JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Psychologie van loslaten    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De stille kracht van niet reageren: 29 punten van emotionele wijsheid

Misschien is je relatie nu uit en je hoopt op een berichtje van je ex. Je verlangt er zo naar, dat als je ex dan eindelijk reageert, tja, wat doe je dan? Reageren of niet?

We leven nu eenmaal in een wereld van constante communicatie. Vooral als het een relatiebreuk betreft is het wenselijk om de de 'kracht van niet reageren' te gaan leren zien als een tool die je heel veel kan brengen.

De kans is groot dat je helemaal niet gewend bent om niet te reageren op de berichtjes van je ex. Onbewust kun je het ervaren als 'onbeleefd' 'respectloos' of 'negeren'. Maar de vraag is: is dat werkelijk ook zo?

In dit artikel wil ik samen met jou de 'kracht van niet reageren' onder de aandacht brengen. Er zit namelijk wel degelijk een bepaalde kracht achter die meer is dan slechts een passief-agressieve handeling. Niet reageren op berichtjes van je ex kan een bewuste keuze zijn die echt wel ook positieve effecten bevat.

Laten we dus verkennen welke positieve kanten en negatieve kanten zitten aan het 'niet reageren'. Dit is heel zinvol omdat niet reageren vaak een instrument van wijsheid en innerlijke kracht bevat waarvan je je hoogstwaarschijnlijk nu niet bewust bent. Zeker niet als je bent gedumpt door je ex. Ik weet dat het moeilijk is om niet in te gaan op dat lang verwachtte berichtje na een breuk.

Het is ook gewoon interessant om de psychologische effecten en aspecten van 'de kracht van niet reageren' te onderzoeken niet? en al helemaal welke impact het heeft op jou.

Niet alleen kan de kracht van niet reageren een goede strategische zet zijn, ook stelt het je in staat om te verkeren in een moment van stilte. Misschien is dat juist wel wat je zo tegen staat, want je bent iets anders gewend.

Misschien was je ex wel jouw verslaving. Dan kun je het 'niet reageren' ook zien als een afkickproces die pijnlijk is maar je ook kan leiden naar een diepere verbinding met jezelf en anderen.

De video 'the power of non reacting' kan erg interessant voor je zijn

Niet reageren versus wel reageren: psychologische consequenties

Niet reageren op wat een ander tegen je zegt, de berichtjes van je ex etc. is een kracht die te maken heeft met de staat waarin je verkeert, emotionele intelligentie van het moment en de strategie die daaruit volgt.

In plaats van impulsief te handelen, heb je dus de keuze om niet te reageren en een kostbare adempauze in te lassen.

Wanneer ik met mijn cliƫnten werk, komt vaak de vraag naar voren: "Moet ik hierop nu wel reageren of niet?". Dan komen er twijfels zoals "ja maar, als ik niet reageer, wat gaat mijn ex dan denken?"

Veel cliƫnten die bij mij komen omdat ze last hebben van verlatingsangst of bindingsangst hebben moeite met het niet reageren op berichtjes en afstand doen.

Iets anders wat ook kan spelen is, wanneer je uit een gezin komt waar 'direct reageren' de maatstaf was. Bijvoorbeeld je hebt je vader boos gezien op zijn collega waardoor er bij jou een programma is ontstaan van 'direct reageren betekent voor jezelf opkomen'. In dat geval zal het heel ongemakkelijk voelen om niet te reageren. 

Toch is het in de meeste gevallen wel heel belangrijk om niet direct te reageren. Het stelt je namelijk in staat om emoties te begrijpen, afstand te nemen, gebeurtenissen te verwerken en na te denke over een respons. Reageren vanuit impulsieve woede of gekwetstheid zal nooit iets positiefs opleveren.

Wanneer je aan de andere kant de schoonheid en kracht van niet reageren beter gaat begrijpen, zul je ook ontdekken dat er wel degelijk iets mee kunt.

Het is dan alsof jij weer de regie hebt teruggenomen. Immers je gaat niet mee in het verhaal van die ander of je ex. Je bewijst met het niet reageren dat je kiest voor een kant van zelfrespect en niet die van de zielige gedumpte partner of collega.

Vervolgens krijg je dan ook nog een dieper inzicht in de dynamiek van de relatie.

de kracht van niet reageren na de breuk

Niet reageren betekent ook dat je escalaties voorkomt. Vooral in conflictsituaties is dat natuurlijk heel welkom want daarmee neemt de kans op constructieve dialogen alleen maar toe.

Niet reageren kun je ook beschouwen als een krachtige vorm van zelfbescherming, vooral in situaties waar je ex niet schroomt om je uit te schelden of probeert je schuldig te voelen. 

Wanneer je de drang om te reageren kunt weerstaan, voorkomt het ook nog onnodige emotionele schade zoals impulsieve acties en woorden waar je achteraf spijt van kunt hebben.

Laten we eerlijk zijn. Wanneer je direct reageert en je ontneemt jezelf de kans om even stil te staan bij wat je wilt zeggen, dan is het vrij gemakkelijk om de situatie te laten escaleren.

EĆ©n impulsieve reactie brengt vaak een domino-effect met zich mee, die tot verdere spanningen leidt.

Kortom, direct reageren zonder een moment van reflectie vergroot het risico op negatieve gevolgen en belemmert de mogelijkheid om constructief om te gaan met uitdagende momenten. Beter kun je dan even niets doen. Ook dat zouden we kunnen beschouwen als 'de kracht van niets doen'.

Daarentegen staat dat het vermogen om niet te reageren getuigt van innerlijke kracht, zelfbeheersing en het streven naar positieve en doordachte interacties.

Het verlangen om wel te reageren: een innerlijke strijd

Je kent vast wel de innerlijke strijd die wordt gevoerd tussen het verlangen om te reageren en niet te reageren. Misschien voelt het wel als een emotioneel schaakspel en vraag je je af wie er gaat winnen. 

De pijn van afwijzing kan zo groot zijn, dat jouw innerlijk schreeuwt om erkenning in een onmiddellijke respons.

Kijk, het is heel normaal dat jouw eerste reactie zou zijn om te reageren wanneer je een berichtje ontvangt of als iemand jouw pijnpunten raakt. Zeker als je het ziet als onrechtvaardig. Je voelt boosheid, verdriet of frustratie. Je wilt nu eenmaal graag je stem laten horen en je gevoelens uiten.  

Echter, te midden van die innerlijke strijd, is het raadzaam om de kracht van niet reageren te gaan zien als iets heel waardevol.

Allereerst is het een uitermate pijnlijke confrontatie met jezelf. Bijvoorbeeld, je bent het niet eens met wat je ex zegt. Jij hebt het heel anders ervaren, of hij of zij raakt je pijnpunt. Logisch dat je dan direct wilt reageren.

Het beste is dan om jezelf af te vragen: "ok is dan datgene wat ik wil zeggen wel de beste reactie en hoezo denk ik dat?  "Wat zijn de mogelijke gevolgen van mijn woorden of daden?"

Hoe meer je jezelf dit soort vragen stelt, des te meer ga je ervaren dat je wel degelijk de leiding hebt over je impulsen.

Zie het als een innerlijke dialoog tussen impuls en overdenking, waarbij je mag opmerken dat niet reageren niet hetzelfde is als zwakte, maar juist dat je de situatie wilt leren begrijpen.

Besef ook dat deze innerlijke strijd een belangrijk onderdeel is van je eigen persoonlijke groei want je laat hiermee zelfbeheersing en wijsheid zien.

Ik zeg niet dat het makkelijk is uiteraard, want je hebt hiervoor moed nodig om het verlangen om onmiddellijk te reageren te weerstaan.  Maar nogmaals, je laat hiermee echt veel wijsheid zien!

Niet reageren betekent niet dat je onverschillig bent

Het is ook heel erg belangrijk dat je goed begrijpt dat niet reageren niet hetzelfde is als onverschilligheid; In tegendeel! 

Het is eerder een bewuste keuze om de regie te behouden over je reacties. Het stel je in staat voor zelfreflectie en de mogelijkheid om op een bedachtzame en constructieve manier te communiceren. Daarom is niet reageren vaak zoveel krachtiger.

kies voor constructieve gesprekken

Schaam jezelf dus niet, en heb geduld en focus.

Het is echt niet 'onbeleefd' om niet te reageren op alles wat er tegen je wordt gezegd.

Niet alleen is niet reageren een bewijs naar je ex dat je jezelf respecteert, het is voor jouw psychische gesteldheid heel belangrijk dat je ervaart dat je wel degelijk zelf kan kiezen hoe je in de situatie wilt staan.

Als je ex niet reageert op jouw berichtjes kan dit dus ook betekenen dat je ex zijn eigen rust respecteert en zijn eigen grenzen wilt bewaken. Misschien kun je dit als les meenemen voor jezelf!

Wanneer je dit erg moeilijk vindt kan het zijn dat dit 'needy' gedrag duidt op codependent gedrag. Het is dan wel raadzaam om hiermee aan de slag te gaan!

De kracht van niet reageren na een relatiebreuk

Na het eindigen van een relatie, is het belangrijk om te laten zien dat je voor jezelf wilt zorgen. Je kunt dit zeker ook duidelijk maken naar je ex.

Wanneer je het gemakkelijker wilt maken voor jezelf zodat je minder die innerlijke strijd ervaart, kun je het beste je ex laten weten "het is beter dat ik jouw berichtjes niet meer ga beantwoorden. Ik wil dat je dat respecteert"

Je ex weet dan wat hij/zij te wachten staat. Jij bent voor jezelf opgekomen en dat is zo krachtig!

Niet reageren na een relatiebreuk is dus eigenlijk ook een strategische zet. In het artikel 'Radiostilte van A tot Z' kun je meer lezen over het belang van niet reageren en geen contact hebben met je ex.

De twee kanten van manipulatie

Laten we het eens hebben over manipulatie want veel mensen denken dat je door niet te reageren manipuleert.

Voor veel mensen heeft het woord een slechte reputatie. Het doet denken aan bedrog en oneerlijk gedrag. Overigens, wanneer hiervan sprake is, is het belangrijk om heel alert te blijven. Iemand die liegt of je bedriegt kan verbaal heel sterk uit de hoek komen. Dat kan je onzeker maken. Dan is het zaak om de waarde van de kracht van niet reageren echt te gaan zien. 

Aan de andere kant hoeft manipulatie niet per se negatief te zijn. Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden.

Negatieve manipulatie

Zoals gezegd kan liegen en bedriegen flinke gevolgen hebben. Het kan je vertrouwen beschadigen en je relaties ingewikkeld maken. Je bent al snel geneigd om in de verdediging te gaan en dus te reageren.

Als iemand je regelmatig voor de gek houdt, wordt de sfeer erg ongezond. Wanneer het bedrog aanhoudt en jij blijft reageren en zeggen dat hij/zij met bewijs moet komen, dan kan de situatie nog erger worden dan je lief is. Stop daarmee, want hier is het zaak dat je een stap terug doet, je impulsen in de gaten houdt en voorkomt dat je te snel en te veel reageert.

negatieve manipulatie

Let op: wanneer iemand jou bedriegt kunnen er bij jou ook gevoelens van schaamte, verdriet ontstaan. Er wordt iets losgemaakt van iets wat je misschien hebt meegemaakt in je jeugd.

Maar in ieder geval, wanneer iemand negatief manipuleert kun je, voor je het weet belanden in oneindige ruzies en 'welles-nietes' discussies. Pas dus op dat je niet te snel meegevoerd wordt in het verhaal van die ander.

Dus, let op de rode vlaggen van negatieve manipulatie en blijf altijd alert. Eerlijke communicatie is key voor sterke en gezonde relaties.

Maar wat zijn dan nu precies die rode vlaggen? Ik kan je hierbij wat voorbeelden geven:

  • Iemand verbloemt de waarheid en zoekt afleiding om er niet over te praten
  • Iemand roept schuldgevoelens bij je op en zegt: het ligt toch echt aan jou
  • Iemand negeert je opzettelijk en wil je daarmee straffen: dit is ook een manier om schuldgevoelens op te roepen
  • Iemand wordt boos als je hem/haar niet gelooft waardoor je gaat twijfelen aan jezelf. Je merkt dan dat je erg in de verdediging schiet
  • Iemand chanteert je door te dreigen dat als je niet doet wat hij/zij wilt er negatieve gevolgen zullen zijn
  • Iemand isoleert je, bijvoorbeeld hij of zij zorgt ervoor dat je niet meer naar vrienden, familie etc. door negatieve spraak of dreigingen
  • Iemand verzwijgt belangrijke informatie: bijvoorbeeld je partner vertelt niets over een belangrijke beslissing die jullie relatie beĆÆnvloedt, waardoor je in het ongewisse wordt gelaten en hij/zij controle probeert te behouden. 

Wanneer je dit soort dingen ervaart in je relatie kun je stellen dat je te maken hebt met een toxische relatie. Dan is het al helemaal raadzaam om afstand te doen, niet meer te reageren op berichtjes etc.

Immers, deze vormen van manipulatie kunnen ernstige gevolgen voor je hebben. Mocht je hulp nodig hebben bij het loslaten van iemand waar je veel van houdt of een toxische relatie, weet dan dat ik je kan helpen in de vorm van coaching en hypnotherapie!

Positieve manipulatie

In goede zin betekent dit: dat je anderen beĆÆnvloedt op een eerlijke manier, bijvoorbeeld je motiveert mensen om in positieve zin te veranderen.  

Positieve manipulatie kun je zien als het respecteren van elkaars behoeften.

Het draait bij positieve manipulatie allemaal om respectvol en eerlijk beĆÆnvloeden, zonder dat er sprake is van het toebrengen van schade.

Het is dus belangrijk om het onderscheid te begrijpen tussen deze twee vormen van manipulatie, zodat je effectiever beslissingen kunt nemen over situaties. 

Voorbeelden van positieve manipulatie:

  • Iemand communiceert op een motiverende manier: hij of zij inspireert je en moedigt je aan om je doelen na te streven
  • Iemand toont empathie: hij of zij toont begrip voor je emoties en behoeften en ondersteunt je
  • Iemand deelt zijn/haar positieve ervaringen en geeft positieve feedback: je merkt aan de hand van deze dingen dat deze persoon positief in het leven staat
  •  Iemand kan je inspireren en is liefdevol naar jou toe: bijvoorbeeld wanneer je een moeilijke dag hebt, zegt je vriend: "Je bent sterker dan je denkt, en ik geloof in alles wat je kunt bereiken. Ik sta altijd aan jouw zijde." Hiermee inspireert en toont je vriend liefdevolle steun.
  • Iemand gaat confrontaties niet uit de weg en staat open voor gesprekken

Hoe omgaan met de drang om te reageren

Om effectief om te gaan met de drang om te reageren, vooral in emotioneel beladen situaties zoals een relatiebreuk, kun je de volgende tips overwegen:

  1. 1
    Adem diep in en uit: Neem een paar diepe ademhalingen om jezelf te kalmeren voordat je reageert. Dit kan helpen om impulsieve reacties te verminderen.
  2. 2
    Geef jezelf de tijd: Als je de neiging hebt om onmiddellijk te reageren, geef jezelf dan wat tijd. Het is okƩ om even te wachten voordat je antwoordt
  3. 3
    Reflecteer op de drang van reageren. Wat hoop je te bereiken? Is het in lijn met je langetermijndoelen?
  4. 4
    Vraag jezelf af of jouw reactie constructief is. Gaat het bijdragen aan een oplossing of verergert het de situatie?
  5. 5
    Zoek afleiding: Verzet je gedachten door je te concentreren op iets anders. Het kan een wandeling zijn, het luisteren naar muziek of het lezen van een boek.
  6. 6
    Schrijf je gedachten op: Als je de drang voelt om te reageren, kan het helpen om de emoties eerst op te schrijven zonder direct te reageren.
  7. 7
    Zoek steun: Praat met een vriend, familielid of collega voordat je reageert. Soms kan een ander perspectief nuttig zijn.
  8. 8
    Let op patronen: Als je merkt dat je vaak impulsief reageert, probeer dan patronen te herkennen en werk aan strategieƫn om hiermee om te gaan.
  9. 9
    Stel grenzen: geef aan dat je wat tijd nodig hebt voordat je reageert.
  10. 10
    Zie het als een leerproces: Achteraf reflecteren op situaties waarin je hebt gewacht met reageren, kan je inzichten geven in de positieve effecten van deze aanpak.

Voorbeelden van situaties waarbij de kracht van niet reageren zichtbaar wordt

Er zijn tal van situaties waarbij niet reageren de beste manier is om te reageren šŸ˜‰

Want niet reageren is ook een vorm van reageren natuurlijk. Ik zal je een aantal voorbeelden geven:

  1. 1
    Je hebt een conflict op je werk: Als je een e-mail ontvangt met kritiek van een collega, kan het effectief zijn om niet onmiddellijk te reageren. Geef jezelf tijd om de feedback te overdenken en een constructieve reactie te formuleren in plaats van impulsief te reageren uit frustratie. 
  2. 2
    Online discussies: In een verhitte online discussie kan het nuttig zijn om niet onmiddellijk te reageren op provocaties. Door even afstand te nemen, voorkom je dat de situatie escaleert en kun je later met een meer doordacht antwoord komen.
  3. 3
    Familiegeschillen: In een ruzie binnen de familie kan het effectief zijn om niet direct te reageren op provocerende opmerkingen. Geef de emoties de tijd om te kalmeren voordat je reageert om verdere conflicten te voorkomen.
  4. 4
    Kritiek van een vriend: Als een vriend je onverwacht bekritiseert, kun je ervoor kiezen om niet onmiddellijk te reageren. Neem de tijd om de opmerkingen te begrijpen en later op een rustige manier je perspectief te delen.
  5. 5
    Tijdens zakelijke onderhandelingen kan het soms strategisch zijn om niet onmiddellijk akkoord te gaan met voorstellen. Geef jezelf de ruimte om de voorwaarden te overdenken voordat je een beslissing neemt.
  6. 6
    Uiteraard in liefdesrelaties: neem afstand bij bij verhitte discussies en leg uit waarom je dat doet. Je kunt zo emoties laten bedaren en later op een meer bedachtzame manier communiceren.
  7. 7
    Kritiek van een leidinggevende: Wanneer je kritiek ontvangt van je leidinggevende, kan het handig zijn om niet direct in de verdediging te schieten. Neem de tijd om de feedback te evalueren en vervolgens een weloverwogen reactie te geven.

In dit artikel over de kracht van niet reageren hebben we ontdekt dat soms stilstaan meer is dan impulsief handelen. Het geeft je de ruimte om je emoties te begrijpen, conflicten te verminderen en je relaties te versterken. Het vermijden van directe reacties kan een strategie zijn die leidt tot zelfreflectie en een positievere communicatie.

Ik hoop dat je dit artikel waardevol vond en dat het je inspireert om bewuster om te gaan met de kracht van niet reageren. Onthoud dat het okƩ is om een adempauze te nemen, even stil te staan en dan met bedachtzaamheid te reageren.

Mocht je merken dat het omgaan met emoties en impulsen een uitdaging blijft, overweeg dan hypnotherapie en coaching als mogelijke ondersteuning. Klik hier om meer te lezen over hoe deze benaderingen jou kunnen helpen op je pad naar emotionele balans en welzijn. Ik wens je veel succes op jouw reis van groei en zelfontdekking.

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliĆ«nten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl