.

Wel konden zij vaststellen dat er hormonen vrijkomen als cortisol en adrenaline, net als bij stress situaties.

Hierdoor kun je misselijk worden, het gevoel hebben alsof je adem tekort komt en ook kan de hartslag soms trager worden (cardiomyopathie). In sommige gevallen kan een gebroken hart zelfs fataal zijn door deze gevolgen.

Een gebroken hart verwerken duurt minstens 3 maanden

In 2010 is er door een team van psychologen van de Rutgers University in New York een onderzoek gedaan onder 10 vrouwen en 5 mannen met een gebroken hart.

Al deze mensen vertoonden de hierboven genoemde liefdesverdriet symptomen. Daarnaast klaagden ze over slapeloosheid en depressieve gevoelens.

De groep mannen en vrouwen werd gevraagd om foto’s van hun ex te bekijken. Tijdens het MRI onderzoek constateerde men dat de hersenactiviteit vergelijkbaar was met een verslaafde die hunkert naar een shot cocaïne.

Anders gezegd: wanneer je verliefd wordt is het eigenlijk hetzelfde als verslaafd raken aan drugs. De hersenen hebben steeds meer dopamine nodig (de hormoon die voor gevoelens van geluk en verlangen opwekt). Dit verklaart waarom je je ex zo vreselijk mist en het letterlijk voelt alsof je hart gebroken is. Als je niet oppast kun je daardoor zelfs obsessief raken.

Je ziet het terug bij verliefde koppels die, als ze met elkaar aan het bellen zijn, met moeite van elkaar afscheid kunnen nemen en gemakkelijk verzeild raken in oeverloos gezwets zoals “ok ik ga ophangen. Nou hang op nou, of moet ik het doen? Hang jij nou maar op dan”.

Deze euforische periode duurt echter maar kort, want ook hier raken de hersenen aan gewend.

Na een relatiebreuk breekt er een nieuwe obsessieve fase aan, maar nu in omgekeerde richting waardoor je steeds meer verlangt naar je ex. Tijdens die fase kan het soms gebeuren dat de hersenen gevoelens van plezier trachten op te wekken door meer dopamine aan te maken. Daarom kun je soms overvallen worden door niet te stoppen vreetbuien. Dit zijn natuurlijke reacties wanneer je geestelijke en fysieke pijn voelt door een gebroken hart.

Uit een onderzoeksrapport blijkt dat liefdesverdriet verwerken ongeveer 3 maanden duurt. Met de tijd verdwijnt ook de pijn van het gebroken hart.

Het gebroken hart syndroom: wat is dat precies?

De officiële naam van een gebroken hart syndroom is stress-induced cardiomyopathy.

Het komt voornamelijk voor bij vrouwen van gemiddeld rond de 61 jaar (waarschijnlijk door de verminderde productie van oestrogenen) en heeft deels te maken met liefdesverdriet en deels met hartfalen door een tijdelijk slecht functionerende hartspier.

De emotionele schok en plotselinge stijging van stress hormonen – bijvoorbeeld na een verbroken relatie of woede-uitbarsting – kan dan zo heftig zijn dat het hart het begeeft en je eraan overlijdt.

Maar wees gerust, want slechts 1% van de mensen sterft aan een gebroken hart syndroom. De meeste mensen zijn na 48 tot 72 uur weer herstellende en na enkele weken zijn ze meestal wel weer genezen.

Heb je continu pijn in de borst ook al zit je stil? raadpleeg dan zo snel mogelijk de huisarts.

Omgaan met een gebroken hart

In de allereerste plaats is het belangrijk dat je erkent dat je hart is gebroken, dat het niet erg is om te treuren om een ex. Het liefdesverdriet wat je hebt mag er gewoon zijn.

Het is dan ook belangrijk dat je die gevoelens accepteert en niet probeert de pijn te onderdrukken, want dat kan je in je latere leven nog zuur komen te staan.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang je liefdesverdriet zal duren omdat ieder mens verschillend is, maar wel is het zo dat ieder mens met een gebroken hart door dezelfde fasen van het verwerkingsproces gaat en het uiteindelijk durven loslaten van je ex.

De fasen van een gebroken hart

Je vraagt je misschien af hoe lang liefdesverdriet duurt. Je moet ten eerste een aantal fases ondergaan om uit de cyclus van de pijn te komen. De eerste week is de moeilijkste periode. Je ex is weg en nu blijf je achter met een groot, leeg gevoel. Misschien heb je nog talloze vragen waarop je nog even moet wachten voordat je antwoord krijgt. Het huis is nu veel leger en stiller omdat je ex vertrokken is. Alles verandert voor je, en verandering doet sowieso altijd pijn.

Wat de herinneringen aan je ex betreft: misschien hangen er overal foto’s van jullie reisjes of andere leuke momenten. Mijn advies: stop ze in een doos en leg het op een plek waar je voorlopig niet meer komt. Wacht met alles weg te gooien want je weet niet wat de toekomst brengt.

Mijn hart is na 3 weken nog steeds gebroken

Waarschijnlijk is het grootste verdriet nu weg maar je blijft nog met vele vragen zitten. De pijn is wel minder fel. Wat je het beste kan doen is erover praten. Je kan dat doen met beste vrienden of zelfs met je ex.

Je kunt een afspraakje maken op een bekende locatie of zelfs bij je thuis. Praat alles van je af en je zult zien dat het zal werken. Hoe meer je praat, des te sneller zal het lege gevoel verdwijnen.

Na een maand of 3 heb je voldoende tijd gehad om na te denken. Misschien heb je zelfs al eens gesproken met je ex of misschien ben je dat wel van plan. Als je dat van plan bent mag je deze kans zeker niet laten liggen.

Zelfs als je ex je nog even niet wil zien, bestaat er een kans dat je ex dat over een jaar wel wilt! De vraag is alleen of jij tegen die tijd je ex nog terug wilt. Het is goed mogelijk dat je inziet dat je een betere partner verdient dan je ex.

11 super tips om een gebroken hart aan te pakken

Hieronder geven we je een aantal effectieve tips om een onbeantwoorde liefde los te laten en je gebroken hart te helen. Het zijn wat ideeën die je zeker gaan helpen. Volg alle stappen en je zult zien dat je je steeds beter zult voelen.

Gebroken hart tip 1: luister naar je lichaam

Heb je lichamelijke klachten omdat je relatie verbroken is? klachten als buik- maagpijn, zweten, gewichtsproblemen, stress, slapeloosheid zijn signalen dat er nodig iets moet veranderen. Zorg in de eerste plaats voor gezonde voeding en in de tweede plaats voor voldoende lichamelijke beweging. Probeer veel te lachen. Lukt dat je niet, wees je dan vooral bewust van de uitdrukking op je gezicht. Glimlachen helpt je al om je beter te voelen.

Gebroken hart tip 2: schrijf een brief aan je ex

Om van je gebroken hart af te komen, kan het helpen een brief te schrijven aan je ex. Dat kun je ook doen als je het zelf hebt uitgemaakt.

De beste manier om van je liefdesverdriet af te komen is je ex een handgeschreven brief te sturen. Zorg ervoor dat je brief niet te lang is. Je kunt je gedachten op die manier goed op een rijtje zetten.

Begin met het uiten van je dankbaarheid, dus bedank je ex voor de mooie momenten die jullie samen hadden en wat je allemaal hebt geleerd van de breuk. Misschien kun je ook nog dingen kwijt die je altijd al had willen zeggen. Als je doel is om je ex terug te winnen, pas dan wel op dat je niet alle focus legt op jezelf, maar vooral op die dankbaarheid. Dat schept al veel positiviteit tussen jou en je ex.

Gebroken hart tip 3: geef je emoties de ruimte

Om van je gebroken hart af te kunnen komen, is het belangrijk om je emoties de ruimte te geven en jezelf te uiten. Heb je toch, nadat je de brief hebt verstuurd, de enorme drang om het uit te schreeuwen en je tranen te laten vloeien en je weet niet hoe je het kunt stoppen? Doe dan de zeer effectieve gebroken hart oefening. Op de eerste dag spreek je met jezelf af dat je 1 uur toe mag geven aan je verdriet en je dus mag huilen.Liefdesverdriet Boek

Zet een muziekje op die je heel erg aan je ex doet denken en waarbij je zoveel mogelijk herinneringen ophaalt. Natuurlijk word je daar verdrietig van en dat mag ook, maar niet langer dan een uur.

Op dag twee geef je jezelf 50 minuten en zo haal je steeds 10 minuten af van de tijd die je mag spenderen aan je liefdesverdriet. Aan het eind van de week beloon je jezelf door jezelf extra te verwennen.

Naast deze effectieve oefening kun je ook overwegen om te gaan mediteren, zodat je leert meer ruimte te scheppen in je bewustzijn voor andere dingen en personen in je leven.

Je vindt nog meer tips om te herstellen van je liefdesverdriet in het Ebook ‘Genees Je Gebroken Hart in 15 Stappen’ van Marjolein – Liefdesverdriet.nl.

Gebroken hart tip 4: vergeef jezelf en je ex

Het is heel belangrijk dat je jezelf, maar ook je ex vergeeft voor alle fouten die jullie hebben gemaakt. Fouten maken is menselijk en zonder fouten maken kom je ook niet verder in het leven.

Als je jezelf en je ex niet kunt vergeven dan zal de pijn van je liefdesverdriet langer aanhouden. Het niet kunnen vergeven komt vaak voor als je bedrogen bent door je ex en je dat niet goed hebt weten te verwerken. 

Toch is het verstandig om zowel jezelf als je ex te vergeven. Als je ex is vreemdgegaan zegt dat niets over jou, noch over de gevoelens die je ex voor je had.

Bovendien kan het niet kunnen vergeven van je ex jouw toekomstige relaties in de weg staan. Accepteer je je fouten dan kun je ook gemakkelijker je hart open stellen voor nieuwe dingen en andere mensen.

Natuurlijk is vergeven niet hetzelfde als vergeten en ook niet dat wat er is gebeurd als ook het gedrag van jezelf en je ex goedkeurt. Lukt het je om je woede en verdriet los te laten dan zal je ex, of de persoon die je heeft gekwetst, ook geen macht meer hebben over jou.

Gebroken hart tip 5: Bedenk dat de pijn van een gebroken hart altijd tijdelijk is

Ook al lijkt het, nu je liefdesverdriet heel erg groot is dat je nooit van die emotionele pijn zal afkomen, bedenk dat dat slechts een illusie is.

Ook als je nog droomt over je ex, en je je afvraagt waarom dat is, weet dan dat dat een natuurlijk verschijnsel is. Een verschijnsel die alles te maken heeft met jouw verwerkingsproces.

Ook dit verdriet gaat weer over, en zoals men vaak ook zegt ‘de tijd heelt alle wonden’. Het is niet zo, nu je deze emoties, gevoelens en gedachten hebt, dat ze een onderdeel zijn geworden van jou als mens.gebroken hart

Emoties, gedachten en gevoelens komen en gaan en jij bent de enige die besluit om ze toe te laten of niet.

Het afsluiten van een gebroken hart is dus een keuze die je op een gegeven moment maakt als je durft te zeggen ‘en nu is het genoeg. Ik wil niet zo zijn, er is nog zoveel meer te beleven in het leven en het leven is al kort genoeg’

Gebroken hart tip 6: weet dat de pijn bij mannen anders is dan bij vrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen meer lijden onder liefdesverdriet maar dat ze wel sneller herstellen dan mannen. Dit komt omdat vrouwen meer investeren in een relatie dan mannen. Vrouwen komen na een relatiebreuk vaak sterker uit de ervaring dan mannen. Bij mannen dringt de pijn van een gebroken hart pas later door.

Gebroken hart tip 7: Besteed meer aandacht aan je familie en vrienden

Je hoort vaak “in moeilijke tijden leer je pas echt je vrienden kennen”  en dat klopt ook inderdaad – ook bij een gebroken hart. Er zijn mensen die niet weten wat ze moeten zeggen omdat je zoveel verdriet hebt. Laat je vrienden echter weten dat ze welkom zijn, tenminste als je behoefte hebt aan hun aanwezigheid.

Ook komt het vaak voor dat als je intens verdriet hebt – zoals bij een gebroken hart – dat er uit onverwachte hoek opeens steun komt van mensen die je lange tijd niet hebt gezien of gesproken. Dit in tegenstelling tot vrienden waarvan je dacht dat hun vriendschap oprecht was en waarvan je overtuigd was dat zij je zouden steunen door dik en dun. Weten je vrienden zich geen raad met je verdriet en pijn? Vertel ze dan dat je al grote steun zal ervaren als ze naar je zouden luisteren. Vergeet ook niet je vrienden te steunen, want de beste therapie bij een gebroken hart is hulp bieden aan anderen.

Gebroken hart tip 8: Stel je doelen en verwachtingen bij

Wanneer je verdriet hebt vanwege een gebroken hart is het moeilijk voor te stellen dat er nog een mooie toekomst in het verschiet ligt. Toch zijn dit soort ervaringen ook heel leerzaam. Verdriet leert je ook bewust te worden van wat wezenlijk belangrijk voor je is. Je wordt dus gedwongen om naar de toekomst te kijken.

Maak dus een lijstje van alles wat waardevol voor je is en wat je graag zou willen bereiken in je leven. Laat je vooral ook omringen door positief ingestelde mensen. Dat is de snelste manier om over je gebroken hart heen te komen.

Gebroken hart tip 9: Ga na welke overtuigingen je hebt over je ex en relaties in het algemeen

Het verdriet om een verbroken relatie kan heel aangrijpend zijn. Het is niet alleen dat je de persoon waar je zoveel van houdt kwijt bent maar ook alle plannen en idealen die je had voor de toekomst. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over wat er niet goed ging in je relatie zodat je weet wat je precies zoekt in een partner. Op die manier voorkom je dat je wederom te maken krijgt de pijn vanwege een gebroken hart.

Lijkt de pijn nooit weg te gaan? Ga eens eerlijk na welke overtuigingen je hebt over liefdesrelaties. Zijn de gedachten over je ex wel reëel? Ben je de eigenschappen van je ex nu niet aan het idealiseren?

Waren je ideeën over je relatie misschien te overdreven romantisch en stond je niet meer met beide benen op de grond?

Heb je teveel van jezelf weg gegeven in de hoop dat je je ex zo nog meer aan je kon binden?

Het is goed mogelijk dat je je al te lang voor de gek hebt gehouden en bleef geloven in dingen die niet meer bestonden.

Gebroken hart tip 10. heb je kinderen en een gebroken hart? geen hen zoveel mogelijk van je liefde en aandacht

Kinderen vragen enorm veel aandacht. Zeker als je hart is gebroken kun je het gevoel hebben dat ze je leegzuigen. In plaats van ze weg te jagen kun je je beter op je kinderen focussen en activiteiten ondernemen die zorgen voor afleiding.

Gebroken hart tip 11: accepteer fouten en omarm veranderingen

Zeg je steeds tegen je ex “je hebt mijn hart gebroken” en je blijft steeds maar met je vinger naar hem of haar wijzen?

Of je legt de schuld steeds bij jezelf? Stel jezelf dan de volgende vraag “wat helpt het mij om verder te komen als ik dit blijf herhalen”?

Doodgaan van verdriet bestaat dus, maar trap niet in de valkuil door je op te stellen als slachtoffer maar neem het heft in handen en neem de leiding over je leven.

Hopelijk heb ik je meer inzicht gegeven in de vraag “hoe ga ik om met een gebroken hart”. Een onbeantwoorde liefde loslaten is zeker niet eenvoudig. Stel je echter open voor alle mogelijkheden en wees dankbaar voor wat je nog hebt.

Ontdek hoe ik jou in 3 online sessies van je liefdesverdriet af kan helpen. Het resultaat is verbazingwekkend snel! Geen ellenlange gesprekken zoals bij de psycholoog zodat het probleem alleen maar lang in stand wordt gehouden. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

46 cliënten kwamen binnen 6 weken (na 3 online therapie sessies) af van:

 • Liefdesverdriet
 • Bindingsangst/Verlatingsangst
 • Codependent gedrag
 • Obsessief gedrag
 • Schuldgevoelens
 • en nog veel meer...

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Hoi,
  het is nu 2 maanden uit tussen mij en mijn vriend .
  we hebben de afgelopen tijd weekelijks contact gehad en ook afgesproken en seks gehad( niet erg slim ik weet het)
  Ook was ik jarig en stuurde hij me bloemen.. en kwam hij s avonds op visite toen het bezoek weg was.
  elke keer was het super leuk maar de dag erna twijfelde hij weer en zei me dan in de war te zijn en nu heeft hij voor de 3de keer gezegd het komt niet meer goed maar blijft dan telkens contact zoeken
  nu is het al even stil .. ik denk ook dat hij beïnvloed
  wordt door vrienden en ook door een vorige soort gelijke situatie met zijn ex ik probeer hem los te laten al a l is dit niet makkelijk want ik mis hem en de kinderen ontzettend ( niet van ons samen ) zijn er nog tips?

 2. Hoi,
  Het is nu al een tijdje uit na 6 jaar een relatie te hebben gehad.
  Wij hebben een zoon samen.
  Mijn ex is al heel snel zich gaan ontfermen over een andere vrouw, waardoor ik mij nog meer gekwetst heb gevoeld.
  Ondertussen is hij ook af en toe met mij naar bed geweest.
  Dat maakte de situatie voor mij nog moeilijker.

  Nu heeft hij een relatie met haar en doen ze samen dingen met mijn zoontje.
  Mijn ex schoonfamilie heeft haat ook geaccepteerd.

  Het voelt alsof ik vervangen ben en ik niet meer belangrijk ben.

  Ik heb echt pijn van binnen.

  Ik woon nog in zijn huis met onze zoon. Maar Binnekort moet ik eruit..
  Waardoor alle gevoelens, verdriet en boosheid terug komen.

  Ik had nooit gedacht dat het zo veel pijn zou doen.

  De ene moment gaat het en daarna stort mijn wereld weer in. Waardoor ik vaak dingen Doe en zeg waar ik later spijt van heb.

  Groet,

  Ro

 3. Hoi
  Ben 33 jaar en 6,5 jaar een super relatie gehad het geraakte uit omdat ik me niet ineens kon
  Aanpassen aan bepaalde situaties… ze had heel veel werkdruk ook is ze aant promoveren.. na 8 weken geen contact heb ik haar een een brief geschreven .. kreeg een week erna na een mailtje terug dat ze het fijn vond dat ik de breuk respecteerde en dat ze het er ook moeilijk mee had… heb er terug op gereageerd dat ze goed voor haar eigen moest zorgen en dat ik haar nog graag zie…. ik mis haar en ben soms helemaal geblokkeerd door mij emoties.. ze woont terug in Tilburg ik sport en klus veel in het huis ben eigenlijk constant bezig!!! Ik wil er echt voor gaan maar haar vriendin zegt dat ik haar moet loslaten… groetjes frank

  1. Beste Frank, het is goed wat je hebt gezegd, maar bedenk dat het geen invloed heeft op haar als je zegt ‘ik mis je’. Probeer eerst een tijdje afstand te nemen en je emoties weer onder controle te krijgen. Heel goed dat je constant bezig bent want dat zorgt voor afleiding. Ze vertelde je ook dat ze er moeite mee heeft. Stel je begripvol op en zeg ‘het is ook moeilijk, zowel voor jou als voor mij maar we redden het wel’. Op die manier schep je vertrouwen en rust. Schenk jezelf en haar die rust eerst voordat je weer naar haar toestapt. Veel sterkte met alles en lieve groet, Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl